Vydržali desať dní driny. Chcú patriť k elitným vojakom

Najdôležitejšie je vydržať. To si 15 profesionálnych vojakov opakovalo uplynulých desať dní asi najčastejšie. Vydržali a prešli náročným sitom fyzických, psychických a vedomostných testov, ktoré boli súčasťou výberu k slovenskej vojenskej elite, k žilinským paragánom.

30.05.2015 10:00
armáda, vojaci, testy, šplh Foto: ,
Súčasťou náročných testov vojakov bol aj šplh na lane.
debata (56)

Na začiatku ich bolo 46, dve tretiny možno aj pre vyčerpanie stratili motiváciu a vzdali to, niekto odstúpil zo zdravotných dôvodov, iní nesplnili limity v disciplínach.

Každým dňom vyčerpanosť narastala, a do toho nočné sirény. Čo na tom, že ste unavený a máte za sebou napríklad presun neznámym terénom dlhý 50 kilometrov s 25-kilovou záťažou v batohu, v daždivom počasí. Je tu budíček. Do piatich minút treba byť pripravený, zbalený, nachystaný na prácu, nastúpený vonku. Čo bude nasledovať, vojaci nevedia. Môžu ísť plniť nejakú ďalšiu fyzickú úlohu, alebo to budú psychotesty, či vedomostné testy, hlavolamy, pamäťové testy? Inštruktori sledujú, ako dokážu reagovať, odpovedať, všímať si detaily aj v ťažkých a stresových situáciách. Pre každého muža môže byť náročné niečo iné. Presuny so záťažou, plávanie, kruhové tréningy, prekážková dráha, behy so zbraňou, streľby, šplhanie na lane, zlaňovanie. Niektoré úlohy plnili v žilinskej základni 5.¤pluku špeciálneho určenia alebo vyrážali do terénu v okolí.

„Najťažší bol zrýchlený presun na čas. Sedem kilometrov so všetkým výstrojom, v priemere asi 25 kilogramov. Do kopca, z kopca. Aby to človek stihol, tak musí striedať krok aj beh, ale väčšinou je to beh,“ opisuje muž s číslom 32. Ani nevie, za koľko to zvládol, nemal hodinky ani stopky. Odhaduje, že do 50 minút. Nevieme, odkiaľ je, ani ako sa volá. Prezradiť to nechce, nesmie. Nevedia to ani inštruktori, ktorí vojakov testujú.

,,Je to dosť veľká fyzická obťažnosť, ale testujú nás aj po psychickej stránke. Psychotesty, kontrolné otázky, budia nás v noci. Je tam veľa vecí, s ktorými sa musíme vyrovnať a pracovať pod stresovou záťažou," hovorí muž, ktorý je vo výbere pod číslom 20. Je dôležité, aby splnili limity jednotlivých disciplín, prešli psychotestmi a inštruktori preverujú aj ich odhodlanie, disciplínu, motiváciu, charakter i súdržnosť. Aj preto sa strieda fyzická záťaž so psychickým tlakom. „Tí ľudia, práve z dôvodu ich ďalšieho možného nasadenia a pôsobnosti, budú vystavení takýmto situáciám. Disciplíny sa snažíme namodulovať, aby čo najvernejšie alebo najdetailnejšie spĺňali podmienky, akým budú vystavení po prijatí do tohto útvaru,“ dodáva jeden z inštruktorov, ktorého anonymita musí takisto ostať zachovaná.

Do výberu 5. pluku špeciálneho určenia sa môžu prihlásiť len profesionálni vojaci, slúžiaci aspoň dva roky v inom útvare Ozbrojených síl, ktorí majú bezchybný zdravotný stav, sú fyzicky spôsobilí a zvládnu všetky disciplíny. Dokončili ich 15 vojaci zo 46 prihlásených uchádzačov. Stále to neznamená, že okamžite nastúpia k žilinským špeciálom. Čakajú ich ešte lekárske prehliadky a psychologické testy. Výsledky výberu platia dva roky, počas ktorých sa môžu dostať k útvaru. „Výber do pluku takzvane platí dva roky. Znamená to v skutočnosti to, že uchádzači, ktorí prejdú výberom, nemusia mať voľné miesto, či už odborne, alebo hodnostne. Vytvorí sa tak akýsi zásobník ľudí, z ktorého vieme čerpať počas nasledujúcich dvoch rokov,“ vysvetľuje hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

Žilinskí paragáni sú tímom úzko špecializovaných profesionálov pre špeciálne operácie. Sú elitnou jednotkou. „Chcem slúžiť v piatom pluku špeciálneho určenia, je to najlepšia jednotka na Slovensku,“ na tom sa zhodli všetci uchádzači, ktorí sa tento rok prihlásili do výberu. Aj momentálne je v Afganistane 20 príslušníkov pluku, ktorých vystrieda čoskoro ďalšia rotácia. „Plnia úlohy mentoringu, cvičia afganské jednotky na takej policajno-vojenskej úrovni, aby v budúcnosti mohli fungovať sami, bez podpory koaličných síl,“ priblížil Pažický.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #parašutisti #armáda SR