Fico stiahol Michelkovu nomináciu do ÚPN

Publicista a matičiar Roman Michelko sa nestane členom Správnej rady Ústavu pamäti národa.

16.06.2015 20:00
Roman Michelko Foto: ,
Roman Michelko.
debata (31)

Premiér Robert Fico nečakane stiahol návrh na jeho menovanie z programu rokovania kabinetu. Úrad vlády nekonkretizoval, prečo to urobil. Hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová iba stručne uviedla, že „premiér stiahol z rokovania vlády nomináciu Romana Michelka za člena Správnej rady ÚPN“.

Prečítajte si komentár Mariána Repu Čudný kandidát.

Proti jeho nominácií protestovalo viacero ľudskoprávnych mimovládnych organizácii. Zámer vlády pobúril aj židovskú humanitárnu organizáciu B'nai B'rith Tolerancia. Tí poslali premiérovi list, v ktorom ho žiadajú, aby od tohto návrhu upustil: „Považujeme tohto kandidáta za absolútne neprijateľného vzhľadom na to, že je dlhodobo známy svojimi pokusmi o spoločenskú rehabilitáciu Jozefa Tisa, zodpovedného za najhoršie zločiny spáchané na židovskom obyvateľstve Slovenska počas druhej svetovej vojny,“ uvádza sa v liste, ktorý agentúre SITA poskytol prezident B'nai B'rith Tolerancia Peter Werner. Podľa neho medzi obete fašistického režimu slovenského štátu na čele s Jozefom Tisom patria aj rodinní príslušníci mnohých členov ich organizácie. Vymenovanie Michelka by preto podľa neho považovali za urážku ich pamiatky.

Roman Michelko bol v minulosti asistentom poslanca HZDS Augustína Mariána Húsku, asistenta robil aj poslancovi Smeru Jánovi Podmanickému. Istý čas šéfoval spravodajstvu v rádiu Hviezda FM blízkemu Mečiarovmu hnutiu. Michelko napísal viaceré publikácie venujúce sa histórii slovenského štátu, písal aj o fenoméne diktatúr v Európe medzi dvoma svetovými vojnami a venoval sa aj problémom globalizácie. Michelko vyzýval Ukrajincov, aby sa nedali zlákať na cestu, ktorou sa po roku 1989 vydalo vtedajšie Československo. Pred pár dňami mu na webe vyšiel článok Utečenecké kvóty alebo falošná solidarita Európskej únie. V ňom kritizuje rozhodnutie EÚ rozdeliť medzi členské štáty únie 40-tisíc ľudí, žiadateľov o azyl zo Sýrie a Eritrey, ktorí sa v roku 2014 dostali na územie Talianska a Grécka.

Michelko odmieta, že by bol prívržencom Tisa a snažil sa o jeho rehabilitáciu. „Je to lož najhrubšieho zrna,“ reagoval pre Pravdu. Uviedol, že nevyzýval na rehabilitáciu Tisa, ale hovoril o dekriminalizácii. Považuje za potrebné preskúmať, či proces, ktorý bol proti nemu vedený, bol bez politických vplyvov a či bol nestranný. Podľa neho je totiž všeobecne známe, že retribučné súdy vykonávali svoju činnosť na politickú objednávku.

Rozhodnutie premiéra, ktorý stiahol návrh na jeho menovanie, nekomentoval. Od 8. júla mal Michelko v Správnej rade ÚPN nahradiť doterajšieho člena nominovaného vládou Slavomíra Micháleka, ktorému sa končí funkčné obdobie.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚPN #Roman Michelko