Čižnár zvažuje dovolanie proti rozsudku Harabinovho senátu

Rozhodnutím Harabinovho senátu, ktorý oslobodil policajta odsúdeného za korupciu, sa už zaoberá Generálna prokuratúra. Jej šéf Jaromír Čižnár vydal rozhodnutie, aby verdikt senátu Najvyššieho súdu preskúmal trestný odbor prokuratúry.

29.06.2015 11:00
Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (4)

Čižnár zvažuje podať proti rozsudku mimoriadny opravný prostriedok. „Uložil som zástupcovi trestného odboru spraviť analýzu rozhodnutia z hľadiska, či spĺňa podanie na dovolanie,“ reagoval pre Pravdu Čižnár.

Prokuratúra tak nečakala, kým dostane podnet od ministerstva vnútra, ktoré si tiež dalo urobiť právnu analýzu verdiktu. Po jej vyhodnotení chce minister vnútra Robert Kaliňák požiadať Generálnu prokuratúru, aby proti rozsudku Najvyššieho súdu podala mimoriadny opravný prostriedok. „Rezort si dal vypracovať analýzu rozhodnutia. Momentálne sa vyhodnocuje,“ reagoval hovorca ministra vnútra Ivan Netík. Do sporu sa už vložil aj premiér Robert Fico. Vyhlásil, že v tomto prípade má Kaliňák jeho podporu.

Inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetrovala policajta pre korupciu, totiž spochybnil Harabinov senát ako nezákonnú. Policajta, ktorého poslal Špecializovaný trestný súd za mreže na päť rokov, oslobodil. V rozsudku z konca mája, ktorý má Pravda k dispozícii, traja sudcovia Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský píšu, že „sekcia kontroly a inšpekčnej služby nie je súčasťou Policajného zboru, a preto nemôžu vykonávať vyšetrovanie trestných činov a preverovanie oznámení o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin, i keby išlo o trestnú činnosť policajtov. Pokiaľ minister vnútra nariadením z roku 2007 zriadil sekciu kontroly a inšpekčnej služby a ju podriadil priamo pod ministra vnútra, urobil tak v obidvoch prípadoch bez najmenších pochybností v rozpore so zákonom“.

Inšpekcia vyšetruje ročne stovky policajtov podozrivých z páchania trestnej činnosti. Verdikt by mohol znamenať, že desiatky obvinených strážcov zákona napadnú obžaloby na súdoch, lebo ich vyšetroval orgán bez opory v zákone. Policajt známy z videa, ako brutálne zasahuje voči vodičke v Petržalke, už vyhlásil, že tento rozsudok použije pri svojej obhajobe pred súdom, kde čelí obžalobe za zločin obmedzovania osobnej slobody. Aj jeho vyšetrovala inšpekcia rezortu vnútra.

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Harabin však považuje kritiku zo strany ministra vnútra, že rozsudok jeho senátu je nezákonný, za hrubý zásah do nezávislosti súdu. Kaliňákovi odkázal, že nie politici, ale sudcovia vykladajú zákony. „Nie ja, ale politici škandalizujú Najvyšší súd. Je to vulgárny, hrubý zásah do sudcovskej nezávislosti,“ povedal Harabin.

Právnu analýzu rozhodnutia trojčlenného Harabinovho senátu robí zástupca trestného odboru Generálnej prokuratúry Jozef Čentéš.

Inšpekčná služba je jednou zo zložiek Policajného zboru, čo je uvedené aj v zákone o Po­licajnom zbore. Jej presun priamo pod ministra vnútra bol zdôvodnený snahou o zaručenie nezávislosti inšpekcie od ostatných štruktúr Policajného zboru. Na inšpekcii pracujú policajti vyšetrovatelia. Tí si plnia úlohy v rámci Policajného zboru. Ich cieľom je odhaľovať trestnú činnosť páchanú mužmi a ženami zákona. „Vyňatie sekcie Úradu inšpekčnej služby je z toho dôvodu, aby som neriadil aj tých, ktorí policajtov vyšetrujú,“ upozornil policajný prezident Tibor Gašpar. Inšpekcia je podľa viacerých odborníkov zaradená pod ministra vnútra už od roku 1994, len mala predtým iný názov – Úrad inšpekčnej služby Policajného zboru.

Oslobodenie policajta je v krátkom čase druhý verdikt Harabinovho senátu, ktorý vyvolal ostrú kritiku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #ministerstvo spravodlivosti #Generálna prokuratúra #Najvyšší súd #Štefan Harabin