Fico a Cameron sa zhodli, že kvóty na rozdelenie utečencov nie sú riešením

Slovensko má pochopenie pre snahu Británia zreformovať niektoré oblasti fungovaní Európskej únie, povedal slovenský premiér Robert Fico po piatkovom stretnutí s britským kolegom Davidom Cameronom.

19.06.2015 11:22 , aktualizované: 12:12
Cameron, Fico Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico prijal britského premiéra Davida Camerona.
debata (20)
Predseda londýnskej vlády vyhlásil, že túto podporu Bratislavy uvítal.

„Slovensko je malá krajina a využíva výhody hlbšej integrácie v Európskej únii. Máme plné pochopenie pre postoj Británie. Nemáme žiadne kategorické vyjadrenia typu, že toto nejde a toto sa nedá. Máme rovnaký názor ohľadom zneužívania sociálneho systému,“ povedal Fico novinárom.

Premiér uviedol, že v otázke vzťahu Británie a EÚ by malo dôjsť k zhode naprieč celou európskou dvadsaťosmičkou, aby nedošlo k dohode iba medzi špičkou EÚ a Britániou. „Vo všeobecnosti diskusiu o reformách EÚ vítame a považujeme ju za veľmi správnu,“ povedal Fico.

Britský premiér sa usiluje o vyjednanie nových podmienok členstva svojej krajiny v EÚ. Referendum o budúcnosti Británie v EÚ voličom sľúbil usporiadať najneskôr na konci roka 2017.

Obaja premiéri sa na spoločnej schôdzke podľa Fica zhodli, že riešením nie sú zamýšľané povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov v EÚ. „Mali by to byť predovšetkým dobrovoľné schémy, ktoré členské krajiny EÚ ponúknu na riešenie tohto problému,“ povedal Fico. Podľa neho je potrebné sa sústrediť na oblasti, kde problém prílivu utečencov vzniká, a to na región severnej Afriky.

Slovensko je podľa Fica pripravené na vystúpenie Grécka z eurozóny

Slovensko je pripravené mentálne aj technicky na krízový scenár, ak by Grécko vystúpilo z eurozóny. Vyhlásil to Fico. "Želáme si, aby Grécko zostalo v eurozóne, ale nie za každú cenu,“ povedal Fico po rokovaní s Cameronom. Zároveň slovenský premiér zdôraznil, že Slovensko "bude dôsledne trvať na tom, aby si Grécko plnilo domáce úlohy“.

Lídri štátov eurozóny sa v pondelok stretnú na krízovom summite v snahe odvrátiť štátny bankrot Grécka. Štvrtkové rokovania ministrov financií eurozóny skončili bez dohody o uvoľnení finančnej pomoci pre Grécko výmenou za ekonomické reformy.

Premiéri spolu hovorili aj o situácii na Ukrajine. Slovensko Ukrajine pomáha a chce pomáhať, potvrdil ďalej premiér Fico. Odprezentoval predovšetkým našu pomoc pri tranzite plynu, ale zdôraznil, že chceme pomáhať aj skúsenosťami a sme naďalej pripravení pomáhať humanitárne.

„Jediné riešenie situácie na Ukrajine je vecný dialóg,“ zdôraznil slovenský premiér. Zároveň uviedol, že Slovensko môže mať na niektoré veci vlastný, originálny názor, ale na konci dňa nám vždy bude záležať na jednote postojov členských štátov Európskej únie. Britský premiér zdôraznil v súvislosti s Ukrajinou dôležitosť dodržiavania minských dohôd.

Slovenský premiér poďakoval Cameronovi za bilaterálnu spoluprácu v oblasti boja proti daňovým únikom. Britský systém, ktorý používame, je podľa neho veľmi efektívny a chceme ho naďalej implementovať.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Veľká Británia #Robert Fico #utečenci #David Cameron #kvóty pre cudzincov