Premiér Fico bude v Moskve hovoriť aj o plyne a rope

Dodávky energetických surovín, spracovanie použitého jadrového paliva či cyklotrónové centrum budú témou rokovaní premiéra Roberta Fica budúci utorok v Moskve.

31.05.2015 13:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico bude v utorok na zahraničnej ceste v Moskve.
debata (46)

Úrad vlády oznámil, že premiér chce hovoriť o zmluve o dodávkach ropy na Slovensko, otvoriť plánuje aj otázku dodávok plynu v súvislosti s vyhlásením Gazpromu o ukončení tranzitu plynu cez Ukrajinu v rokoch 2018 alebo 2019 a o dosahoch tohto rozhodnutia na Slovensko.

Návšteva bude sledovaná aj v súvislosti s vojenským konfliktom na východe Ukrajiny a účasti Ruska v ňom. Vzťahy Západu s Moskvou totiž po vypuknutí bojov na Ukrajine a anexii Krymu ochladli.

Podľa politológa Juraja Marušiaka obsahom návštevy však budú témy, ktoré sa dotýkajú základných záujmov Slovenskej republiky. „Pokiaľ ide o dodávky ropy a zemného plynu, tak možno hovoriť doslova o prežití krajiny, pretože alternatívne prepravné trasy nie sú k dispozícii. Každý slovenský politik by v tejto situácii do Moskvy išiel. Nejde o oficiálnu návštevu, ktorá má politický charakter, je to legitímny krok premiéra,“ zhodnotil zámery cesty politológ.

Predmetom rozhovorov bude aj projekt cyklotrónového centra, ktoré sa malo vybudovať v Bratislave a mali sa naň použiť zdroje z deblokácie ruského dlhu. Slovensko však od tohto projektu odstupuje a chce speňažiť technologické súčasti cyklotrónového centra, ktoré sa nachádzajú v ruskom Spojenom ústave jadrových výskumov v Dubne. Tovarové vyrovnanie dlhu by sa malo teda zmeniť na finančné.

Premiér Fico má v programe stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom, rozhovory a pracovný obed s premiérom Dmitrijom Medvedevom. Stretne sa tiež s predsedom Štátnej dumy Sergejom Naryškinom a ministrom obchodu a priemyslu Denisom Manturovom. Fica majú sprevádzať ministri zahraničia Miroslav Lajčák, životného prostredia Peter Žiga a školstva Juraj Draxler.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #cyklotrónové centrum #Juraj Draxler