Žiť v EÚ nie je prirodzeným právom, odkázal utečencom Sulík

Hlavným motívom príchodu utečencov do Európskej únie je podľa europoslanca a šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka vyplácanie sociálnych dávok.

31.05.2015 15:02
Richard Sulík, SaS Foto: ,
Šéf SaS a europoslanec Richard Sulík odkazuje Afričanom, že nie každý má právo žiť v EÚ.
debata (71)

„Jediné, čo im vie Európska únia ponúknuť, sú sociálne dávky, pretože utečenci sú prevažne nevzdelaní,“ povedal v relácii O 5 minút 12 na RTVS. Žiť v EÚ nie je podľa neho prirodzeným právnym nárokom každého jedného obyvateľa sveta, aj Afriky. „Krajiny majú právo povedať, že utečencov nechcú,“ poznamenal. Dnes, keď sem podľa neho príde utečenec, ktorý nemá vzdelanie, nedokáže svoju pracovnú silu predať za viac ako minimálnu mzdu, preto mu nezostane nič iné, len poberať sociálne dávky. „To je fakt,“ upozornil.

Sulík s kvótami na utečencov nesúhlasí, má dva dôvody. Vôbec to podľa nezohľadňuje to, kam chcú tí ľudia ísť, pretože v iných krajinách majú svoje väzby. „Podstatným dôvodom pre mňa je však to, že opäť odovzdávame časť svojich kompetencií a suverenity do Bruselu. Na Slovensku musíme my rozhodovať o tom, kto tu bude žiť, a nie nejakí úradníci v Bruseli. Tých ľudí tam zo Slovenska nikto nikdy nevolil,“ vysvetlil s tým, že nemôžeme so všetkým súhlasiť, treba vedieť povedať nie. Povedať „nie“ a poslať migrantov naspäť, si podľa neho vyžaduje politickú odvahu.

Europoslanec má pre túto situáciu i riešenie. Treba ich poslať späť, no nie v gumených člnoch, v ktorých prišli, pokojne to môže byť aj vojenská loď, poznamenal. „Niektorí spĺňajú kritériá, aby ich Európska únia prijala. No o tom by sa malo rozhodovať tam, odkiaľ vyrážajú. Tam by mal sedieť sudca únie, ktorý by o tom rozhodol. Myslím si, že toto je riešenie, hranicu treba chrániť,“ povedal.

Kaliňák: Treba riešiť príčinu, nie dôsledok

S kvótami na utečencov nesúhlasí ani minister vnútra Robert Kaliňák. Poslanci Európskeho parlamentu sú podľa neho odtrhnutí od slovenskej reality. Celý problém migrantov je podľa neho globálne nebezpečný, a to nielen pre dnešok, ale aj pre budúcnosť.

„Mali by sme riešiť príčiny a nie dôsledok, pretože dôsledok bude ešte viac motivovať tých, ktorí sa na prevádzaní podieľajú,“ vysvetlil s tým, že týmto im dáme zelenú. Predstava, že by sme do Európy prijali celú Afriku, je naivná a scestná, poznamenal šéf rezortu. „Považujeme tento návrh za pokrytecký hlavne v spojení s neprijatím Bulharska a Rumunska do Schengenu zo strachu z ich Rómov, a to aj napriek tomu, že obe krajiny plnia všetky kritériá,“ dodal Kaliňák.

Kaliňák vysvetlil, že pre migrantov nie je Slovensko zaujímavé, pretože tu nemajú svoju komunitu, sme v podstate len tranzitná krajina. Problém je aj v prijatí pravidiel krajín, do ktorých migranti idú. „Naši emigranti prijali pravidlá štátu, do ktorého prišli a opustili naše, miestne normy vždy plne rešpektovali,“ vysvetlil v RTVS. Celú situáciu však vidí ako zatváranie očí pred tým, čo sa tu deje, a to len z pokryteckej solidarity, „je to akoby riešenie problémov krajín, ktoré si neriešili svoju vnútornú situáciu“.

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Kaliňák Minister vnútra Robert Kaliňák

Základným problémom je podľa ministra vnútra však to, že migranti sú nepoznaní ľudia. „Od pašerákov sú perfektne poučení. Nepoznáme ich pravé meno, ich históriu. Azyl preto dostanú tí, ktorých históriu poznáme, striktne dodržiavame azylové pravidlá. Rozhodujúca je ochrana hranice, vízový režim funguje preto, lebo existujú vnútorné záujmy únie, ktoré musíme chrániť,“ upozornil Robert Kaliňák.

Sýrsky Kurd žijúci na Slovensku Ibrahim Mahmoud si však nemyslí, že chcú utečenci zneužívať sociálny systém na Slovensku alebo v inej krajine. V Sýrii sú podľa neho ľudia, ktorí dokážu pracovať. „Utekajú zo strachu o život, pred diktátorským režimom, pretože prežívajú neľudské zaobchádzanie,“ vysvetlil. On sám žije na Slovensku už dlhší čas, prišiel sem študovať.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Richard Sulík #Robert Kaliňák #kvóty