Nová pumpa pre diabetikov vopred upozorní na riziko kolapsu

Diabetikom pomôže zlepšiť život nová inzulínová pumpa. Okrem dávkovania inzulínu dokáže pacienta už polhodinu dopredu upozorniť na hroziacu hypoglykémiu - nedostatok cukru v krvi. Podľa odborníkov ide o prelomovú liečbu. Pre slovenských pacientov bude k dispozícii od júla a bude plne hradená zdravotnými poisťovňami.

03.06.2015 17:00
Inzulínová pumpa, inzulín, diabetes Foto:
Inzulínová pumpa.
debata (1)

Diabetici aj dnes používajú inzulínové pumpy, tie však na rozdiel od novej nevedia vopred upozorniť pacienta na hroziacu hypoglykémiu.

Moderná inzulínová pumpa podľa predsedu Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emila Martinku pomáha udržiavať bezpečnú hladinu cukru v krvi a ako vôbec prvá pumpa na svete poskytuje 24-hodinovú ochranu pred nebezpečnou, často až život ohrozujúcou situáciou, akou je pokles cukru v krvi.

„Vďaka zabudovanému inteligentnému systému dokáže predvídať hladinu cukru a rozpoznať tak hroziace riziká pre pacienta o polhodinu skôr, ako vôbec nastanú. Pumpa je zároveň schopná sama na tieto riziká reagovať a regulovať množstvo a čas podávaného inzulínu,“ vymenováva prednosti pomôcky Martinka.

Sedemnásťročná študentka Hanka Pilková, ktorá s cukrovkou 1. typu bojuje už desať rokov, bola jednou z prvých pacientok, ktorá už mala možnosť pumpu vyskúšať. „Je to výborná vec, aj nová funkcia s neustálym monitorovaním hladiny cukru a následným regulovaním je super,“ povedala Hanka s tým, že jej zavedenie je veľmi jednoduché. Do tela si zavedie kanylu, najlepšie do brucha, na ktorú sa nasadia hadičky, cez ktoré prúdi do tela inzulín z pumpy. Tú nosí na opasku pri sebe celý deň aj počas noci.

Študentka Hanka Pilková považuje modernú pumpu... Foto: MEDTRONIC, WEBSTER
študentka, Hanka Pílková, inzulínová pumpa Študentka Hanka Pilková považuje modernú pumpu za výbornú pomoc pre diabetika.

Diabetes jej diagnostikovali, keď nemala ešte ani sedem rokov. „Bola som stále smädná, dala som si pohár vody a potrebovala som si dať ďalší a ďalší. Bol to neuhasiteľný smäd. Takto mi to zistili,“ spomína Hanka, ktorá sa od začiatku musela liečiť inzulínom. Väčšinou si ho podáva perom a teraz sa teší, že ho vymení za novú pumpu.

Hypoglykemické stavy pozná, väčšinou ju zaleje pot, ale nikdy sa jej nestalo, že by odpadla. Výhody novej pomôcky vidí hlavne v tom, že ak bude s priateľmi napríklad v reštaurácii, nenápadne si vďaka pumpe môže sama korigovať dávku inzulínu.

Na vlastnej koži hypoglykemický záchvat zažila Bratislavčanka Miriam (45). „Stála som na zastávke mestskej dopravy, keď mi prišlo zle, začala som sa chvieť, potiť. Keďže nosím so sebou cukor a vodu, tak som sa snažila to vyriešiť sama, ale cítila som, že to asi nepôjde. Starší manželia ma začali poučovať o tom, ako nemám brať drogy, a nenechali si vysvetliť, že som diabetička,“ dodala Miriam.

Až predavačka z novinového stánku ju odviedla do lekárne, kde jej pomohli. Miriam používa iný model pumpy, o tom najmodernejšom si myslí, že bude prínosom a bude sa snažiť, aby ho aj dostala.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu Ľubomír Barák pripomína, že hypoglykémia je stav, s ktorým sa diabetik stretáva úplne bežne. „Dochádza k nej pri predávkovaní inzulínom, pri fyzickej aktivite. Najčastejšie sa hypoglykémia dostaví, ak sa človek po podaní inzulínu zabudne najesť, napríklad má vážnu prácu, dieťa písomku v škole a podobne,“ vysvetľuje Barák.

Diabetik nosí pumpu stále pri sebe. Skladá sa s... Foto: MEDTRONIC, WEBSTER
diabetik, inzulínová pumpa Diabetik nosí pumpu stále pri sebe. Skladá sa s kanylového setu a prístroja a jej zavádzanie je jednoduché.

Prvým príznakom nedostatku cukru v krvi je hlad, potom nastáva tras, chvenie, pridáva sa potenie. Tieto príznaky podľa Baráka dokáže človek sám zvládnuť, napríklad sladkým nápojom a kúskom rožka. Keď však príde ďalšie štádium dezorientácia (dvojité videnie, neschopnosť reagovania), je nutná pomoc iných.

Dezorientácia je spojená s agresivitou a v takom prípade je okolie zo situácie často zmätené. "Pacient v hypoglykémii môže pôsobiť ako opilec, no v skutočnosti mu ide o život,“ poukazuje Barák s tým, že nedostatok cukru v krvi môže vyústiť až do straty vedomia, bez poskytnutia prvej pomoci až k smrti. Od prvého príznaku po stav bezvedomia môže prejsť len päť minút.

Moderná pumpa je podľa diabetológov určená najmä pre ľudí s diabetom 1. typu, ktorí sú odkázaní na celoživotné podávanie inzulínu a navyše trpia aj častými hypoglykémiami. Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas prestane produkovať inzulín.

Zvyčajne sa objavuje v detstve a mladosti, ale môže vzniknúť v akomkoľvek veku. Novú pomôcku však budú môcť dostať aj chorí s diabetom 2. typu, u ktorých pomocou klasických inzulínov nevedia lekári dosiahnuť optimálnu kontrolu cukru v krvi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #inzulín #diabetici