Protokolistka: Kiska zapadá do plejády predchodcov

Vysokoškolská pedagogička a protokolistka Mária Holubová hovorí, že zvládnutie protokolu dáva prezidentovi istotu v jeho vystupovaní. Rečnícky prejav Andreja Kisku označila za ukážku školometstva. Skutočnosť, že sa manželka prezidenta stiahla do ústrania, hodnotí Holubová ako strach z nepoznaného.

15.06.2015 13:00
prezident SR inaguracia Andrej Kiska Foto: ,
Martina Kisková s manželom počas jeho inaugurácie v júni 2014.
debata (99)
Mária Holubová. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
protokolistka, Mária Holubová Mária Holubová.

Ako by ste zhodnotili rok prezidenta vo funkcii, prišiel s novými postupmi?
Funkcia prezidenta SR by mala mať svoj špecifický status a pravidlá jeho pozície upravuje štátny a diplomatický protokol. Predchádzajúci prezidenti viac-menej tieto úlohy zvládali a „pôsobili, ako pôsobili“. Prezident Andrej Kiska nevybočuje z tohto rámca, možno len vekom.

Myslím si, že zapadol do tejto plejády a počas svojho funkčného roka sa neprejavil oproti nim ako výraznejšia osobnosť. Nové postupy v jeho pôsobení som nezaznamenala, ale upozornila by som na jeho prvý deň vo funkcii prezidenta, ktorý venoval spolu s obedom bezdomovcom.

Krásne gesto, ale pre koho? Myslím si, že tento deň mal patriť ľuďom, ktorí niečo urobili pre tento štát. Vedci, umelci, učitelia, lekári spisovatelia, novinári, keď už nechcel pozvať politikov.

Všimli ste si aj nejaký protokolárny prešľap hlavy štátu?
Názory na zvládnutie protokolu sa rôznia, ale faktom zostáva, že ovládať jeho pravidlá zvyšuje status každého politika, lebo mu poskytujú istotu v jeho vystupovaní, a to je práve to, čo občan potrebuje vidieť a mať istotu v politicky činného človeka. V úprave zovňajšku neprekračuje štandard.

Čo sa týka známeho Sokratovho výroku „prehovor človek, aby som ťa videl“, tam je veľký priestor na jeho prácu. Aj bežný človek počuje, že jeho rečnícke prejavy sú, ako by povedal Voltaire, ukážkou školometstva (pozn. red. človek pridŕžajúci sa úzkostlivo a mechanicky známych predlôh) a mediokratizmu.

Manželku Martinu takmer nevidieť po boku prezidenta. Neplní prezident aj akoby úlohu prvej dámy?
V krajinách východného bloku nie je status prvej dámy potvrdený tak ako napríklad v USA alebo vo Francúzsku. Tam je to vlastne jej povolanie, ktoré má presne stanovené pravidlá. Prvá dáma je obklopená pracovným tímom, ktorý cielene pracuje na jej postavení a imidži a má pomáhať prezidentovi v jeho práci. V tomto duchu má vypracovaný aj svoj harmonogram.

V rovine reprezentácie je to veľmi dôležitá funkcia, ktorú manželky amerických prezidentov plnili veľmi zodpovedne a boli aj populárne. Napríklad Marta Washingtonová, Eleanor Rooseveltová a Nancy Reaganová. V histórii sa vyskytli prípady, keď prvá dáma naznačila, že na jej prvom mieste je rodina. Hovorím o prvej dáme takého rangu, akou bola Jackie Kennedyová.

Je to pochopiteľné, že mala upravený program, lebo ich syn John John mal v čase inaugurácie J. F. Kennedyho pol roka. Podotýkam, že mala upravený program. Nie žiadny, ako je to v prípade Martiny Kiskovej. Manželka Andreja Kisku má veľký potenciál, lebo je mladá, pekná, vzdelaná a mohla by Slovensku svojou reprezentáciou zvyšovať úroveň.

Ako si vysvetľujete, že je manželka prezidenta v ústraní?
Jej úplné stiahnutie sa z politického života a ignorovanie postavenie manžela hodnotím ako strach z nepoznaného.

Funkcia prezidenta je práca a tvrdá rehoľa a ona má možnosť na sebe popracovať. Takisto mala manžela sprevádzať na návšteve Vatikánu aj s deťmi, čo by bolo veľmi pekné gesto. Na škodu by nebola ani návšteva detských domovov, základných a stredných škôl, ústavov pre postihnuté deti alebo napríklad organizácia MDD pre choré deti.

Mala by navštevovať premiéry divadelných predstavení alebo módne prehliadky, ktoré sa mohli konať pod jej záštitou.

Ktorú prvú dámu v priestore Česka a Slovenska by ste vyzdvihli?
Ako príklad by som uviedla bývalú prvú dámu Českej republiky Dagmar Havlovú, ktorá urobila na sebe kus práce od pískajúcej herečky po kultivovanú charizmatickú dámu, ktorá plnila svoje povinnosti na jednotku.

Ako by teda mali byť podelené úlohy medzi prezidentom a jeho manželkou?
Nemal by propagovať žiadnu charitatívnu organizáciu. Jeho manželka má podporovať charitatívne organizácie a podujatia. Môže sa na nich zúčastňovať alebo poskytovať záštitu. To je všetko.

Prezident každý mesiac svoj plat venuje rodinám v núdzi, ale zároveň využíva vládne lietadlo aj na súkromné cesty do Popradu, kde býva. Ako to hodnotíte?
Určite to s platom myslel dobre, ale nemal to urobiť. Ak si váži svoju prácu a povolanie, ktoré vykonáva, tak si zaslúži aj odmenu. V súvislosti s používaním lietadla na súkromné lety venovanie platu vyznieva ako prázdne gesto a dáva tak priestor na uvažovanie, že či to preňho nie sú smiešne peniaze v porovnaní s inými príjmami, ktoré má.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #pravidlá #protokol #Andrej Kiska