Význam summitu V4 zvýrazní prítomnosť Hollanda

Stretnutiu premiérov krajín visegrádskej štvorky v Bratislave dodá punc francúzsky prezident François Hollande. Na budúci týždeň budú šéfovia vlád Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska rokovať o energetickej bezpečnosti, klimatickej politike, ekonomickom raste, spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike EÚ aj o Ukrajine.

11.06.2015 12:00
Francois Hollande, francúzsky prezident Foto:
Francúzsky prezident François Hollande. (ilustračné foto)
debata (22)

Hollande sa počas summitu osobitne stretne tiež s premiérom Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom. Prítomnosť francúzskeho prezidenta v Bratislave nie je prekvapujúca. Napríklad pred dvoma rokmi na summite V4 v Poľsku bola okrem neho aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa Zuzany Gabrižovej z portálu EurActiv.sk Nemecko a čím ďalej tým viac Francúzsko sa začínajú venovať stredoeurópskemu regiónu oveľa viac, ako to bolo v minulosti. „Je to aj v kontexte toho, že V4 čoraz viac a účinnejšie spolupracuje pri niektorých zásadných európskych témach," podotkla Gabrižová.

Bývalý minister zahraničných vecí a súčasný europoslanec Eduard Kukan pripomína, že prítomnosť francúzskeho prezidenta znamená rešpekt V4, ktorá má váhu v medzinárodnej spolupráci. „Takáto účasť to ešte viac dokumentuje. Je to uznanie, akú úlohu hrá V4," poznamenal Kukan. Ako ďalej uviedol, v zahraničí sa sleduje, na akej úrovni sa summit uskutočnil a ak je prítomný aj najvyšší predstaviteľ Francúzska, dodá to summitu ešte významnejší prvok.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano vysvetlil, že visegrádska štvorka nerokuje len osamotene, ale organizuje aj podujatia vo formáte V4 Plus. Ako príklad uviedol partnerov Južnú Kóreu či krajiny Východného partnerstva alebo seversko-baltskej osmičky. Podľa Stana do Bratislavy dostala pozvanie aj nemecká kancelárka Merkelová, ale nedokázala summit skĺbiť so svojím pracovným kalendárom.

Premiéri V4 a francúzsky prezident by mali v Bratislave tiež hovoriť o postojoch pred nadchádzajúcim júnovým summitom Európskej rady v Bruseli. V Európe stále rezonuje plán Európskej komisie zaviesť povinné kvóty na rozdelenie utečencov prichádzajúcich cez Stredozemné more. Viaceré štáty pritom s kvótami nesúhlasia a hovoria skôr o princípe dobrovoľnosti. Vyjadrili sa tak už aj krajiny V4. Francúzsko, ktoré podporilo plány Bruselu, však žiada o úpravu navrhovaného systému. Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Harlem Desír vyhlásil, že Francúzsko si chce výberom utečencov ochrániť svoju suverenitu. „Štyri alebo päť krajín v súčasnosti prijímajú až 70 percent utečencov, takže je len správne, aby sme zdieľali túto záťaž. Podporujeme vytvorenie núdzového systému, ale určite nie systémom pevne stanovených kvót," povedal podľa portálu EurActiv.sk.

Slovensko od júla 2014 bolo predsedajúcou krajinou V4. Teraz štafetu prevezme na ďalší rok Česká republika. Regionálne zoskupenie stredoeurópskych krajín získalo svoj názov ešte počas stretnutia vrcholných predstaviteľov ČSFR, Maďarska a Poľska, keď podpísali spoločnú deklaráciu v maďarskom meste Visegrád v roku 1991.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Francois Hollande #Visegrádska štvorka