Tunisko zostáva v ponuke, koľko ľudí ho vymení, nevedno

Ísť či nejsť? Takúto dilemu riešia viacerí dovolenkári, vydesení teroristickým útokom v Tunisku, mnohí sa však už rozhodli. Dve slovenské cestovné kancelárie Satur Travel a Ruefa Reisen rušia všetky lety do Tuniska na celú letnú sezónu, ďalšie ho nechávajú v ponuke. Klientom, ktorí si už zájazd kúpili, ale nechcú na sever Afriky vycestovať, ponúkajú náhradnú destináciu.

29.06.2015 20:00
vládny špeciál, slováci, tunisko, návrat Foto: ,
Vládny špeciál doviezol v nedeľu v noci do Bratislavy 116 turistov z Tuniska, ktorí sa chceli predčasne vrátiť domov.
debata (6)

Tunisko pritom patrilo podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr k najobľúbenejším destináciám Slovákov. Podobne ako v prípade Egypta však po tzv. arabskej jari a revolúciách na severe Afriky v roku 2011 začal záujem o dovolenku v Tunisku klesať. Tento rok mohol byť zlomový, zdalo sa, že o Tunisko opäť bude väčší záujem.

„Niektorí veľkí operátori objednali na tento rok viac lôžkových a leteckých kapacít. Za normálnej letnej sezóny by sme boli predpokladali opäť pomaly rastúci záujem o Tunisko. Ale táto udalosť, podobne ako marcový útok na múzeum Bárdá, Tunisku poškodili,“ povedal Miroslav Macko, prezident asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Nemyslí si však, že by turisti prestali mať záujem o cesty do Tuniska. „Pre kvalitu pobrežia, pláží, slušné hotelové služby sa niektorí do Tuniska vracajú aj viac ráz,“ dodal Macko. Vo veľkom sa z Tuniska nehrnú českí dovolenkári a záujem o zmenu destinácie prejavilo podľa tamojšej Asociácie cestovných kancelárií len 7 až 10 percent ľudí.

„Vždy sme sa držali hesla, že blesk neudrie na rovnaké miesto dva razy. Sme národ fatalistov,“ povedal pre ČTK hovorca asociácie Jan Papež. V Tunisku bolo v čase útoku, pri ktorom zomrelo 38 ľudí, vyše 20-tisíc Britov. Odišlo niekoľko tisíc, mnohí zostávajú. „Nechceme odísť, cítime sa v bezpečí, je tu polícia a armáda. Teraz tu policajtov pribudlo. Ľutujeme personál hotela a zostávame hlavne kvôli nemu,“ povedal agentúre AFP britský turista John Edwards.

Koľko slovenských turistov svoju zaplatenú dovolenku vymení za inú krajinu, nechcel Macko odhadovať. „Nedovolím si prognózovať, aké budú čísla. Faktom je, že cestovné kancelárie ohlásili ponuku na náhradnú destináciu a výber v Stredomorí je veľmi slušný,“ povedal Macko. V ponuke sú napríklad Taliansko, Španielsko, Grécko, Bulharsko, Turecko, záujem rastie aj o Albánsko.

Macko zároveň upozornil, že niektorí dovolenkári, ktorí už nechcú ísť do Tuniska, budú mať predsa len svoj výber iného miesta oddychu čiastočne obmedzený. „Limitované to bude stavom predaja v jednotlivých destináciách a ak niekto nebude môcť termín dovolenky zmeniť, tak bude musieť zľaviť zo svojho výberu a hľadať takú destináciu, kde sa zmestí finančne, časovo, aj z hľadiska osobného záujmu,“ vysvetlil Macko.

Čo bude o rok, je podľa neho ťažké predpovedať. Tunisko by však malo zostať v ponuke, mimochodom, tí, ktorí cestujú na dovolenky, nejdú len cez slovenské cestovky či agentúry. A ceny dovoleniek v Tunisku zrejme pôjdu dolu.

„Objem ponuky bude závisieť od toho, ako dopadne táto sezóna. Na druhej strane si viem predstaviť, keďže pre Tunisko je turistický ruch dôležitá hospodárska činnosť, že hotely budú ochotné rokovať o iných cenách a ponukách, aby sa tam turisti vrátili. Či sa tak stane, to dnes negarantuje nikto,“ pripomína prezident asociácie.

Prvú päťku destinácií slovenských dovolenkárov niekoľko rokov vedie Chorvátsko. Za ním sa striedajú Turecko, Grécko, Bulharsko a Taliansko. Záujem, naopak, už pred niekoľkými rokmi opadol o Egypt. Prepad v predaji dovoleniek do Egypta, kam pred pár rokmi cestovalo ročne až 75-tisíc ľudí zo Slovenska a po Chorvátsku bol druhou najvychytenejšou destináciou, bol v uplynulých rokoch takmer o 70 percent.

More je síce more, môže však terajšia situácia v Stredomorí zvýšiť záujem o dovolenku na Slovensku? Podľa enviroaktivistu a propagátora zodpovedného turizmu by sa najskôr museli na Slovensku zmeniť služby a prístup k zákazníkom. „Darmo sa hovorí o Slovensku, že je to pohostinná krajina. Stačí sa ísť pozrieť do Turecka či Chorvátska a človek zistí, že pohostinnosť, prístup k návštevníkom a služby vyzerajú úplne inak, ako to myslia ľudia u nás,“ hovorí Štefan Szabó z občianskeho združenia Sosna.

Pokiaľ sa prístup k návštevníkom a služby na Slovensku nezmenia, pochybuje, že by sa záujem o dovolenky na Slovensku výraznejšie zvýšil. „Skôr by som povedal, že ľudia sa budú snažiť ísť cestou menšieho rizika, viac ľudí asi pôjde do Chorvátska alebo Turecka,“ odhadoval Szabó.

Nepredpokladá ani, že by stúpol záujem o individuálne cesty mimo masového turizmu, a to aj do krajín, kde majú skúsenosť s teroristickým útokom. „Väčšina ľudí má rada bezpečie, dovolenku, kde sa o nich niekto postará a nemusia nič riešiť. Tých, ktorí hľadajú niečo autentické, pôvodné, miestne a znášajú aj riziká, je približne päť percent,“ dodal Szabó.

Cestovky ako náhradu za Tunisko ponúkajú Turecko aj Grécko

Ako postupujú cestovné kancelárie pri dovolenkách do Tuniska po piatkovom teroristickom útoku? Niektoré zájazdy na celú sezónu už zrušili a väčšina z nich za ne ponúka náhradu. Denník Pravda oslovil desať cestovných kancelárii, odpovedalo sedem z nich.

  • Satur Travel

    Ruší všetky zájazdy na celú sezónu. „Na základe udalostí, ktoré sa v Tunisku udiali, rušíme všetky lety do Tuniska, a to nielen na najbližšie termíny, ale na celú letnú sezónu,“ uviedla marketingová riaditeľka Jana Zedníková. Všetkým klientom, ktorí mali dovolenku do tohto letoviska zakúpenú, ponúknu bezplatnú možnosť výberu dovolenky do inej destinácie. Turistom zachovajú zľavy, ktoré im poskytli v momente zakúpenia ich pôvodnej dovolenky. Vyberať si môžu z celej ponuky cestovky. Napríklad: Sardíniu, Kalábriu, Chorvátsko, Bulharsko, Albánsko, Španielsko, Turecko, Severný Cyprus a iné.

  • Seneca Tours

    Podľa riaditeľa cestovky Jozefa Sedlára zrušili zatiaľ len odlet do Tuniska plánovaný na pondelok 29. 6. a všetkým klientom ponúkli alternatívne možnosti dovolenky v iných destináciách. Pokiaľ ide o ďalšie termíny, zájazdy do Tuniska nerušia, ale upravujú počty miest a letov podľa záujmu klientov. Všetkých, ktorí do Tuniska majú vycestovať v najbližších dňoch a týždňoch, priebežne oslovujú a individuálne sa s nimi dohodnú na ďalšom postupe. Turisti sa môžu rozhodnúť medzi dovolenkou v Tunisku v pôvodnom termíne alebo im ponúkajú možnosť bezplatnej výmeny zájazdu do inej destinácie. Z ktorých krajín si môžu klienti vybrať, Sedlár nespresnil.

  • TIP Travel

    Riaditeľ Juraj Vitko uviedol, že zastavili iba pondelkový odlet a ďalšie už rušiť nebudú. „Počas víkendu sme s delegátmi monitorovali situáciu, sledovali tlač, stanoviská vládnych organizácií, ministerstva zahraničných vecí, na základe aktuálnych údajov sme sa rozhodli, že lety budeme regulovať len počtom leteniek, to znamená, že budeme reagovať na znížený dopyt,“ uviedol Vitko. Každému, kto požiada o zmenu, cestovka ju umožní. „Nikoho nenútime, aby išiel do Tuniska, má umožnenú bezplatnú zmenu na inú destináciu z našej ponuky,“ dodal.

  • Koala Tours

    „Nie, zájazdy nerušíme. Dali sme zákazníkom možnosť výberu – buď si zmeniť bezplatne už zakúpený zájazd za iný z našej ponuky s aktuálne platnými zľavami, alebo cestovať na už zakúpený zájazd do Tuniska,“ uviedol obchodný riaditeľ Oliver Kluch. Klienti, ktorí si zmenili zájazd za iný, si vyberajú rôzne destinácie. Ide o Turecko, Grécko, Taliansko, Bulharsko.

  • Invia – cestovná agentúra

    „Niektorí naši partneri – cestovné kancelárie – rušia dovolenky v Tunisku, no nie všetky,“ uviedol Ivan Šidla, hovorca cestovnej agentúry, ktorá cez internet ponúka nákupy dovoleniek od 350 cestovných kancelárií. „Momentálne máme predaných asi 500 dovoleniek do Tuniska.“ Záleží teraz na samotných cestujúcich, ako sa rozhodnú, či budú chcieť vycestovať do Tuniska, alebo si vyberú náhradnú destináciu, alebo budú trvať na vrátení peňazí. Pre tých, ktorí sa rozhodujú o zmene destinácie, majú v ponuke napríklad Turecko aj Grécko.

  • Azur Reizen

    Zájazdy do Tuniska nerušia. Klientom, ktorí chcú zrušiť zájazd, bezplatne ponúknu náhradný. Bližšie podrobnosti neoznámili.

  • KARTAGO tours

    „Nerušíme všetky lety do Tuniska, budeme ich zatiaľ iba redukovať a niektoré presunieme na iné destinácie, aby sme pokryli požiadavky klientov, ktorí chcú zmeniť zakúpené dovolenky z Tuniska do iných krajín,“ uviedla hovorkyňa Silvia Ladvenicová. Klienti si vyberali najmä Turecko, grécke ostrovy, Malorku, Maroko, Egypt či Kapverdy (africky ostrovný štát).

(ben)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #dovolenka Tunisko #cestovné kancelárie