Pre účasť Slovákov v bojoch na Ukrajine sa zmení legislatíva

Keďže existuje viac výkladov zákona o tom, či účasť Slovákov v bojoch na Ukrajine na strane separatistov je trestná, pripravuje sa zmena legislatívy. Po rokovaní vlády to potvrdili ministri zahraničných vecí a vnútra Miroslav Lajčák a Robert Kaliňák. Legislatíva vzniká pod gesciou ministerstva spravodlivosti.

10.06.2015 15:17 , aktualizované: 17:09
Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (223)

Lajčák poukázal na to, že Slováci na Ukrajine nebojujú v cudzích vojenských jednotkách, ale v neregulárnych bojových zoskupeniach. Je teraz na legislatívcoch, aby ponúkli riešenie, zdôraznil. Na margo účasti Slovákov v bojoch na Ukrajine Lajčák povedal, že "je to nezodpovedné a robia nám hanbu“.

Minister Kaliňák si myslí, že spresnenie legislatívy by nezaškodilo, keďže je viacero výkladov ustanovenia o službe v cudzom vojsku. Kaliňák potvrdil, že prebieha identifikácia Slovákov, ktorí bojujú na Ukrajine. „Myslím, že máme o nich dobrú vedomosť,“ keď budú dostupní našej justícii, určite sa začne príslušné konanie, zdôraznil.

Fedor chce trestať službu v separatistických armádach

Aj nezaradený poslanec NR SR Martin Fedor (Sieť) pripravuje novelu Trestného zákona, ktorá má spresniť definíciu trestného činu služby v cudzom vojsku.

„O potrebe takejto legislatívnej zmeny ma definitívne presvedčili medializované informácie o tom, že na separatistických územiach na Ukrajine vzniká niečo ako „česko-slovenská jednotka“. Títo ľudia, občania Slovenskej republiky prispievajú k destabilizácii v oblasti a poškodzujú záujmy Slovenskej republiky v zahraničí. Ešte nebezpečnejšie je, že po návrate do vlasti sú bezpečnostným rizikom,“ povedal poslanec NR SR a vedúci stálej pracovnej skupiny Siete pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor.

Fedor bude preto navrhovať zmenu v Trestnom zákone, keďže dnešná definícia služby v cudzom vojsku nie je v zákone jednoznačne upravená. Nevyplýva z neho, či ide iba o službu v regulárnej armáde cudzieho, medzinárodne uznaného štátu, alebo aj službu v akejkoľvek ozbrojenej organizácii alebo skupine na území cudzieho štátu.

Doterajšia právna úprava sa na účasť v nelegálnych povstaleckých alebo separatistických skupinách nemusí vzťahovať. „Je paradoxné, že služba bez povolenia v armáde medzinárodne uznaného štátu v mnohých prípadoch aj spojeneckého je jednoznačne trestným činom, zatiaľ čo služba v povstaleckých skupinách, ktoré proti takýmto štátom bojujú, už trestná jednoznačne nie je,“ povedal poslanec NR SR.

„Osoby bojujúce na strane povstalcov sú pre Slovenskú republiku bezpečnostným rizikom najmä po ich návrate na Slovensko. Rôzne paramilitárne organizácie môžu byť piatou kolónou agresora na našom území,“ povedal Fedor.

Nemusí ísť však len o Rusko a Ukrajinu, ale napríklad aj Islamský štát. Aj podľa informácií SIS z konca minulého roka odišlo podľa neho do tejto oblasti niekoľko ľudí zo Slovenska.

Slovensko sa podľa Fedora tiež stáva obeťou propagandy a hybridnej vojny. Preto treba situáciu riešiť rôznymi dostupnými prostriedkami. Jedným z nich má byť aj novela Trestného zákona, ktorú predloží do NR SR.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fedor #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti