Kiska podpísal novelu zákona o znížení mýtnych pokút

Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Výška pokút za mýtne priestupky a správne delikty sa tak od 1. júla zníži zhruba o polovicu.

28.05.2015 19:09
debata (5)

Cestní nákladní dopravcovia za nezaplatenie mýta uhradia pokutu najviac 1 050 eur namiesto súčasných 2 250 eur a v blokovom konaní 700 eur namiesto 1 500 eur. Sankcia za odmietnutie uhradiť mýto pri vyzvaní počas kontroly klesne z 3 000 eur na 2 000 eur a v blokovom konaní z 2 000 eur na 1 000 eur.

Napríklad vodiči, jazdiaci bez palubnej jednotky vo vozidle, uhradia pokutu od 100 eur do 1 000 eur a pri platbe na mieste 50 eur až 700 eur. Bude to platiť len v prípade, ak je vozidlo na vymedzenom úseku s nulovou sadzbou mýta, teda na cestách I. triedy a na cestách II. a III. triedy a nemá palubnú jednotku.

Pokuta za neoprávnené manipulovanie s palubnou jednotkou alebo neoprávnené zasahovanie do nej bude 1 000 eur a v blokovom konaní 700 eur. Za umiestnenie alebo používanie palubnej jednotky vo vozidle v rozpore s pravidlami sankcia dosiahne 20 až 100 eur a pri úhrade na mieste 10 až 80 eur.

Hlava štátu odobrila aj novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Zmeny v zákone opäť obnovujú možnosť bezodplatne previesť bezcenné akcie na Fond národného majetku SR. Prevod zaknihovaných cenných papierov na fond bude možný ešte od 1. júla 2015 do 30. júna 2016.

Pôvodný termín prevodu akcií na štát uplynul 31. decembra 2014. Podľa údajov Centrálneho depozitára cenných papierov je v evidencii stále zhruba 300 tis. účtov pochádzajúcich z kupónovej privatizácie.

Novela zákona o účtovníctve, ktorú prezident tiež podpísal, je zameraná na transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady o ročných účtovných uzávierkach, konsolidovaných účtovných uzávierkach a súvisiacich správach určitých druhov podnikov.

Zároveň sa menia aj niektoré ďalšie zákony, napríklad o spotrebných daniach z tabakových výrobkov a alkoholických nápojov v súvislosti s distribúciou kontrolných známok a novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorá upravuje tržby prijaté bezhotovostne.

Prezident podpísal aj novelu zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci (BOZP). Tá umožní získanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie bezpečnostných technikov aj fyzickým osobám. V súčasnosti totiž zákon obmedzuje poskytovanie vzdelávania bezpečnostných technikov len na právnické osoby a vylučuje z tejto služby fyzické osoby.

Hlava štátu odobrila aj zmeny v zákone o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Cieľom tejto novely je sprísniť nadobúdanie poľnohospodárskych pozemkov, aby sa tak zabránilo ich zneužívaniu. Niektorí ľudia napríklad zneužívajú inštitút zámenných zmlúv, na ktorý sa pôvodne zákon nevzťahoval.

Zneužíva sa aj ustanovenie zákona, podľa ktorého bolo doteraz možné status blízkej alebo príbuznej osoby preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením. Parlament preto schválil zrušenie možnosti čestného vyhlásenia. Zákon nadobudne účinnosť 1. júla.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Mýto