Polícia zatýkala na Hrade. Extrémisti napadli ľudí na cyklistických pretekoch

V centre Bratislavy sa konala demonštrácia proti utečencom. Do hlavného mesta prišlo asi 5-tisíc demonštrantov. V centre sa konala aj Antifašistická demonštrácia, polícia sa celý čas snažila obe skupiny držať v bezpečnej vzdialenosti. Situáciu v bratislavských uliciach sme sledovali ONLINE.

20.06.2015 10:23 , aktualizované: 21:43
Bratislava, polícia, demonštrácia, utečenci Foto: ,
K nepokojom v uliciach Bratislavy došlo až po skončení demonštrácie. Extrémisti napadli pod Hradom divákov cyklistických pretekov. Ťažkoodenci ihneď zasiahli.
debata (675)
Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí...
Extrémisti sa po skončení demonštrácie dostali...
+21Demonštranti sa do potýčok s políciou dostali...

Situácia v bratislavských uliciach zdramatizovala po skončení oboch protestov. Na nádvorie Bratislavského hradu vtrhlo približne tristo extrémistov a napadli osoby, ktoré boli na cyklistických pretekoch. „Polícia okamžite prijala opatrenia k zabráneniu ďalšieho protiprávneho konania a skupinu, ktorá tam vnikla, začala vytláčať, pričom tam zadržala celkom dvadsaťpäť osôb,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bratislava, demonštrácia, utečenci, polícia Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí zaútočili na divákov cyklistických pretekov pod Hradom.

Podľa Kurucovej ďalších dvadsaťpäť ľudí polícia zadržala na Staromestskej ulici, kde poškodili šesť policajných áut. Polícia eviduje aj útok na policajta, ktorému niekto do stehna hodil kocku z dlažby. Neskôr Kurucová informovala, že na policajné oddelenia previezli až 140 zadržaných extrémistov.

Situáciu v Bratislave sme sledovali ONLINE:

19.43 – Situácia v centre Bratislavy sa dostáva do normálu. Na Námestí SNP, kde sa konala demonštrácia proti utečencom, sa už nenachádza nikto z radikálov. Zostal po nich len neporiadok. Rovnako sa do normálneho režimu vracia aj bratislavská verejná doprava.

19.34 – Situácia na Hlavnej stanici sa upokojuje. Poslední extrémisti čakajú na svoje vlakové spoje. Na mieste však stále zostáva množstvo policajtov.

19.26 – Na Hlavnej stanici podľa portálu Aktuality.sk maskovaní extrémisti hádzali kamene, fľaše a dlažobné kocky na rodinu zo Saudskej Arábie, ktorá mala so sebou aj kočík s malým dieťaťom. Jedného útočníka už zadržali, na stanici je napätá situácia.

19.01 – Polícia zatýkala aj na Hlavnej stanici. Išlo o dvoch chuligánov, ktorých zadržala kvôli výtržnostiam. Ďalší radikáli na stanici hádzali svetlice. Väčšina z nich je pod vplyvom alkoholu.

Po potýčkach pod Hradom, kde extrémisti napadli... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bratislava, demonštrácia, utečenci, polícia Po potýčkach pod Hradom, kde extrémisti napadli divákov cyklistických pretekov, polícia zatkla asi dvadsať radikálov.

18.43 – Záchranári ošetrili piatich zranených účastníkov demonštrácie, dvoch z nich previezli do nemocnice.

18.30 – Radikáli počas vyčíňania pri Hrade zničili asi päť policajných áut, na ktoré hádzali skaly. Útočníkov zadržala polícia, momentálne ich vezie na výsluch. Podľa výpovede redaktorky Pravda extrémisti hádzali kamene aj do okoloidúcich ľudí.

18.14 – Polícia uzavrela cestu na Hrad, mali hlásené viaceré výtržnosti. Tým smerom sa totiž vybrala aj časť extrémistov po ukončení demonštrácie. Extrémisti spôsobili prerušenie cyklistických pretekov World City Downhill Tour v Bratislave. Počas jazdy Brazílčana Bernarda Cruza vtrhli na trať a napadli divákov. Na mieste zasiahli ťažkoodenci a policajné zložky, na mieste zatkli zhruba dve desiatky radikálov.

18.10 – Policajti pustili účastníkov Antifašistickej demonštrácie z Veternej ulice. Aj oni svoj protest už oficiálne ukončili. Polícia ich však sprevádza počas prechodu cez mesto. Odchádzajú smerom na Obchodnú ulicu.

Facebookový status Michaela Augustína, účastníka Antifašistickej demonštrácie.

18.07 – Účastníci skončenej demonštrácie proti utečencom sa presúvajú na Hlavnú stanicu v sprievode policajtov.

17.50 – Skupiny demonštrantov proti utečencom sa voľne pohybujú po centre mesta a provokujú antifašistických protestujúcich, ktorých polícia drží na Veternej ulici. Posmešne po nich pokrikujú a volajú heslá. Polícia nezasahuje.

17.44 – Napriek tomu, že demonštrácia proti utečencom sa už oficiálne skončila, polícia stále drží účastníkov Antifašistickej demonštrácie uzavretých na Veternej ulici. Tvrdí, že tak robí pre ich bezpečnosť.

17.38 – Marian Kotleba pred Úradom vlády demonštráciu rozpustil. Veľká časť demonštrantov sa rozišla do mesta. Polícia je stále v pohotovosti.

17.27 – Protestujúci sa presúvajú k Úradu vlády popred Prezidentský palác, čo je mimo ohlásenej trasy zhromaždenia. Polícia nezasiahla.

17.16 – Účastníkov Antifašistického pochodu policajti vytlačili a uzavreli na Veternej ulici, aby ich dostali do väčšej vzdialenosti od demonštrantov proti utečencom, ktorí sa už začali presúvať pred Úrad vlády.

Kým účastníci demonštrácie proti utečencom sa... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
demonštrácia, Bratislava, utečenci Kým účastníci demonštrácie proti utečencom sa mohli rozísť do celého mesta, účastníkov Antifašistického protestu drží polícia stále uzavretých na Veternej ulici.

17.06 – Marian Kotleba vyzval účastníkov protestu, aby sa presunuli pred Úrad vlády. Podľa jeho slov keďže ho premiér Robert Fico neprijal ako banskobystrického župana, chce si Úrad vlády pozrieť takýmto spôsobom. Organizátori odhadujú, že sa ich pred Úrad vlády presunie 3 až 5-tisíc ľudí.

16.59 – Organizátori protestu proti prijímaniu utečencov informovali, že podobnú demonštráciu zorganizujú aj v júli.

16.47 – Na proteste proti utečencom sú pritomní ultra fans Slovana Bratislava a Spartak Trnava, predstavitelia Akčnej skupiny Vzdor Kysuce, ale aj ďalších regiónov. Medzi demonštrantmi sú však aj starší ľudia.

16.32 – V Bratislave sa rozpršalo. Oba tábory demonštrantov sú od seba vzdialené len niekoľko stoviek metrov. Organizátor Antifašistickej demonštrácie Róbert Mihály žiada ťažkoodencov, aby ich pustili o 200 metrov bližšie k Námestiu SNP, policajti to z bezpečnostných dôvodov nechcú dovoliť. Napriek tomu pokriky a heslá odporcov migrantov počuť až k nim.

Ťažkoodenci nechcú pustiť účastníkov... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
Antifašistická demonštrácia, Bratislava Ťažkoodenci nechcú pustiť účastníkov Antifašistickej demonštrácie do väčšej blízkosti k Námestiu SNP, kde sa koná zhromaždenie odporcov migrantov.

16.22 – Jeden z organizátorov a bývalý mestský policajt Marián Mišun podal skupine českých demonštrantov vlaku EÚ, keď podľa jeho slov nie je v Česku pálenie vlajky EÚ trestný čin. Dav na Námestí SNP vlajku roztrhal. Mišúna v minulosti stíhali za pálenie vlajky EÚ.

16.20 – Účastníci Antifašistickej demonštrácie počas presunu na Hurbanovo námestie skandujú heslá, napríklad „Nechceme tu náckov!“.

Účastníci Antifašistickej demonštrácie a... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
Antifašistická demonštrácia Účastníci Antifašistickej demonštrácie a podporovatelia utečencov sa presúvajú na Hurbanovo námestie.

16.15 – Podľa organizátorov demonštrácie proti migrantom sa na Námestí SNP zhromaždilo 10-tisíc ľudí. Rečníci odmietajú multikulturalizmus, utečencov i kvóty a odsudzujú slovenských europoslancov, ktorí kvóty podporili. Médiá odhadzujú ich počet na 5-tisíc, sú medzi nimi prívrženci ĽSNS, Pospolitosti, ale aj bežní ľudia.

16.14 – Podporovatelia migrantov sa za sprievodu policajných ťažkoodencov začali presúvať na Hurbanovo námestie.

15.56 – Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová informovala, že pri kontrole osôb našli u niektorých účastníkov zhromaždenia chladné zbrane i atrapy výbušnín.

Okolo Hodožovho námestia prechádzajú... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
Antifašistická demonštrácia Okolo Hodožovho námestia prechádzajú demoštranti proti migrantom.

15.50 – Antifašistickej demonštrácie sa zúčastňujú viaceré osobnosti zo spoločenského života. Je medzi nimi aj spevák kapely Para Lasky, moderátor a scenárista Ján Gordulič či Michal Havran.

15.49 – Účastníkom Antifašistickej demonštrácie, ktorej organizátorom je aktivista Róbert Mihály, polícia prisľúbila, že keď sa demonštranti proti migrantom dostatočne vzdialia, pustia ich k plánovanému pochodu na Hurbanovo námestie. Odtiaľ sa budú aktivisti snažiť dostať čo najbližšie k Námestiu SNP, kde sa koná demonštrácia proti migračnej politike a islamizácii.

Na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
Antifašistická demonštrácia Na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom sa zhromaždili účastníci Antifašistickej demonštrácie. Účastníci protestu proti migrantom hodili na nich svetlicu.

15.43 – Polícia situáciu zatiaľ zvláda, zabránila väčším stretom s odporcami demonštrácie.

15.39 – Demonštranti sa po stretoch s ich odporcami posúvajú ďalej smerom na Námestie SNP. Situácia je napätá, vzduchom lietali fľaše a svetlice. Policajti ich však ihneď zlikvidovali.

15.30 – Pochodujúci demonštranti proti migrantom a islamizácie Slovenska sa pri Hodžovom námestí dostali do konfliktu s protestujúcimi, ktorí zorganizovali protiakciu. Podľa informácií redaktorky denníka Pravda jedného z demonštrantov polícia zadržala a odviedla.

Ešte pred hlavným presunom sa v meste združovali účastníci demonštrácie v menších skupinách. Skupina asi dvesto ľudí sa odtrhla od ostatných a presunula sa na Námestie SNP sa cez Obchodnú ulicu. Ulice v centre mesta kontrolujú policajti.

Občianski aktivisti zase pripravili protiakciu s cieľom, aby obyvatelia mohli prejaviť svoj postoj k nenávistným náladám v slovenskej spoločnosti. Tí sa zhromaždili na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Ich účasť nie je veľká, zatiaľ sa ich zhromaždilo približne dvesto. Organizátori sa rozhodli, že sa pokúsia preraziť blokádu, dostali sa tak do stretu s demonštrantmi, pri ktorej musela zasahovať polícia.

Ťažkoodenci pred Hlavnou stanicou.

Demonštráciu pod názvom Stop islamizácii Európy organizuje Lukáš Kopáč, ktorý podľa médií publikuje neznášanlivé články voči náboženským, národnostným a sexuálnym menšinám. Demonštráciu propagovala na svojom webe aj mimoparlamentná krajne pravicová Ľudová strana Naše Slovensko, v ktorej pôsobí šéf banskobystrického VÚC Marian Kotleba.

S náporom utečencov v EÚ bojuje najmä Taliansko a Grécko. Slovensko rovnako ako ďalšie krajiny V4 (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) odmietlo návrh Európskej komisie na prerozdeľovanie utečencov v rámci únie na základe kvót. Premiér Robert Fico však prisľúbil pomoc s riešením migračnej krízy na princípe dobrovoľnosti.

675 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #utečenci #demonštrácia