Kiska vetoval zákon o minimálnom dôchodku, vyčíta mu diskrimináciu

Prezident SR Andrej Kiska vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má od začiatku júla tohto roku zaviesť na Slovensku minimálny dôchodok. Hlave štátu sa nepozdáva to, že sporitelia v druhom pilieri majú mať nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu ako osoby, ktoré v sporivom pilieri neboli.

28.05.2015 14:37
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (195)

„Niet legislatívneho vyjadrenia nevyhnutnosti takej právnej úpravy, ktorá diskriminuje dôchodcov, ktorí boli zároveň v druhom pilieri,“ uviedol prezident v zdôvodnení svojho rozhodnutia. Penzisti, ktorí boli sporiteľmi v druhom pilieri, sú podľa Kisku znevýhodňovaní len pre svoju účasť v kapitalizačnom pilieri.

„Takúto právnu úpravu, podľa môjho názoru, možno považovať za priamu diskrimináciu,“ uviedol. Prezident preto navrhuje, aby mali sporitelia v druhom pilieri nárok na rovnakú výšku minimálneho dôchodku ako tí, ktorí boli účastníkmi výlučne štátneho priebežného dôchodkového systému.

Novele zákona o sociálnom poistení vyčíta prezident aj to, že zásluhovo definovaný princíp nároku na minimálny dôchodok tak, ako ho upravuje schválený zákon, vytvorí v praxi viaceré kategórie dôchodcov s nízkymi príjmami.

„Niektorí dôchodcovia budú mať nárok na minimálny dôchodok, iní budú mať nárok na znížený minimálny dôchodok a ďalší budú naďalej odkázaní na dávky v hmotnej núdzi,“ upozornil prezident. Dôsledkom toho podľa neho budú existovať rôzne úrovne minimálneho garantovaného príjmu dôchodcov, ktorých sociálna situácia môže byť podobná.

Hlava štátu spochybňuje argument vlády pre nižší minimálny dôchodok pre sporiteľov, ktorým má byť morálny hazard a riziko motivácie k nezodpovednému správaniu sa sporiteľov. „Zdôrazňovaním rizika morálneho hazardu sa vytvára dojem, akoby hlavnou skupinou adresátov inštitútu minimálneho dôchodku mali byť sporitelia, ktorí "nezodpovedne investovali“.

Skutočným adresátom sú a budú dôchodcovia, ktorí počas svojej profesionálnej kariéry mali nízke príjmy bez ohľadu na dôchodkové piliere a investičné rozhodnutia," tvrdí prezident.

Novelou zákona by sa mal od začiatku júla tohto roka na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok bude získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, bude minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura.

Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o dva percentuálne body a od 40 rokov o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia v tomto roku predstavovala 340,8 eura.

Nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri majú mať pritom nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa bude sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nebudú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

Skupina šiestich opozičných poslancov navštívila v stredu prezidenta SR Andreja Kisku so žiadosťou o vrátenie novely zákona o sociálnom poistení do parlamentu. Nepáči sa im, že sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri majú mať podľa tejto novely zákona nižší minimálny dôchodok ako tie osoby, ktoré v sporivom pilieri neboli.

„Pre nás je zákon tak, ako bol schválený v parlamente, neprijateľný,“ povedala po stretnutí s prezidentom poslankyňa za OĽaNO Erika Jurinová. Novela zákona totiž podľa nej diskriminuje budúcich dôchodcov, ktorí si na penziu sporia v druhom pilieri.

Richter: Ústava SR pripúšťa „nerovnosť“ v prípade, ak je odôvodnená

O novele zákona o sociálnom poistení prezident v stredu debatoval aj s ministrom práce a sociálnych vecí Jánom Richterom. Šéf rezortu práce a sociálnych vecí tvrdí, že podoba minimálneho dôchodku nie je protiústavná. „Je to v súlade s ústavou, o tom som osobne presvedčený,“ povedal Richter.

Podľa Ústavy SR je podľa neho prípustná „istá nerovnosť“ v prípade, ak je odôvodnená. Upozornil pritom na viaceré judikáty Ústavného súdu SR k podobnej problematike, ktoré podľa neho dokazujú pravdivosť jeho tvrdenia. Richter povedal, že ak prezident novelu zákona nepodpíše a vráti ju do parlamentu, ministerstvo práce bude analyzovať dôvody takéhoto rozhodnutia.

„Bol by som však veľmi rád, aby sa ten proces zvládol tak, aby účinnosť zákona bola od 1. júla,“ dodal minister.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Andrej Kiska #minimálny dôchodok