Koľko utečencov prijmeme?

Týždeň pred kľúčovým summitom EÚ zostáva vidina dohody o utečencoch v nedohľadne. Mnoho členských štátov je proti povinným kvótam, ktoré presadzuje Európska komisia. Odvolávajú sa na závery aprílového rokovania lídrov únie, aby sa prijímanie migrantov dialo na dobrovoľnom princípe.

18.06.2015 12:00
utečenci, migranti, Ventimiglia Foto: ,
Migranti prespávajú na skalnatej pláži na francúzsko-talianskej hranici.
debata (23)

Zaraďuje sa k nim aj Slovensko, čo potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák na rokovaní rezortných kolegov z krajín EÚ v Luxemburgu. Kým v Česku už politici hovoria aj o počtoch utečencov, o ktorých by sa postarali z vlastnej vôle, na Slovensku sa týmto smerom debata neuberá.

Podľa návrhu Európskej komisie by Slovensko malo v nasledujúcich dvoch rokoch prijať 785 žiadateľov o azyl zo Sýrie a z Eritrey, ktorí sa nachádzajú na území Talianska a Grécka. Premiér Robert Fico opakovane povinné kvóty odmietol a opatrne naznačil istú pomoc. „Tam, kde budeme možno vidieť na dobrovoľnom princípe, že niekde treba pomôcť, tak sme pripravení,“ vyhlásil včera Fico. Podľa neho treba problémy riešiť na územiach, odkiaľ migranti odchádzajú do Európy. „Ak budeme prijímať pozitívne opatrenia v rámci EÚ, je to, ako keby sme pozývali ďalších utečencov,“ podčiarkol.

Aj Česko sa prikláňa k princípu dobrovoľnosti. V Prahe, na rozdiel od Bratislavy, však majú jasno v tom, o aký počet osôb by mohlo ísť. „Česko bude prijímať utečencov dobrovoľne, ročne by ich mali byť stovky, maximálne o niečo viac ako tisíc ľudí,“ povedal podľa portálu iDNES vicepremiér Pavel Bělobrádek s tým, že musí ísť o cudzincov, ktorí prejavia ochotu zaradiť sa do českej spoločnosti.

Maďarsko posilňuje policajné hliadky na hranici... Foto: SITA/AP
madarsko, utecenci, migranti, policia Maďarsko posilňuje policajné hliadky na hranici so Srbskom.

Konkrétnej ponuke, ako pomôcť únii, sa podľa všetkého nevyhne ani Ficov kabinet. „Samozrejme, keď nesúhlasíme s tým, čo je na stole, riešením nie je zmietnuť návrh zo stola, ale povedať, čo si predstavujeme ako iné riešenie,“ upozornila analytička Zuzana Gabrižová z portálu Euractiv.sk. Až 16 mimovládnych organizácií adresovalo vláde výzvu, aby sa vyjadrila, ako mieni prispieť k zvládaniu utečeneckej vlny. Mimovládky tvrdia, že krajina má skúsenosti a aj infraštruktúru na to, aby poskytla pomocnú ruku niekoľkým stovkám sýrskych a eritrejských utečencov.

Minister Kaliňák Pravde povedal, že aj keby Slovensko prijalo 700 migrantov, tak garantuje, že väčšina z krajiny aj tak odíde. Povinné kvóty označil za falošné gesto. "Je to len upokojenie domácej verejnej mienky v krajinách, ktoré sú zaťažené najviac, ale reálne to nepomôže. Jednoducho, chcú pumpovať vodu z domu, ktorý je zatopený, ale okolo tečie rieka vo veľkej výške a hladina stále neklesá,“ uviedol minister.

Česko bude prijímať utečencov dobrovoľne, ročne by ich mali byť stovky, maximálne o niečo viac ako tisíc ľudí.
Pavel Bělobrádek, podpredseda českej vlády

Priamej odpovedi na otázku, či dobrovoľne zoberieme nejakých utečencov z Talianska alebo Grécka, sa vyhol. „Je veľa iniciatív, ktoré robievame, ktoré sú orientované napríklad na sýrskych kresťanov alebo ľudí, ktorí majú predpoklad sa integrovať, ale situáciu treba vyhodnotiť. Prijímať však utečencov, ktorí nemajú záujem zostať na Slovensku, je úplne zbytočné,“ mienil Kaliňák.

O téme migrantov bude rokovať aj plénum parlamentu. Má sa tak stať ešte do summitu lídrov EÚ. Poslanci by mali schváliť stanovisko, o ktoré sa premiér Fico oprie v Bruseli. Je však málo pravdepodobné, že by parlament uznesením stanovil počty migrantov, ktorých SR prijme.

S návrhom prijať takmer 800 utečencov nemá problém šéf ľudskoprávneho výboru parlamentu Rudolf Chmel (Most – Híd). „Tým, že sa nás ten problém bezprostredne nedotýka, si môžeme dovoliť tie ľahkovážne vyhlásenia alebo odmietanie toho problému, akoby sme ho nechceli brať na vedomie. Ale keďže je to problém európsky, tak je to aj náš problém,“ zdôraznil Chmel. Pripomenul, že Európa s takým exodom a utečeneckou vlnou, akú zažíva, nemá skúsenosť.

Slovensko nie je pre utečencov zasľúbenou krajinou. Je pre nich len územím tranzitu ďalej na Západ. Svedčí o tom aj prípad zo včera, keď polícia zadržala Rumuna, ktorý prevážal cez hraničný priechod v Čunove štyroch Sýrčanov. Mali namierené do Nemecka, na Slovensku o azyl nepožiadali. Verejná mienka nie je naklonená prerozdeleniu utečencov na základe kvót. Najnovší prieskum agentúry Polis hovorí o tom, že až vyše 70 percent opýtaných povedalo nie. S prijatím utečencov súhlasí 23,5 percenta a 6,4 percenta opýtaných sa nevedelo vyjadriť.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #migranti