Podtlakovú jednotku dosiaľ nikdy nespustili naostro

Prečo 39-ročného muža z Južnej Kórey s podozrením na ochorenie MERS neprevážali zo Žiliny do Bratislavy v špeciálnom ochrannom vaku, ale len s rúškom na tvári? Ako tvrdí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická, všetky bezpečnostné opatrenia boli dodržané.

15.06.2015 13:30
podtlaková jednotka, izolačka, kramáre, lôžko,... Foto:
Podtlaková jednotka v nemocnici na bratislavských Kramároch je v špeciálnom útlmovom režime, pripravená kedykoľvek prijať pacienta.
debata

„ECDC (Európskeho centrum pre prevenciu a kontrolu) totiž vírusové ochorenia zaraďuje do druhého stupňa biologickej bezpečnosti, kde špeciálny odev nie je potrebný a stačí rúško,“ vysvetlila Skalická. Dodala, že na rozdiel od pacienta boli sprevádzajúci zdravotníci odetí do bezpečnostných skafandrov, ktoré im dostatočne chránili celé telo vrátane tváre.

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petry Stano Maťašovskej na klinike infektológie nepretržite funguje špeciálna podtlaková jednotka, hoci len v „spiacom režime“, no ihneď schopná aktivovať sa a prijať pacienta. Presne tak sa stalo aj v sobotu. „Ide o miestnosť s najvyšším piatym stupňom bezpečnostného štandardu, vyhradenú pre pacientov s najrizikovejšími infekčnými ochoreniami ako SARS, MERS, ebola a iné,“ uviedla Maťašovská. V miestnosti sú podľa nej zapojené prístroje bežné pre jednotky intenzívnej starostlivosti.

Ako hovorkyňa spresnila ďalej, jednotka má dva vchody. Vonkajší, takzvaný špinavý, slúži pre pacientov. Vnútorný pre personál. V miestnosti je negatívny tlak, ktorý bráni šíreniu nákazy ďalej do ovzdušia. Vzduch prúdi dovnútra aj von cez filtre. Personál chránia skafandre, medzi podtlakovou jednotkou a monitorovacou miestnosťou majú dekontaminačný priestor.

Podľa Maťašovskej takúto jednotku nemajú ani v Rakúsku, Poľsku či Maďarsku. Podobná sa síce nachádza v Česku, ale slúži prevažne na vojenské účely. „Slovenská jednotka funguje už 10 rokov, zatiaľ nikdy nebola spustená naostro,“ spresnila hovorkyňa. Iba v roku 2007 v nej boli preventívne umiestnení dvaja pacienti s podozrením na vtáčiu chrípku, ktorá sa však nepreukázala. Juhokórejský pacient je teraz len jej tretí „obyvateľ“.

Ako doplnil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, okrem bratislavskej podtlakovej jednotky sú na Slovensku ešte ďalšie podobné mobilné jednotky: v Banskej Bystrici a v Košiciach. „Nie sú to autá, ale špeciálne vybavené miestnosti vybudované na oddeleniach nemocníc. Okrem toho funguje osem sanitiek vybavených špeciálnymi protiepidemio­logickými vakmi a odevmi,“ uzavrel Bubla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MERS #pacient z Južnej Kórey #podtlaková jednotka