Po streľbe v Súse nevytiahli päty z hotela

Bolo krátko po polnoci, keď sa v nedeľu na displeji v príletovej hale bratislavského letiska rozsvietil nápis pristál. Vládny špeciál doviezol z Tuniska 116 turistov, ktorým sa predčasne skončila dovolenka. V tú chvíľu si asi tridsiatka čakajúcich, ktorí prišli po svojich blízkych, vydýchla.

29.06.2015 07:40
prilet dovolenka Tunisko vladny special letisko Foto: ,
Erikova mama Tunde sa neubránila slzám, je šťastná, že sa syn s priateľkou vrátili domov živí.
debata (9)

Medzi nimi bola aj Tunde s Miroslavom z Gabčíková a ďalší manželský pár z Veľkého Medera. Čakali na svojich synov, ktorí sa na sever Afriky vybrali užívať si oddych spoločne so svojimi priateľkami.

Po teroristickom útoku na dovolenkárov v Súse prežívali krušné chvíle. „Od piatka som nervózna, aj keď mi syn hneď telefonoval, že sú v poriadku, až teraz som si konečne vydýchla,” povedala štyridsaťpäťročná Tunde, ktorá poriadne ani nespala. Stále sledovala informácie, neprestajne vyvolávala, či už do cestovky, na letisko, synovi, delegátovi aj na ministerstvo. Napätie stupňovala aj neistota, kedy lietadlo odletí do Tuniska. Pripravené bolo už od piatka, ale až v sobotu podvečer okolo siedmej hodiny dostalo od tuniských úradov povolenie na pristátie v Monastire.

Trvalo asi dvadsať minút, kým sa dovolenkári presunuli z lietadla do letiskovej budovy, vyzdvihli si kufre a začali sa postupne objavovať aj v príletovej hale. Nechýbali radostné objatia, niektorým vyhŕkli tiež slzy šťastia. Tunde sa hneď vrhla na svojho syna. Uplynula hodná chvíľa, kým ho pustila. Dvadsaťštyriročný Erik povedal, že v čase streľby boli našťastie s priateľkou v hoteli a tak nepočuli ani výstrely. „Odrazu bolo v pohybe celé mesto, stále bolo počuť húkajúce sanitky a ulice zaplnili ozbrojení policajti,” hovoril svoje dojmy Erik.

Od miesta nešťastia sa ich hotel nachádzal asi dva kilometre. Od tej chvíle pre Erika a jeho priateľku Eriku sa dovolenka skončila. „Bála som sa a nevedela som si predstaviť, že by som sa ešte išla kúpať či opaľovať. Len čo bola prvá možnosť odísť, neváhali sme,” uviedla. Okamžite sa zbalili. Najbližších 36 hodín bolo pre nich utrpením. Toľko totiž čakali na lietadlo. "Boli sme zbalení, ale vôbec sa nevedelo, či vôbec poletíme domov,” povedal Erik. Dovolenka sa im mala skončiť už dnes, ale nevedeli si predstaviť, že by mali dovtedy čakať. „To už by nebola dovolenka,” dodal.

„V čase streľby sme boli v delfináriu, keď sme sa vracali do hotela, videli sme množstvo sanitiek a samých ozbrojených mužov. Zbrane nemali len policajti, ale aj civilisti. Začali sme tušiť, že sa niečo stalo. Keď sme sa dozvedeli, že tam niekoľko ľudí zabili, nebolo nám všetko jedno. Neodvážili sme sa vyjsť z hotela ani na krok,” opísal udalosti Peter z Veľkého Medera, ktorý bol v Tunisku so svojou priateľkou Simonou. Okamžite volali domov, aby rodičia vedeli, že sa im nič nestalo. Hneď začali plánovať návrat. Od delegáta sa dozvedeli, že priletí vládny špeciál a tak ani chvíľu neváhali.

Vládny špeciál sa vrátil do Monastiru ešte aj včera po zvyšnú skupinu Slovákov, ktorí tiež prejavili záujem prísť predčasne domov. Napriek tragédii niektorí rekreanti v krajine zostali. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano uviedol, že dovolenkári sa striedajú dnes a zajtra a niektorí sa rozhodli, že tam do tohto termínu zostanú.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #teroristický útok #dovolenkári