Žitňanská: SDKÚ si nezaslúžila koniec, aký jej chystá Frešo

SDKÚ si podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej nezaslúžila koniec, aký jej pripravuje Pavol Frešo.

11.06.2015 12:15
Lucia Žitňanská Foto:
Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská.
debata (64)

Žitňanská opustila SDKÚ na jeseň v roku 2013. Pred rokom vstúpila do Mosta-Híd. „Kto pred rokom a pol nechápal, prečo som odišla, dnes mu je to zrozumiteľnejšie,“ povedala Žitňanská.

V minulosti SDKÚ podľa Žitňanskej na politickej scéne niečo predstavovala. „Bol to reformný ťah, bola to strana, ktorá dokázala nastoľovať témy. Dokázala pomenovať, čo Slovensko potrebuje. Dokázala stabilizovať Slovensko v európskych štruktúrach. To bolo dôležité,“ povedala s tým, že dnes nie je dôležitý sentiment za značkou SDKÚ, ale to, aby na politickej scéne existovala strana alebo strany, ktoré dokážu pomenovať stav Slovenska. Strany, ktoré by dokázali priniesť odvážne riešenia a dokázali by udržať jasnú proeurópsku orientáciu Slovenska. „Most-Híd takéto riešenia chce predstavovať. Máme svoj program, Občiansku víziu,“ konštatovala.

Most-Híd má podľa Žitňanskej záujem zabojovať aj o voliča SDKÚ. „Dva roky sme pracovali na našom programe, ktorý je solídny. Nie je to len volebný program. Týka sa všetkých kľúčových otázok, ktoré dnes Slovensko trápia. Máme jasnú proeurópsku orientáciu. Máme jasno v zahraničnej politike. Máme jasno v tom, že demokracia možno nie je najjednoduchší spôsob vládnutia, ale je jednoznačne najlepší. Máme jasné odpovede na to, čo treba urobiť, aby bolo Slovensko právnym štátom. Máme odpoveď na to, ako zlepšiť podnikateľské prostredie, čo je veľmi blízke tomu, čo kedysi reprezentovala SDKÚ. Máme predstavy, čo so školstvom a zdravotníctvom,“ zdôraznila.

Žitňanská nie je jediná, ktorá z SDKÚ prešla do strany Most-Híd. V stredu oznámil bývalý poslanec za SDKÚ Tomáš Galbavý, že vstupuje do strany Bélu Bugára.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo #Lucia Žitňanská