Odbory budú o voľbe riaditeľa rokovať s Draxlerom a Petrákom

Školskí odborári budú pre plánované zmeny pri voľbe riaditeľa školy rokovať s ministrom školstva Jurajom Draxlerom aj s predkladateľom pozmeňujúceho návrhu poslancom Ľubomírom Petrákom (Smer).

22.06.2015 13:32
Juraj Draxler, minister školstva, Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (1)
Ako informovala Eva Čahojová z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, minister školstva k tejto téme zvoláva na utorok 23. júna okrúhly stôl s účasťou organizácií pôsobiacich v regionálnom školstve. Následne má vedenie zväzu v stredu 24. júna rokovať o voľbe riaditeľa s ministrom školstva aj Ľubomírom Petrákom a niektorými členmi parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

„Na oboch stretnutiach bude zväz presadzovať stiahnutie pozmeňujúceho návrhu z rokovania parlamentu a podporovať prijatie pôvodného návrhu ministra školstva, ktorý schválila Hospodárska a sociálna rada ako aj vláda Slovenskej republiky,“ informujú odborári s tým, že zväz oslovuje listom aj všetkých poslancov NR SR a vyzýva ich, aby podporili pôvodný Draxlerov návrh.

Pozmeňujúci návrh Petráka, ktorý predložil k novele školského zákona, podľa odborárov popiera demokratické princípy rozhodovania školskej samosprávy a vytvára priestor pre stranícke nominácie riaditeľov škôl. „Sme sklamaní postojom poslancov vládnej strany, ktorí nerešpektujú názory občanov a organizácií pôsobiacich v oblasti školstva, Generálnej prokuratúry SR, Úradu vlády SR, ministerstva vnútra a ministerstva financií. Tento návrh hrubým spôsobom oslabuje postavenie rady školy a vážne narúša apolitickú funkciu riaditeľa školy v systéme školskej samosprávy,“ napísal predseda odborárov Pavel Ondek po tom, ako Petrák predložil v parlamente pozmeňujúci návrh k novele školského zákona

Parlament rokoval o návrhu novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v stredu 17. júna. Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu poslanca Petráka, zriaďovateľ bude môcť dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. V druhom prípade však nesúhlas zriaďovateľa s kandidátom na riaditeľa musí potvrdiť hlasovaním obecné zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou. V takom prípade o novom riaditeľovi školy rozhodne výberové konanie a nie rada školy. Podľa Petráka sa tak zrovnoprávni postavenie zriaďovateľa, ktorý je zodpovedný za financovanie a chod školy.

Pôvodne z novely predloženej do parlamentu vyplývalo, že ak zriaďovateľ školy nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a následne sa uskutoční nové výberové konanie. Z neho by vzišiel kandidát, ktorého by rada školy opäť navrhla zriaďovateľovi. Tento návrh už mal byť pre zriaďovateľa záväzný. Podľa súčasného znenia zákona o štátnej správe v školstve zriaďovateľ vymenúva riaditeľa školy na návrh rady školy na základe výberového konania a už prvý návrh rady školy je pre zriaďovateľa školy záväzný.

O novele školského zákona budú poslanci parlamentu hlasovať vo štvrtok 25. júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #odborári #riaditeľ školy #Juraj Draxler