Fico prirovnal protiruské sankcie ku kubánskemu embargu

Slovenský premiér Robert Fico prirovnal minuloročné hospodárske sankcie západných krajín voči Rusku k obchodnému embargu USA voči Kube.

02.06.2015 07:53 , aktualizované: 09:20
RUSSIA-POLITICS/ Foto:
Premiér Robert Fico (v strede vľavo) a generálny konzul SR v Petrohrade Augustín Čisár (v strede vpravo) počas privítania na letisku Vnukovo 2 v Moskve.
debata (257)

Fico v pondelok pred odletom do Moskvy v rozhovore pre agentúru TASS oba postupy označil za nesprávne a nerozumné. EÚ by preto podľa jeho slov mala sankcie zrušiť. Fico sa totiž domnieva, že podobné obmedzenia nemôžu byť súčasťou politiky. V tejto veci zároveň pre ruskú agentúru vysvetľoval svoju pozíciu v rámci EÚ. „Počas summitu som pristúpil k veci rozumným spôsobom a povedal som: Ak sankcie škodia EÚ aj Rusku, aký je ich zmysel?“ vyjadril sa Fico.

„Sankcie nedosiahli očakávaný efekt. Škodia Európe aj Rusku. Neviem, kto môže byť šťastný s takýmito vzájomnými škodami. Čo sa dosiahlo sankciami voči Kube? Nezmenili kubánsky prístup k USA ani americký prístup ku Kube,“ povedal pre TASS pred utorňajšou oficiálnou návštevou Ruska a stretnutím s jeho najvyššími ústavnými činiteľmi. Sankcie však podľa pondelňajších slov Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova témou rokovaní medzi šéfom Kremľa a Ficom nebudú.

Premiér obhajoval reverzný tok na Ukrajinu

Fico v rozhovore so spravodajcom agentúry TASS obhajoval reverzné (spätné) dodávky ruského zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu, ktorými Slovensko pomáha Kyjevu zvládať ruský nátlak. „Zmluvy neboli porušené, všetkým sa môžeme pozrieť do očí,“ komentoval slovenský premiér energetickú politiku Slovenska, ktorú mnohí v Rusku kritizujú.

Návšteva v čase vyostrených vzťahov Ruska so Západom

Slovenský premiér je v Moskve v čase vyostrených vzťahov medzi Ruskom a Západom, najmä kvôli zverejneniu ruských sankčných zoznamov v európskych metropolách. Žiadni slovenskí politici – na rozdiel od štyroch českých – však na zoznam zaradení neboli. Slovensko je v Moskve spolu s Gréckom, Cyprom a Maďarskom považované za štát, ktorý je z únioných krajín najprístupnejšie ruským argumentom.

O ruskom dokumente k Augustu 1968 sa Fico nezmienil

Aj v Bratislave však vyvolal nespokojnosť nedávny dokument ruskej štátnej televízie, ktorý obhajoval agresiu vojsk Varšavskej zmluvy proti Československu v roku 1968 s využitím dobových téz sovietskej propagandy. Slovenské ministerstvo zahraničia dokument v pondelok kritizovalo, Fico sa však o ňom v rozhovore pre TASS nezmienil.

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #protiruské sankcie