Ničivá povodeň na Dunaji v roku 1965 brala všetko

Čísla vždy povedia najviac. Keď sa v júni roku 1965 Dunaj na juhu Slovenska celkom zbláznil, narýchlo vyhnal z domovov 53 693 ľudí. Vysťahovaných bolo 46 obcí a tri osady. Voda zaplavila 71 702 hektárov poľnohospodárskej pôdy a ďalších 114-tisíc podmyla.

11.06.2015 14:00
Povodeň, Dunaj, 1965 Foto:
Povodeň na Dunaji v roku 1965. Na Žitnom ostrove museli evakuovať až 54-tisíc ľudí.
debata (23)

S nespútaným živlom 126 dní nepretržite bojovalo 10 979 vojakov z celej vtedajšej ČSSR, škody sa vyšplhali na 18 miliárd Kčs, ťažká technika pri záchranárskych prácach najazdila 1,38 milióna kilometrov, zasahujúce vzdušné sily nalietali 653 hodín…

Aj takto, pripomienkou presnej štatistiky, sa včera pod starobylým bratislavským hradom Devín spomínalo na povodeň gigantických rozmerov, najhoršiu v novodobých slovenských dejinách, od ktorej práve v týchto dňoch uplynie polstoročie. Spomedzi všetkých hrozivých čísiel, ktoré tu zazneli, však jedno predsa len bolo pozitívne. Nula. Akoby zázrakom si táto prírodná katastrofa nevyžiadala ani jedinú ľudskú obeť.

Ján Bališ (78) bol jedným z priamych účastníkov... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Bališ, povodeň, Dunaj Ján Bališ (78) bol jedným z priamych účastníkov záchranárskych prác na Žitnom ostrove.

„Čo mi napadne pri spomienkach na tie časy? Toto!“ prstom si na vlastné oči plné sĺz ukázal Ján Bališ, ktorý vtedy ako 28-ročný policajt tiež zasahoval na Žitnom ostrove. O čom to vlastne bolo? „Len voda, všade voda a samá voda,“ trasúcim hlasom popísal dni, keď sa 15. júna toho roku ráno o 8:30 roztrhla riečna hrádza v Patinciach. A keď o dva dni neskôr, po desiatej predpoludním nasledovala ešte katastrofickejšia prietrž v Čičove.

Na starých a vyblednutých fotografiách pán Bališ ukázal, ako brázdil postihnuté úseky na výkonnej motorke aj v člne, ako smeroval nákladiaky plné obrovských kameňov aj drobného štrku tam, kde voda zúrila najviac. Pamätá sa, že každých 24 hodín sa na hrádzach vystriedalo asi 200 ťažkých vozidiel. Ani to však napokon nestačilo. V kritických miestach museli napokon potopiť aj mohutné vlečné člny. „Nikdy na to nezabudnem. Na to sa jednoducho nedá zabudnúť.“

S povodňou bojovalo takmer 11-tisíc vojakov... Foto: Archív Pravdy
Povodeň, dunaj, 1965 S povodňou bojovalo takmer 11-tisíc vojakov ČSSR dlhých 126 dní.

Ako náčelník ženijného vojska vtedajšej Československej ľudovej armády velil zasahujúcim jednotkám Jiří Brychta, ktorý sa včerajšej spomienky takisto zúčastnil. „Celá naša bývalá republika preukázala obrovské úsilie pri záchrane ľudí a majetku,“ pochvaľoval si. Napriek tomu, že udalosť to bola strašná, stretol v krušných časoch na zaplavenom Žitnom ostrove tisíce obetavcov, našiel si medzi nimi priateľov na celý život. Zdôraznil, že si neskôr rád prečítal aj knižku Rozprával ten kapitán, ktorú o tejto povodni napísal jeden z najznámejších slovenských prozaikov Ladislav Mňačko.

Ján Bališ aj Jiří Brychta patrili k zhruba dvadsiatke priamych účastníkov, vyslúžilých vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, ale aj inžinierov vodohospodárov, ktorí vo včerajšie horúce popoludnie zavítali pod Devín, aby si zaspomínali, ako v šesťdesiatom piatom pomáhali pri obnove dunajských hrádzí, opravách zničených ciest či evakuácii obyvateľstva. Už síce nie chlapi v najlepších rokoch, akými boli vtedy, ale o päť krížikov starší, prišli však zväčša v šviháckych ľahkých letných košeliach a bez paličiek, hoci u sedemdesiatnikov by sa, prirodzene, dali očakávať. Z rúk najvyšších predstaviteľov štátu si potom hrdo prevzali vyznamenania: čestné plakety ministerstva vnútra, pamätné medaily rezortu životného prostredia, vojenské medaily a odznaky ministerstva obrany.

„Táto udalosť je staršia ako ja, preto k vám mám naozaj mimoriadnu úctu,“ povedal vyznamenaným minister vnútra Robert Kaliňák. „Povodeň nám ukázala, že aj dnes musíme byť pripravení,“ doplnil ho šéf environmentálneho rezortu Peter Žiga. Obaja vyzdvihli aj pozitívny dôsledok katastrofy, ktorým bola napríklad neskoršia výstavba vodného diela Gabčíkovo či niekoľko rokov dozadu vykonanie rozsiahlych protipovodňových opatrení, ktoré predvlaňajšiu katastrofálnu povodeň na Dunaji zmenili skôr na atrakciu pre turistov.

Pri príležitosti 50. výročia najväčšej povodne... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Povodeň, Dunaj, 50. výročie Pri príležitosti 50. výročia najväčšej povodne na Dunaji predviedli pod hradom Devín ukážku požiarnej a zabezpečovacej techniky.

Na svoje si po slávnosti prišli aj tí, ktorí si na povodeň vzhľadom na svoj vek pamätať nemôžu. So záujmom si pozreli ukážky praktickej činnosti dnešných záchranárov, ktorí zasahujú pri povodňových situáciách. Najmä deti mohli oči nechať na pristavených obojživelných vozidlách, vyslobodzovacom žeriave, nafukovacom armádnom člne, záchranárskej lodi či hasičských autách, do ktorých si mohli aj vliezť, pretože – tentoraz tu všetky mašiny boli len na okrasu.

Denník Pravda - elektronický archív denníka Pravda - e.Pravda.sk

O povodni čítajte viac v prílohe Víkend v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #Povodeň #prírodné katastrofy