Ambulancie pre predčasne narodené deti sa rušia, rodičia a lekári sa búria

Čo chceli týmto rozhodnutím dosiahnuť? Túto otázku si asi položí každý, kto sa dozvie, že ministerstvo zdravotníctva ruší špeciálne ambulancie pre predčasne narodené deti. A to v čase, keď ich počet stúpa.

17.06.2015 14:00
novorodenec, predčasne narodené deti Foto:
Na Slovensku sa ročne predčasne narodí asi 5 500 detí.
debata (9)

Rodičia bijú na poplach, lekári to považujú za nezmysel, ktorý môže viesť k zvýšeniu úmrtnosti týchto detí, a žiadajú nápravu. Ministerstvo však tvrdí, že takéto poradne nemôžu existovať, pretože sa nezhodujú so študijným odborom.

Na Slovensku sa ročne predčasne narodí približne 5 500 detí. U nich sa dlhodobé zdravotné ťažkosti podľa lekárov vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov. Takéto deti po prepustení z nemocnice monitorujú poradne pre predčasne narodené deti, takzvané ambulancie pre deti s perinatálnou patológiou a rizikom, alebo ambulancie na sledovanie rizikových novorodencov.

Ich rušenie považuje Elena (29) z Bratislavy, mama ročného syna, za nelogický krok. Jej chlapec sa narodil v 29. týždni a vážil iba 920 gramov. „Mal asi 5 až 6 diagnóz, ktoré sme liečili a sledovali ešte po odchode z nemocnice. Keď zrazu zostal len v našich rukách doma, mali sme strach. A práve vtedy nám pomohli pravidelné návštevy poradne u doktorky, ktorá sa o neho dodnes stará,“ povedala.

Výhodu týchto ambulancií vidí aj v tom, že sú výborne organizované. Deti objednávajú na presný termín, nemusia čakať v plnej čakárni, čo je vzhľadom na ich nízku imunitu veľmi dôležité. „Dieťa absolvuje vždy tri vyšetrenia v jednom – neurologické, antropologické aj konzultáciu s neonatologičkou,“ vymenováva Elena. Takúto starostlivosť by im podľa nej obvodná detská lekárka nevedela poskytnúť.

Ambulancie pre rizikových novorodencov sa nachádzajú vo všetkých fakultných a univerzitných nemocniciach aj vo viacerých okresných. Spolu ich môže byť asi 20. Stopku im dala novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá začala platiť od apríla tohto roku.

Ministerstvo zdravotníctva v nej zavádza názvy 64 ambulancií špecializovanej zdravotnej starostlivosti a ambulancia pre deti s perinatálnou patológiou a rizikom sa v tomto zozname nenachádza. Lekári preto nemôžu dostať povolenie na to, aby sa o deti mohli starať a liečiť ich. Podľa rezortu lekári v špecializovaných ambulanciách majú možnosť zosúladiť názvy a povolenia do konca roka 2016. Po tomto dátume prestanú fungovať.

Podľa Slovenskej neonatologickej spoločnosti to môže viesť k zhoršeniu úmrtnosti a chorobnosti tejto skupiny detí. Takíto novorodenci majú často operované srdiečka, hrozí im strata zraku, môžu mať chronické choroby, vývody, ťažkosti s prijímaním potravy aj s dýchaním. Zároveň upozorňuje na to, že zanikne aj zber informácií o dlhodobých výsledkoch starostlivosti o matku a dieťa v novorodeneckom období.

Neonatológ a člen neonatologickej spoločnosti Peter Krcho považuje rušenie ambulancií pre predčasne narodené deti za veľmi nešťastné riešenie. „Legislatívne tieto ambulancie nemôžeme mať, nerozumiem tomu, kde budeme tieto detičky liečiť,“ povedal Krcho. „Tie nie sú ako iné zdravé deti, ktoré sa narodili a odišli domov, tieto potrebujú špecifický prístup, rodia sa s vývojovými chybami, sú to veľmi nepríjemné stavy,“ uviedol.

Treba si podľa neho tiež uvedomiť, že počet predčasne narodených detí začína pribúdať, a je to aj preto, že sa ich darí vďaka špeciálnym postupom a starostlivosti zachraňovať. „Keď nám zrušia túto poradňu, ako sa budeme s tými deťmi stretávať, ako sa o ne budeme starať? Myslím si, že to vzniklo nepochopením situácie zo strany ministerstva zdravotníctva a treba sa o týchto veciach porozprávať,“ povedal.

Za nezmysel považuje rušenie týchto poradní aj neonatologička, ktorá nechcela zverejniť svoje meno. Ako povedala, nevie si predstaviť, akoby sa v pediatrickej ambulancii dokázali postarať o dieťatko, ktoré sa narodilo s pôrodnou váhou 600 gramov. Pokiaľ rodičia nenájdu optimálnu formu stimulácie, ich vývin sa môže poškodiť či dokonca môžu ohroziť dieťatko na živote.

Za predčasne narodené sú považované deti, ktoré sa narodili pred 37. týždňom tehotenstva. Pôrodná hmotnosť týchto detí býva väčšinou menej ako 2 500 gramov. Šancu na prežitie majú dnes i novorodenci narodení po 24. týždni tehotenstva, u ktorých je pôrodná hmotnosť len 600 či 700 gramov. Potrebujú však špeciálnu starostlivosť.

Ministerstvo zdravotníctva sa bráni. Tvrdí, že tieto ambulancie „neruší“ a v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti len upravilo vydávanie povolení na poskytovanie špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Po novom sa budú prideľovať podľa ukončeného študijného odboru. „Keďže takýto študijný, špecializačný odbor ani certifikovaná pracovná činnosť nie je, podľa platnej právnej úpravy nie je možné takúto špecializovanú ambulanciu zriadiť,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla. Podľa neho nie je možné v zmysle platných právnych predpisov vydať povolenie na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti Ambulancia pre deti s perinatálnou patológiou a rizikom.

O predčasne narodené deti sa tak bude starať pediatrická ambulancia, ktorej zákon umožňuje poskytovať zdravotnú starostlivosť rizikovým alebo chorým deťom.

Podľa viacerých Pravdou oslovených rodičov ministerstvo zdravotníctva si tento zlý krok ani neuvedomilo. Teraz narýchlo vymyslelo tvorbu špeciálnych pediatrických ambulancií, ale o ich fungovaní nevie vlastne nič povedať. „Je dosť smutné, že nehľadajú východisko, ako zachovať kontinuitu a ambulanciu, ktorá funguje, ale radšej začnú budovať niečo odznova,“ konštatujú. Obávajú sa však, že kým sa nové pracovisko zabehne na úroveň terajších poradní, zas na to doplatia len deti a rodičia.

Slovenská neonatologická spoločnosť sa už obrátila aj na parlamentný výbor pre zdravotníctvo, aby poslanci znovu prehodnotili novelu zákona tak, aby špecializované ambulancie pre sledovanie rizikových novorodencov mohli naďalej existovať. „Žiadame týmto o zaradenie špecializovaných neonatologických Ambulancií pre deti s perinatálnou patológiou a rizikom do siete špecializovaných ambulancií,“ píše sa v stanovisku adresovanom poslancom. Odôvodňujú to tým, že náplňou práce špecializovaných ambulancií je včasné odhalenie porúch vývinu, skorá diagnostika chorobných stavov, minimalizácia až eliminácia dlhodobých následkov, ako aj zníženie dojčenskej a detskej úmrtnosti. Špecializovaná dlhodobá starostlivosť o tieto deti je logickým pokračovaním komplexnej liečby počas hospitalizácie.

Denník Pravda oslovil 15 nemocníc s otázkou, ako budú realizovať v praxi novelu zákona. Reagovalo osem z nich s takmer rovnakými odpoveďami. „Je predpoklad, že ambulancie pre sledovanie rizikových novorodencov budú fungovať aj naďalej, ale pod zmeneným názvom, veríme, že náplň ich činnosti zostane zachovaná,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová.

Podľa neonatológov to také jednoduché nie je a ambulanciu nestačí len premenovať. Na odbornosť pediatra sú viazané napríklad aj preskripčné obmedzenia. V praxi to znamená, že lekár v pediatrickej ambulancii nemôže predpisovať lieky deťom na vážne diagnózy, ako je to v prípade špecialistov. Aj v tom je ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti predčasne narodeným deťom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #ambulancie #predčasne narodené deti #pediatria