Domčeková nemala byť zapísaná ako riaditeľka nemocnice v Piešťanoch

Odbor opravných prostriedkov Okresného úradu v Trnave vyhovel protestu prokurátora, ktorý sa týkal zápisu Márie Domčekovej ako riaditeľky Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch do registra neziskových organizácií, informoval vedúci odboru Ľuboš Poláček.

29.05.2015 13:16
debata (1)

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, pretože plynie pätnásťdňová lehota na odvolanie. Prokurátor protestoval pre porušenie zákona pri zapisovaní údajov do registra neziskoviek. Odbor všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Trnave pôvodne protestu prokurátora nevyhovel.

Bývalý Obvodný úrad v Trnave podľa prokuratúry nesprávne vykonal zmeny údajov v registri neziskových organizácií, keď v prípade piešťanskej nemocnice vymazal štatutára Roberta Mamrillu a namiesto neho zapísal Máriu Domčekovú. Rozhodnutie je podľa prokuratúry v rozpore so zákonom o neziskových organizáciách, pretože o zmenách rozhodla nesprávne kreovaná správna rada nemocnice.

Domčeková je ako riaditeľka spájaná s predraženým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici, po ktorom odišli z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová a napokon aj predseda parlamentu Pavol Paška. Bývalý riaditeľ Mamrilla povedal, že o rozhodnutí Okresného úradu v Trnave nemá žiadne informácie, a preto ani nevie, aké dôsledky bude mať.

Na pochybnosti okolo počtu členov správnej rady piešťanskej nemocnice už dlhší čas upozorňovali lekár Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová. Do jesene 2012 mali zamestnanci v správnej rade dvoch zástupcov a ministerstvo zdravotníctva troch. Aby si rezort zdravotníctva zabezpečil kvalifikovanú väčšinu na dôležité rozhodnutia, zvýšil počet svojich zástupcov v správnej rade na štyroch. Zo stanoviska generálnej prokuratúry vyplýva, že určenie počtu členov správnej rady si zakladatelia neziskovej organizácie vyhradili v zakladacej listine, ktorú však v súvislosti so zvýšením počtu členov správnej rady nezmenili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Domčeková #piešťanská nemocnica