Zákon dá šancu chudobným okresom

Regiónom s vysokou nezamestnanosťou by mal onedlho pomôcť zákon, ktorý zvýhodní investorov pripravených vytvárať v nich nové pracovné miesta. Ako v piatok v Košiciach naznačil premiér Robert Fico, takým podnikateľom prinesie nové osobitné pravidlá. Všeobecné, ale aj "šité na mieru", priamo podľa miestnych potrieb a špecifík konkrétneho regiónu.

07.06.2015 17:00
debata (10)

"Každý okres, kde miera nezamestnanosti presiahne 20 percent, bude spadať pod osobitný režim, kde by zamestnávatelia dostávali výraznejšiu podporu od vlády, podstatne vyššie daňové a odvodové úľavy. A iný tam bude aj prístup k investíciám a štrukturálnym projektom,“ vyhlásil Fico.

Premiér zdôraznil, že vzhľadom na silnú regionálnu nerovnosť treba práve týmto okresom venovať najvyššiu pozornosť. Po schválení zákona mieni v nich robiť výjazdové zasadnutia kabinetu. Už na jeseň by také malo byť v Trebišove.

Bližšie podrobnosti o forme a spôsobe pomoci však Fico ani včera neprezradil. Prijatie osobitného zákona je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý vládny Smer predstavil na sneme 23. mája. Už krátko predtým premiér spomenul, že sa v ňom chystá podporiť „chudobnejšie doliny“.

Spresnil, že pomoc by sa takýmto okresom mala dostávať nie z vôle vlády, ale po naplnení stanovených kritérií, ako je vysoká miera nezamestnanosti, zlá dopravná infraštruktúra a podobne. „Automaticky by sa pre takýto región mal naštartovať mechanizmus, ktorý ho bude oživovať, ktorý bude stimulujúci,“ povedal v máji premiér.

Minister financií Peter Kažimír vtedy zdôraznil, že účelom pomoci rozhodne nemá byť, aby zamestnávatelia z celého Slovenska presťahovali pre získanie výhod do takýchto regiónov svoje „schránky“ a ďalej fungovali kdesi celkom inde. „Naopak, musia tam vytvoriť nové pracovné miesta,“ uviedol minister.

Podľa najaktuálnejšej štatistiky Ústredia práce bola v apríli na Slovensku miera nezamestnanosti nad 20-percentnou hranicou v siedmich okresoch: v Rimavskej Sobote (28,46 %), Revúcej (24,58 %), Kežmarku (24,47 %), Rožňave (23,15 %), Poltári (22,72 %), vo Veľkom Krtíši (20,47 %) a v Sabinove (20,44 %). V Trebišove, ktorého návštevu si už Fico naplánoval, bola tesne pod hraničnou úrovňou (19,61 %).

Primátor Poltára Pavel Gavalec (nezávislý) by prijatie osobitného zákona privítal. „Mal by však pomáhať najmä malým a stredným firmám, nie iba najväčším investorom,“ odporúča. Okrem toho, ako pripomína, proti duchu zákona ide nedávna správa o odsune dostavby rýchlostnej cesty R2, ktorá mala byť hotová už v roku 2012, za horizont roka 2020.

„Nová cesta by do južných okresov aj prirodzene pritiahla zamestnávateľov. V pondelok ideme na túto tému rokovať spolu s ďalšími primátormi a starostami do Košíc. Pozvali sme aj ministra dopravy. R-dvojku sa vláda uznesením zaviazala dostavať a mala by svoj záväzok splniť,“ uzatvára Gavalec.

Premiér včera reagoval aj na aktuálnu prognózu OECD. Podľa nej bude slovenské hospodárstvo v najbližších rokoch zrýchľovať, v tomto roku o tri, v budúcom o 3,4 percenta. "Zlepšujúcu sa hospodársku situáciu krajiny musia pocítiť aj občania a musí sa to prejaviť aj v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti,“ povedal.

Vyzdvihol, že vláda dokázala znížiť deficit verejných financií pod tri percentá, tempo znižovania je podľa neho zdravé, udržateľné a dobré. Kým však kabinet na tento rok rozpočtuje deficit na úrovni 2,5 percenta HDP, prognóza OECD predpovedá 2,7-percentný schodok. Na budúci rok si vláda dala záväzok znížiť schodok pod dve percentá, OECD ho očakáva na úrovni 2,3 percenta.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #zákon #Robert Fico #regióny