Zastupiteľské úrady Slovenska v Iraku aj Sýrii končia

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí sa rozhodlo zatvoriť zastupiteľské úrady Slovenska v irackom Bagdade a sýrskom Damasku. Ako sa uvádza v materiáli zverejnenom na portáli právnych predpisov, dôvodom je nepriaznivá bezpečnostná situácia v oboch krajinách.

28.06.2015 18:45
debata (9)

Okrem zlej bezpečnostnej situácie v Iraku je dôvodom na zrušenie veľvyslanectva v Bagdade aj zmena podmienok prenájmu budovy. Slovensko veľvyslanectvo v Iraku zavrie k dátumu ukončenia platnej zmluvy o prenájme budovy, čiže k 31. augustu.

Zastupiteľský úrad v Sýrii pokrýval aj Libanon a Jordánsko. Ministerstvo tento stav dlhodobo považovalo za optimálne riešenie. Keď sa však v marci 2011 začali protesty proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a vyústili do širokého protivládneho a ozbrojeného konfliktu, pracovníkov veľvyslanectva evakuovali z Damasku do Bejrútu.

Vtedy však ministerstvo vychádzalo z predpokladu, že toto riešenie bude dočasné. Keďže sa situácia v Sýrii ani po štyroch rokoch od začatia protestov nevyvíja smerom k skorému vnútropolitickému urovnaniu a zlepšeniu bezpečnostnej situácie, čakanie na obnovu činnosti veľvyslanectva v Damasku sa podľa materiálu ukazuje ako neúčelné a neperspektívne.

Ministerstvo preto navrhuje zrušiť Zastupiteľský úrad v Damasku, zrušiť dočasné Pracovisko Zastupiteľského úradu Damask v Bejrúte a zriadiť samostatný plnohodnotný zastupiteľský úrad Bejrút, ktorý bude pokrývať okrem Libanonu aj Sýriu a Jordánsko a do vyriešenia otázky ďalšej akreditácie Slovenska aj Irak.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #veľvyslanectvo #ministerstvo zahraničných vecí #zrušenie