Lajčák: Slovensko bude naďalej pomáhať Ukrajine s reformami

Slovensko bude naďalej pomáhať Ukrajine s reformami a stabilizáciou krajiny. Vyhlásil to v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák pri príležitosti utorkového Dňa Ukrajiny. Ten sa uskutočnil na pôde Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v Paríži.

16.06.2015 14:11
debata (55)

Ako informoval hovorca ministerstva Peter Stano, usporiadanie podujatia navrhol Lajčák počas februárovej návštevy v OECD. Cieľom Dňa Ukrajiny je prediskutovať stav reforiem a možnosti spolupráce jednotlivých medzinárodných aktérov, ktorí sa na Ukrajine angažujú.

„Ak naozaj chceme, aby Ukrajina vo svojom reformnom úsilí uspela, musíme jej poskytnúť ešte väčšiu podporu ako doteraz," povedal Lajčák a ako dodal, nemyslí tým len peniaze.

"Hovorím o strategickej pomoci s reformami, o poskytnutí vízie a koordinácie vonkajšej pomoci, ktorá dnes stále chýba napriek nespochybniteľnému reformnému odhodlaniu ukrajinských úradov,“ skonštatoval šéf rezortu zahraničia. Tiež poukázal na to, že OECD má nástroje na pomoc Ukrajine, ako aj skúsenosti z pomoci pri transformácii krajín strednej Európy.

Lajčák tiež poukázal na to, že samotné zavádzanie reforiem do praxe je na ukrajinských úradoch a pripomenul, že vláda by mala dôkladne vysvetľovať občanom zmysel reformného úsilia, a tiež to, že hoci „momentálne sú bolestivé, v konečnom dôsledku z nich budú krajina a jej obyvatelia profitovať“.

Lajčák pred začiatkom podujatia rokoval s generálnym tajomníkom OECD Angelom Gurríom a ukrajinským ministrom ekonomiky a obchodu Aivarasom Abromavičiusom. Prediskutovali stav reforiem na Ukrajine a momentálny vývoj v ekonomickej i bezpečnostnej oblasti.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #OECD #Ukrajina