Počet užívateľov drog na Slovensku sa ustálil, závislých žien naopak pribúda

Situácia súvisiaca s drogovou závislosťou sa v rámci Slovenska a celej Európy postupne stabilizuje, počet užívateľov ťažkých drog dokonca klesá. Najväčším problémom je u nás stále marihuana a na druhom mieste nebezpečnejší pervitín. Vyplýva to z údajov najnovšej Európskej správy o drogách.

04.06.2015 18:00
heroin, drogy, injekcia, žena, závislosť Foto:
Pribúda žien pravidelne užívajúcich návykové látky. (Ilustračné foto)
debata (7)

Čoraz častejšie prichádzajú do kontaktu s marihuanou mladí a stredoškoláci. Podľa národného prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 5 436 žiakov základných škôl a 4 908 študentov stredných škôl, má s marihuanou skúsenosť 2,3 percenta žiakov vo veku od 11 do 14 rokov, v prípade stredoškolákov to je 27,4 percenta.

Podobný problém sa dotýka viacerých európskych krajín, výskyt marihuany stúpol napríklad vo Fínsku, Nórsku, Švédsku, Francúzsku a Bulharsku. K najväčším užívateľom tejto drogy patria podľa údajov Česi. Za posledný rok marihuanu užil každý piaty Čech vo veku 15 až 34 rokov. Štatistický pokles zaznamenali v Nemecku, Španielsku či Veľkej Británii.

Problémom marihuany je relatívna dostupnosť

Stabilné miesto v rebríčku najužívanejších drog si marihuana drží dlhodobo. Dôvodom, že po nej siahajú najmä mladí, je to, že v porovnaní s ostatnými drogami je pomerne lacná. "Je to logické, mladí si to môžu dovoliť. Zároveň sú opatrnejší a vedia, že im s marihuanou nehrozí smrteľné predávkovanie. Na druhej strane nevedia, že to môže viesť k strate motivácie, oslabeniu vôle či problémom vo vzťahoch,“ povedal pre Pravda.sk odborník na liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, ktorý spolu s ďalšími odborníkmi informoval o výsledkoch Európskej správy o drogách.

"Marihuana je najrozšírenejšou drogou a to najmä v v populačnej skupine 15 až 24 rokov. Niekoľko dlhodobých výskumov hovorí, že približne do roku 2010 výskyt užívateľov marihuany veľmi prudko stúpal, od tohto roku už nastáva stabilizácia. Hodnoty sú stále veľmi vysoké, asi tretina stredoškolákov a takmer polovica vysokoškolákov už marihuanu užili,“ uviedla Eleonora Kastelová z Národného monitorovacieho centra pre drogy.

Na druhom mieste sa umiestnil pervitín

Napriek tomu, že počet užívateľov tvrdých drog klesá, na Slovensku ostáva druhou najužívanejšou drogou metamfetamín, u nás nazývaný aj pervitín. „Nasleduje hneď po marihuane, v západnej Európe je na druhom mieste kokaín,“ spresnil Okruhlica.

Podľa Eleonory Kastelovej navštevuje nízkoprahové organizácie pomáhajúce závislým najviac ľudí z radov užívateľov metamfetamínu. „Až 40 percent ľudí, ktorí vyhľadali pomoc v roku 2013, mali problém s metamfetamínom. Záchyty metamfetamínu predstavujú stabilne zhruba jednu tretinu zo všetkých záchytov,“ dodala Kastelová.

Závislých žien je čoraz viac

Podľa zistených údajov majú v užívaní drog stále prevahu muži. Pribúda však žien pravidelne užívajúcich návykové látky. V roku 2014 podstúpilo liečbu z celkového počtu 2 483 liečených až 448 žien, čo je najvyšší počet od roku 2005. Potvrdzujú to aj informácie z liečebnej praxe.

„Číslo závislých žien relatívne narastá, ale nikdy nedosahuje počet liečených mužov. V prípade niektorých drog, napríklad marihuany, v drvivej miere prevažujú muži. U dievčat prevažuje užívanie stimulatívnych látok, napríklad pervitínu. Ani tam však v celkovom počte nedosahujú počty mužov,“ uviedol Okruhlica.

Najviac kokaínu je v Bratislave

Až nedávno sa zistilo, že kokaín, ktorý je problémom najmä v oblasti západnej Európy, je pomerne obľúbenou drogou aj na Slovensku. Ukázala to pilotná analýza odpadových vôd, ktorú vykonali výskumníci Slovenskej technickej univerzity. „Naše populačné prieskumy predtým neukazovali, že by Slováci užívali kokaín. Mysleli sme si, že je to kôli tomu, že ho nahrádzajú pervitínom, respektíve že je to finančne nedostupné,“ uviedla Eleonora Kastelová.

Analýza ukázala, že kokaínu je u nás prekvapivo veľa, dostal sa až na tretiu priečku po marihuane a pervitíne. Z výskumu nie je možné zistiť, o akú populačnú skupinu ide, známe je len to, že problém sa týka hlavne Bratislavy. Príčinou môže byť podľa Kastelovej väčšia kúpyschopnosť obyvateľstva hlavného mesta.

K liečbe ľudí donútia abstinenčné príznaky

Až ťažké vedľajšie príznaky v podobe bolestí chrbta a kĺbov či zvracania zvyčajne donútia závislých vyhľadať odbornú pomoc. Týka sa to najmä ťažších druhov drog, ako je heroín či kokaín. Ďalším dôvodom býva nedostatok financií na ďalšie dávky. „U iných drog sú to väčšinou psychické problémy a problémy vo vzťahoch. Typické je aj to, že dlhodobejšie vzťahy užívateľov marihuany nie sú schopné pretrvať,“ dodal Okruhlica.

Väčšina liečených pritom pomoc vyhľadá dobrovoľne. Dôvodom je často vonkajšia motivácia alebo podnet a tlak príbuzných. Najčastejšie sú medzi liečenými užívatelia pervitínu, čoraz viac sa to dotýka aj marihuany, ktorá je podľa odborníkov často nesprávne označovaná za neškodnú.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #marihuana #drogová závislosť #Európska správa o drogách