Kiska: Násilie bolo hlavnou motiváciou účastníkov protestu proti utečencom

Násilie bolo nepochybne hlavnou motiváciou mnohých účastníkov sobotnej demonštrácie proti utečencom. Inak sa napadnutie cyklistického podujatia v Bratislave a náhodných okoloidúcich vysvetliť nedá. Tvrdí to prezident Andrej Kiska na svojom oficiálnom konte na sociálnej sieti Facebook.

21.06.2015 17:29
debata (242)

Prezident tak komentuje vyčíňanie extrémistov, ktorí po proteste v sobotu 20. júna hádzali do ľudí kamene a ničili policajné autá. Kiska zároveň dôrazne odsúdil všetky prejavy násilia.

Slovensko podľa Kisku nie je ani krajinou vstupu masovej vlny imigrantov, ani nepatrí k cieľovej krajine ich záujmu. „V skutočnosti máme takmer nulovú skúsenosť a každý rok minimálny počet udelených azylov. Zato v postojoch, ktoré k tomu formulujeme, máme hneď od začiatku silné slová a kategorické súdy. Myslím si, že v takto nastavenej debate by bolo užitočné sa na moment stíšiť, a potom znovu začať tak, aby sme rozlišovali aspoň to základné. Musíme rozlišovať medzi ekonomickou migráciou a utečencami – ženami, deťmi a mužmi – ktorí unikajú pred systematickým a cieleným vraždením. Riskujú život plavbou cez more, aby unikli takmer istej smrti,“ píše Kiska na sociálnej sieti.

Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí...
Extrémisti sa po skončení demonštrácie dostali...
+21Demonštranti sa do potýčok s políciou dostali...

Ako tiež prezident dodal, kvóty nie sú riešením. Je však našou morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom v ohrození života. „Opakujem, neexistujú ľahké riešenia tohto problému. Ale nemôžeme nechať všetko na najviac vyťažené štáty. Ak nezačneme spolupracovať, z európskeho problému sa stane globálny. Diskusia o utečencoch je diskusiou o nás samých. O našich hodnotách. Ak nedokážeme vysvetliť, prečo je dôležité pomôcť ľuďom v núdzi, prenecháme priestor extrémistom. A to nesmieme dopustiť,“ vysvetlil Kiska.

Ako extrémisti prerušili cyklistické preteky v Bratislave – pohľadom Bernarda Cruza

Násilnosti v metropole odsúdili občianski aktivisti, ľútosť nad výtržnosťami vyjadril aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. Premiér Robert Fico sa oficiálne k sobotňajším udalostiam nevyjadril ani ich neodsúdil. Na margo demonštrácie sa vyjadril len prostredníctvom sociálnej siete.

Foto: Facebook
Robert Fico, status na FB
242 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #extrémisti #demonštrácia #Andrej Kiska