Fico chce poslať vojakov do Líbye, misia by mala byť skôr humanitárna

Prípadná pomoc Líbyi, odkiaľ smeruje do Európy značná časť migrantov z Afriky, by mala skôr humanitárny ako vojenský rozmer. Mohlo by ísť napríklad o vytvorenie táborov s komplexným logistickým zabezpečením vrátane stráženia a materiálneho zabezpečenia.

30.06.2015 14:16
debata (15)

Premiér Robert Fico v rámci riešenia situácie s prílevom migrantov do Európy navrhol ako jednu z foriem pomoci zo strany Slovenska vyslanie vojakov do Líbye. Z ministerstva obrany spresnili, že Ozbrojené sily SR by mohli v tomto kontexte prispieť strážnymi, ženijnými či špeciálnymi jednotkami. „Sme schopní reagovať podľa potrieb,“ zdôraznili v tlačovej správe.

Rezort obrany ďalej informoval, že v súčasnosti sa spravodajsky vyhodnocuje situácia v Líbyi. Zároveň zdôraznil, že v tomto prípade je nevyhnutná koordinácia pomoci na úrovni Európskej únie a NATO. Mechanizmy takejto operácie je potrebné dohodnúť na medzinárodnej úrovni.

Líbya čelí štátnemu rozvratu od roku 2011, keď povstalci ukončili vládu bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Od vlaňajška tam paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty, medzi ktorými je ozbrojený konflikt. Politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií radikálni islamisti vrátane skupín hlásiacich sa k Islamskému štátu. Krajina nevie zabrániť enormného počtu migrantov, ktorí sa posledné mesiace snažia dostať cez Stredozemné more do Európy.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Robert Fico #vojaci