Zákon o platoch má platiť iba pre štátne nemocnice

Sestry a stavovské organizácie sú pobúrené z postupu ministerstva zdravotníctva. Rezort chce na budúci týždeň predložiť návrh novely zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov do pripomienkového konania bez toho, aby sa na jeho znení dohodol s príslušnými komorami.

26.06.2015 12:00
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
Komora sestier tvrdí, že ministerstvo s nimi doteraz pripravovanú novelu zákona o odmeňovaní neprerokovalo. /Ilustračné foto/
debata (3)

Tie chcú, aby legislatíva platila nielen pre zamestnancov štátnych, ale aj súkromných krajských či mestských nemocníc. Ministerstvo to odmieta a do návrhu to nezakomponovalo.

Na novelu zákona o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov sa čakalo takmer tri roky. Bude sa však týkať len tých sestier, zdravotníckych asistentov či laborantov, ktorí pracujú v štátnych fakultných a univerzitných nemocniciach.

Cieľom tejto legislatívy je podľa riaditeľky komunikačného odboru ministerstva Zuzany Čižmárikovej zaviesť prehľadnosť a systém do odmeňovania v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sú v pôsobnosti rezortu. S tým nesúhlasia komory sestier a pôrodných asistentiek, fyzioterapeutov, ako aj odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Zdravotnícky personál by sa podľa ich tvrdení nemal rozlišovať na „štátnych“ a „neštátnych“ zamestnancov.

Poriadok v platových tabuľkách je možné v prvej fáze realizovať iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach.
Zuzana Čižmáriková, ministerstvo zdravotníctva

„Ministerstvo zdravotníctva už viackrát deklarovalo, že poriadok v platových tabuľkách je možné v prvej fáze realizovať iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach,“ reagovala Čižmáriková. Návrh podľa nej pokrýva 24 zdravotníckych pracovníkov. Netýka sa lekárov, ktorí majú vlastnú zákonnú úpravu miezd. „Napokon, takýto postup dlhodobo požadovali všetky zúčastnené strany profesijného dialógu, a predstavitelia rezortu absolvovali mnohé stretnutia so zástupcami zdravotníckych pracovníkov,“ dodala.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek však tvrdí, že uvedenú legislatívu do dnešného dňa rezort neprerokoval s jej zástupcami. „Napriek tomu, že vo februári na prvom pracovnom stretnutí minister Viliam Čislák sestrám navrhol opätovné stretnutie k otázke mzdového ohodnotenia,“ povedala prezidentka komory Iveta Lazorová. Dodnes neboli na rokovanie k tejto téme pozvaní.

Podľa Lazorovej prijatím takéhoto zákona môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť pacientov, pretože počty zamestnancov v zdravotníctve klesajú a jedným z motivačných prvkov, ako ho udržať aspoň na súčasnej úrovni, je spravodlivé odmeňovanie vo všetkých nemocniciach. Komora sestier dúfa, že sa s ministrom ešte stretnú. „Veríme, že naberie odvahu sadnúť si so sestrami za jeden rokovací stôl, ako to spravila jeho predchodkyňa ministerka Zuzana Zvolenská,“ dodala šéfka sesterských odborov. V opačnom prípade sú predstavitelia komory rozhodnutí požiadať o stretnutie predsedu vlády Roberta Fica.

„Ministerstvo malo pripraviť legislatívu pre všetkých zamestnancov nemocníc bez ohľadu na to, či pracujú v štátnych, alebo neštátnych zariadeniach. Zákon nemôže byť len pre určitú kategóriu pracovníkov,“ myslí si aj predseda odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Rezort zdravotníctva však tvrdí, že už dva roky sa so sestrami, ako aj s ostatnými profesiami v zdravotníctve, na túto tému stretávajú. „Dokonca návrh v rámci pracovných stretnutí vo verziách už aj pripomienkovali,“ dodala Čižmáriková.

Podľa Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá združuje regionálne nemocnice, by sa ich legislatíva mala dotknúť len nepriamo. „Na druhej strane, samozrejme, keď sa budú upravovať platy v štátnych zdravotníckych zariadeniach, logicky vznikne tlak od odborárov aj od samotných zamestnancov, aby sme sa tomu priblížili aj my,“ povedal jej prezident Marián Petko.

Navrhovaná legislatíva by mala podľa Čižmárikovej v niektorých pracovných kategóriách mierne zvýšiť mzdu jednotlivých zdravotníkov. Ak ju schváli parlament, platiť by mala od budúceho roka.

Analytici s názorom sestier nesúhlasia. Podľa analytika Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušana Zachara by zákony o platoch lekárov a sestier nemali existovať vôbec. "Mali by byť odmeňovaní tak ako v minulosti, podľa kvality odvedenej práce,“ povedal.

Tomáš Szalay, analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku, zas tvrdí, že ak už chce ministerstvo mzdy regulovať, tak „len v štátnych nemocniciach, pretože štát nemá čo nariaďovať súkromníkom, čo majú robiť“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #zdravotné sestry