Inštitút ľudských práv: Slovensko má voči LGBTI občanom obrovský dlh

Slovensko má obrovský dlh voči svojim LGBTI občanom, myslí si to Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP). "Je obrovským sklamaním, že sociálnodemokratická vláda, ktorej mandát sa blíži ku koncu, nevyužila unikátnu príležitosť, že nemala žiadneho, teda ani konzervatívneho koaličného partnera, a nejakú, aspoň malú, legislatívnu zmenu neuskutočnila," dodal. Dodal, že nádej zomiera posledná a preto dúfa, že vláda ešte niečo stihne.

26.05.2015 15:14
debata (286)

Weisenbacher takto reagoval na írske referendum z piatka 22. mája, ktorým krajina odsúhlasila uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. „Manželstvo v zmysle zákona môžu uzavrieť dve osoby nezávisle od pohlavia, súhlasíte?“ citoval otázku v referende, ktorá je podľa neho neutrálna.

„Skutočne sa pýta na názor hlasujúcich, nie ako manipulatívne a z právneho hľadiska nekvalitne vypracované otázky v nedávnom referende na Slovensku,“ poznamenal. Výsledok írskeho referenda Inštitútu ľudských práv víta.

„Ako sme informovali už v minulosti, máme spolu s ostatnými mimovládnymi organizáciami v tejto oblasti viacero legislatívnych návrhov, ktoré kedykoľvek môžeme poskytnúť na rokovanie,“ upozornil Weisenbacher.

Ústavní činitelia by podľa jeho slov i na základe výsledku hlasovania v silne katolíckom Írsku mali pochopiť, že téma zrovnoprávnenia LGBTI menšiny nie je pre majoritu takým strašiakom, ako bola v minulosti, a nájsť tak odvahu sa jej chopiť.

„Koniec-koncov, výsledky nášho referenda boli takým debaklom pre jeho organizátorov, že jasnejšie to hádam ani byť nemôže,“ uzavrel.

LGBTI: Predstavia platformu za právne uznanie párov rovnakého pohlavia

Iniciatíva Inakosť spolu s inými mimovládnymi LGBTI organizáciami predstaví v najbližších týždňoch platformu za právne uznanie párov rovnakého pohlavia. Na Slovensku sa to dá v súčasnosti spraviť bez toho, aby sa menila ústava, len formou registrovaných partnerstiev, informoval výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Myslí si, že je načase zviditeľniť páry rovnakého pohlavia, ktoré žijú medzi nami, vypočuť ich problémy a presadiť riešenia. „Osobné príbehy majú silu presvedčiť slovenskú verejnosť, že aj tieto páry majú rovnaké radosti aj problémy ako všetci ostatní, no problémy navyše im spôsobuje to, že štát neuznáva ich existenciu,“ vysvetlil.

Ako pokračoval, na rozdiel od sociálnych a ekonomických problémov sa toto dá vyriešiť veľmi jednoducho a rýchlo.

„Teší nás, že ľudia v Írsku sa rozhodli posilniť inštitúciu manželstva a hodnoty, ktoré sú s ním spojené,“ pripomenul Macko. Reagoval tak na írske referendum z piatka 22. mája, v ktorom krajina odsúhlasila uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie.

Írski občania si podľa neho uvedomili, že ak páry rovnakého pohlavia chcú dobrovoľne prevziať na seba zodpovednosť a povinnosť vzájomnej podpory, je nezmyselné im v tom brániť. Opäť sa ukázalo, že ide o tému, pri ktorej sa dá dosiahnuť zhoda, upozornil.

„Každý rodič môže mať dieťa geja alebo lesbu a každý rodič, bez ohľadu na politické preferencie, chce, aby jeho dieťa malo rovnakú šancu na šťastný život ako ostatné deti,“ uzavrel výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť.

Írske referendum pripomína slovenské rezervy v oblasti registrovaných partnerstiev

Podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) pripomína írske referendum slovenské rezervy v oblasti registrovaných partnerstiev. „Zároveň pripomíname deklarovanú pripravenosť slovenských štátnych orgánov riešiť praktické problémy párov rovnakého pohlavia v bežnom živote po neplatnom referende o rodine z februára tohto roku,“ píše sa vo vyhlásení strediska.

„Chcem vyjadriť presvedčenie, že aj slovenská spoločnosť raz obdobný konsenzus dosiahne a ukáže sa ako tolerantná nielen ku gejom a lesbám, ale k všetkým minoritným skupinám, ktoré v nej žijú,“ uviedol výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš.

Požiadavka vážne sa zaoberať otázkou registrovaných partnerstiev je aj obsahom jedného z odporúčaní strediska pre ľudské práva pre vládu a parlament, ktoré stredisko uviedlo vo svojej výročnej správe o dodržiavaní ľudských práv z apríla tohto roku.

Íri v piatok 22. mája v referende odsúhlasili uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. Svoje právo spomedzi viac ako troch miliónov voličov v tradične katolíckej krajine využilo takmer 65 percent z nich.

Homosexualita bola v Írsku ešte pred začiatkom 90. rokov trestne stíhateľná a rozvody sa stali súčasťou právneho poriadku v roku 1995 po tesnom referende. Hlasovať vtedy prišlo 62 percent oprávnených voličov. Svojvoľné umelé prerušenie tehotenstva však zostáva v Írsku mimo zákona.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #homosexuálne manželstvá #referedum o rodine #LGBTI+