Vláda pripraví zákon pre regióny s vysokou nezamestnanosťou

Vláda pripraví osobitný zákon pre regióny s vysokou mierou nezamestnanosti, ktorý bude stanovovať iné pravidlá pre investorov, podnikateľov, zamestnávateľov a zamestnancov ako v ostatných regiónoch. Povedal to v piatok na tlačovej besede v Košiciach predseda vlády Robert Fico.

05.06.2015 13:44
debata (6)

"Každý okres, kde miera nezamestnanosti presiahne 20 percent, bude spadať pod osobitný režim, kde by zamestnávatelia dostávali výraznejšiu podporu od vlády – podstatne vyššie daňové a odvodové úľavy. Iný bude aj prístup k investíciám a štrukturálnym projektom,“ povedal Fico.

Zároveň doplnil, že to nebudú len všeobecné pravidlá, ale pôjde o selektívny prístup, pričom vláda chce zohľadňovať aj miestne špecifiká. Po prijatí tohto zákona sa budú podľa jeho slov výjazdové zasadania vlády konať v týchto okresoch.

Na jeseň sa pripravuje rokovanie vlády v Trebišove. Podľa premiéra je takýto prístup potrebný, pretože na Slovensku sú veľké regionálne rozdiely a spomínaným okresom chce vláda venovať osobitnú pozornosť.

Premiér na tlačovej besede reagoval aj na aktuálnu prognózu Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), podľa ktorej slovenské hospodárstvo bude v najbližších rokoch zrýchľovať. Fico uviedol, že zlepšený výber daní, dobré hospodárske výsledky a makroekonomické ukazovatele umožnia prípravu a realizáciu druhého i tretieho sociálneho balíka.

"Zlepšujúcu sa hospodársku situáciu krajiny musia pocítiť aj občania a musí sa to prejaviť aj v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti,“ povedal Fico. Uviedol, že tri balíky sociálnych opatrení presiahnu miliardu eur, čo však nebude mať negatívny dopad na deficit.

Slovensko podľa júnovej prognózy OECD dosiahne ekonomický rast v tomto roku na úrovni 3 % a v roku 2016 zrýchli na 3,4 %. Premiér Fico za dobrú správu označil, že je to podložené nielen exportom, ale aj oživením domácej spotreby a rastom investovania, čo je znakom dôvery. Doplnil, že pozitívny vývoj je aj v miere nezamestnanosti.

"Chceme dosiahnuť pokles nezamestnanosti na úroveň 11 percent, čo je reálne na úrovni EÚ. Znížiť chceme aj DPH na vybrané druhy potravín,“ povedal Fico. Premiér zároveň dodal, že bude klesať aj deficit verejných financií a klesá aj dlh. "Nechceme robiť z deficitu svätú kravu, ktorú nemožno zarezať. Vláda dokázala znížiť deficit pod tri percentá, čo je dobré. Tempo znižovania deficitu je zdravé, udržateľné a dobré,“ povedal Fico.

Ocenil, že k zníženiu deficitu prispeli aj samosprávy, ktoré sa spolupodieľali na znižovaní výdavkov v oblasti verejných financií a racionálne hospodárili.

O niečo horšie ako s dynamikou hospodárstva to OECD vidí v najnovšej prognóze s vývojom slovenských verejných financií. Kým kabinet Roberta Fica si na tento rok rozpočtuje deficit verejných financií na úrovni 2,5 % hrubého domáceho produktu, prognóza organizácie hovorí o 2,7-percentnom schodku. Na budúci rok si dala vláda záväzok znížiť schodok pod 2 %, OECD očakáva deficit 2,3 % výkonu ekonomiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #zákon #miera nezamestnanosti #Robert Fico #vláda SR