Je čas pripraviť sa na utečencov

Niekoľko sto utečencov Slovensko zvládne, viac migrantov, najmä z kultúrne odlišných krajín, si ani nechce predstaviť. Preto dnes ani nie je pripravené na príchod väčšieho počtu utečencov z krajín postihnutých vojnou alebo chudobou. Onedlho tak môže na Slovensku nastať problém s novými menšinami uzavretými vo vlastnom svete, ktoré väčšina neprijala.

12.06.2015 09:00
utečenci, žena, dieťa, taliansko Foto: ,
Migrantka s dieťaťom drží potravinový prídel v talianskom prístave Catania.
debata (133)

Utečenci k nám prichádzať budú. Príčiny, pre ktoré odchádzajú zo svojich krajín, totiž pretrvávajú a na Slovensko sa dostanú či už kvôli diskutovaným kvótam o rozdelení si migrantov medzi štátmi EÚ, alebo aj preto, že ľudí, ktorým ide o život, prípadne nemajú čo stratiť, nezastaví nijaká hranica.

Slovensko je technicky pripravené na približne 200 – 250 imigrantov, tvrdí bezpečnostný analytik Ivo Samson. „Otázne je, čo bude o rok, o dva, o desať rokov. Na väčší počet imigrantov Slovensko spoločensky nie je pripravené. Hrozí tu reakcia zo strany šovinistov, nacionalistov a k nim sa pridá aj určitá časť verejnosti, ktorá je priklonená k extrémistickým názorom,“ hovorí Samson. Okrem rómskeho problému môže podľa neho vzniknúť iný problém sociálneho charakteru.

„Vznikne tu nejaká vylúčená menšina,“ upozorňuje analytik.Problémy môžu podľa neho vzniknúť pri imigrantoch zo severnej Afriky či z Blízkeho východu. Ukrajincov sú podľa neho ľudia ochotnejší prijať. „To budú naozaj utečenci, ktorí sem prídu, pretože budú utekať pred niekým, a nie za niekým,“ myslí si Samson.

Zabrániť príchodu presídlencov z iných štátov sa podľa neho dá len ťažko. „Keď sa pozrieme na samotnú Afriku, ktorá do roku 2040 bude mať miliardu obyvateľov, je to sud pušného prachu, ktorý Európu neobíde. Neviem, či sa to dá vyriešiť len jednoduchým zákazom pricestovania,“ upozorňuje Samson.

Úlohou štátu je podľa neho nájsť pre týchto ľudí primerané miesto v spoločnosti, začleniť ich a vytvoriť podmienky na to, aby ich obyvateľstvo vnímalo pozitívne. „Zavrieť ich do zberných táborov, kde ich budete prevychovávať, učiť po slovensky a domácim zvyklostiam, je beh na dlhé trate. Je to dlhoročná záležitosť,“ hovorí Samson.

Analytik tiež pripúšťa, že aj medzi samotnými imigrantmi môžu byť takí, ktorí budú neskôr bezpečnostnou hrozbou. „Je to možnosť, nie je to vylúčené. Medzi ľuďmi, ktorí utekajú, sú aj takí, ktorí nejakým spôsobom porušili zákon, napríklad tým, že sa správali extrémisticky. Utekajú pred miestnou nedokonalou spravodlivosťou a extrémistami zostanú aj po príchode do Európy,“ hovorí Samson.

Navyše v západných štátoch sa podľa neho ukázalo, že práve tí, ktorí pochádzajú z tretej až zo štvrtej generácie prisťahovalcov, sú najmenej prispôsobiví a regrutuje sa z nich vyšší počet extrémistov, dokonca teroristov. „S niečím takým musí Slovensko počítať,“ hovorí Samson. Aj politológ Juraj Marušiak upozorňuje, že utečenci sem prichádzať budú. „Nie sme na to pripravení predovšetkým mentálne, čo ukázali aj reakcie politických elít,“ hovorí Marušiak.

Nové skupiny obyvateľstva sú podľa neho výzvou pre každú spoločnosť. „Treba si pritom uvedomiť, že Slovensko sa cieľovou krajinou pre imigrantov raz tak či onak stane, aj keď sa zatiaľ nemôžeme porovnávať napríklad s Českou republikou,“ myslí si Marušiak.

Pripomína, že v Česku si dokonca už pripravili program, kde definovali, ktoré regióny sú z hľadiska potenciálu imigrantov a integrácie pre nich prioritné. Zameriavajú sa predovšetkým na balkánske štáty a európsku časť bývalého Sovietskeho zväzu.

Na Slovensku sú dva utečenecké tábory a jeden tranzitný. Rezort vnútra zdôrazňuje, že záväzné utečenecké kvóty v rámci EÚ, na základe ktorých by sme mali postupne prijať približne 785 utečencov, odmieta. Za účinnejšie považuje posilnenie hraničných kontrol.

„Niektoré západné krajiny chceli limitovať prílev pracovnej sily z východoeurópskych štátov EÚ, ale nemajú problém dávať povinné kvóty na desaťtisíce migrantov. Vnímame to ako veľké bezpečnostné aj ekonomické riziko,“ uvádza rezort vnútra.

Proti prerozdeľovaniu utečencov na základe kvót, ktoré navrhla Európska komisia, sú aj susedné štáty v rámci Vyšehradskej štvorky. Ako včera informoval český premiér Bohuslav Sobotka po stretnutí so zástupcami Slovenska, Maďarska a Poľska, všetky štyri štáty odmietajú kvóty, prijímanie imigrantov by podľa nich malo byť na základe dobrovoľnosti.

Od januára 2015 žiadali na Slovensku o azyl najviac

národnosť/počet

  • arabská: 12
  • ukrajinská: 10
  • iracká: 9
  • albánska: 7
  • kosovská: 5
  • kurdská: 4

Celkový počet žiadateľov o azyl od vzniku SR

  • počet žiadostí o udelenie azylu: 58 064
  • udelený azyl: 650
  • neudelený azyl: 7 841
  • zastavené konania: 49 356
  • udelené štátne občianstvo: 233

Zdroj: minv.sk

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Slovensko #utečenci #kvóty pre cudzincov