SDKÚ: Vyčíňajúci neonacisti sa nelíšia od radikálov z Islamského štátu

Svetový deň utečencov sa, žiaľ, v Bratislave neniesol v duchu diskusie a hľadania riešení tohto problému, ale skupiny extrémistov a neonacistov ho zneužili na násilnosti a šírenie strachu, myslí si SDKÚ.

21.06.2015 11:01
demonštrácia, Bratislava, utečenci Foto: ,
V Bratislave sa demonštrácia proti utečencom, ktorú podporovali aj viaceré extrémistické skupiny, sa zvrhla do viacerých násilností a potýčok s políciou.
debata (78)

Podľa SDKÚ je potrebné riešiť masívny nárast prílevu utečencov do Európy a hľadať príčiny tohto javu so snahou o jeho elimináciu pri rešpektovaní demokratických princípov a uplatňovania základných ľudských práv.

Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí...
Extrémisti sa po skončení demonštrácie dostali...
+21Demonštranti sa do potýčok s políciou dostali...

"Pohľad na besniace tlupy extrémistov v hlavnom meste slušným ľuďom naháňal strach. Ja sa však pýtam: V čom sa líši predstava týchto náckov o presadzovaní svojej ideológie od predstavy fanatikov z Islamského štátu? Len v tom, že slovenskí neonacisti nemajú v rukách moc. Preto tú moc nesmú nikdy získať,“ uviedol predseda SDKÚ Pavol Frešo.

Frešo: Myšlienku kvót je nutné odmietnuť

Frešo zároveň dodal, že myšlienku Bruselu vyriešiť otázku migrácie kvótami je nutné odmietnuť. Nerieši totiž podstatu problému, ktorým je strach o život, túžba po lepšom živote, ale aj zneužívanie migrácie organizovanými skupinami na vlastné obohatenie. Diskusia riešení problémov imigrantov musí byť podľa strany odborná a vecná a v žiadnom prípade nemôže byť podfarbená rasistickými alebo xenofóbnymi ideológiami.

Na Námestí SNP sa zhromaždilo približne 5-tisíc... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bratislava, demonštrácia, extrémisti, utečenci Na Námestí SNP sa zhromaždilo približne 5-tisíc ľudí.

V Bratislave sa v sobotu 20. júna uskutočnilo protestné zhromaždenie s názvom „STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!“, ktoré protestovalo proti prílevu imigrantov do Európy. V súvislosti s týmto zhromaždením sa uskutočnilo viacero závažných incidentov.

Na nádvorie Bratislavského hradu počas protestných zhromaždení vošlo približne tristo ľudí a napadli divákov, ktorí sledovali cyklistické preteky. Pri Hlavnej stanici iná skupina extrémistov zaútočila na arabskú rodinu, ktorí mali so sebou aj malé dieťa. Hádzali do nich kamene a fľaše, zasiahnuť musela polícia.

Polícia eviduje aj útok na policajta, ktorému niekto do stehna hodil kocku z dlažby. Vandali tiež poškodili šesť policajných áut. Pre podozrenie z trestného činu výtržníctva, poškodzovania cudzej veci, útoku na verejného činiteľa, extrémistickej trestnej činnosti, ako aj páchania iného protiprávneho konania skončilo na polícií približne 140 osôb. Zároveň sa v hlavnom meste uskutočnilo aj zhromaždenie „Spoločne proti nenávisti – Bratislava blokuje“, kde sa zišlo približne dvesto ľudí. Pred Prezidentským palácom sa davy stretli a prívrženci zhromaždenia "proti islamizácii Európy“ hádzali do zhromaždenia „Spoločne proti nenávisti“ dymovnice.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #utečenci #extrémisti #kvóty #demonštrácia