Schuster v novej prezidentskej knižnici odhaľuje aj súkromie

Podľa vzoru amerických prezidentov zriadil Rudolf Schuster v Košiciach prezidentskú knižnicu. Bývalá hlava štátu do nej prispela aj svojimi 50 knihami a ďalšími asi 1 500 zväzkami, ktoré získala počas svojej funkcie od osobností z celého sveta. Napríklad od bývalého prezidenta USA Georgea Busha či súčasného prvého muža Ruska Vladimira Putina.

19.06.2015 14:00
Schuster Foto: ,
Rudolf Schuster si zažartoval aj na svoj účet, keď potvrdil, že v knižnici je aj záznam z jeho cesty po Brazílii, na ktorom je zaznamenaná aj známa anakonda.
debata (1)

V knižnici je odvčera okrem kníh k dispozícii i filmový, rozhlasový i videoarchív, rovnako aj príslušná technika a veľkoplošný prístroj na premietanie materiálov z osobného archívu Rudolfa Schustera (81). „Dal som zadarmo k dispozícii svoju techniku a know-how, čo mám v hlave. Navyše aj všetky knihy a asi 200 hodín záznamu. Verejnosť si ich môže pozrieť,“ vysvetlil exprezident.

Filmy a videoarchív obsahujú prierez pracovným aj súkromným životom Schustera, či už ide o študentské časy, svadbu, rodinné dovolenky, ale aj jeho dokumentárne filmy, ktoré odvysielala československá a slovenská televízia. Nechýba ani obdobie, keď Schuster pôsobil vo VSŽ, na národnom aj krajskom výbore, ako predseda Slovenskej národnej rady, aj keď bol veľvyslancom v Kanade. „K dispozícii som dal aj zábery zo svojho súkromia, lebo nemám čo skrývať. No dá sa tu pozrieť aj záznam z mojich návštev v USA, Ruska alebo Číny,“ spresnil exprezident. Dodal, že takto si môžu mladí naštudovať históriu týkajúcu sa období a udalostí, počas ktorých pôsobil v politike.

„Spočiatku som s touto myšlienkou oslovil mesto, no to nemalo vyhovujúce priestory, tak som sa obrátil na kraj. Vďaka predsedovi pánovi Zdenkovi Trebuľovi sa našli vhodné priestory,“ vysvetlil, ako vznikala prezidentská knižnica. Umiestnená je v budove Východoslovenskej galérie.

"Dal som zadarmo k dispozícii svoju techniku a know-how, čo mám v hlave. Navyše aj všetky knihy a asi 200 hodín záznamu. Verejnosť si ich môže pozrieť
Rudolf Schuster, exprezident

Ešte stále sú v nej však aj prázdne police. Schuster má však s nimi svoje plány. „Pribudnú ďalšie záznamy, chystám knihu o Čukotke a ďalšiu veľkú knihu. Keď ju vydám, pozývam nielen novinárov na kontrolný deň na Hlavnej ulici,“ poodhalil exprezident. Navyše onedlho chystá ďalšiu expedíciu do polárnych oblastí, na časť Špicbergov a Svalbard.

Keď bude doma v Košiciach, verejnosť sa s ním môže stretnúť v prezidentskej knižnici každý pondelok od štvrtej do piatej popoludní. Treba si to však vždy vopred dohodnúť. Prezidentská knižnica podľa Schustera môže poslúžiť aj na prijímanie zahraničných návštev na úrovni kraja, mesta alebo vlády.

Podľa vedúcej odboru kultúry a cestovného ruchu Košického samosprávneho kraja Jany Kovácsovej je knižnica vzácnosťou. „Takto sú materiály pokope a mnohé z nich majú aj z pohľadu udalostí historickú hodnotu. Prezidentská knižnica bude otvorená počas pracovných dní od desiatej do piatej,“ dodala. Fungovať bude ako čitáreň, to znamená, že návštevníci si môžu prezrieť knihy či audiovizuálne záznamy len v jej priestoroch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Rudolf Schuster #knižnica #exprezident