Európu zachvátila vlna horúčav, prídu aj na Slovensko

Už dnes môžu na niektorých miestach Slovenska vystúpiť teploty na 30 stupňov Celzia a ďalšie dni aj na 35 stupňov Celzia. Mimoriadne teplé počasie bude trvať najbližšie dva týždne. Extrémne horúčavy už včera zasiahli Francúzsko. V krajine vládnu obavy, aby sa nezopakoval scenár spred dvanástich rokov, kedy na následky tepla zomrelo niekoľko tisíc ľudí. Odborníci upozorňujú, že s teplým vzduchom sa zmenší ozónová vrstva a bude vrcholiť aktivita kliešťov.

01.07.2015 09:10
pocasie, horucavy, fontana, spanielsko Foto: ,
V Španielsku sa deti kvôli horúcemu počasiu ochladzovali vo fontánach. Mimoriadne teplo bude v nasledujúcich dňoch aj na Slovensku.
debata (2)

Vo Francúzsku a ďalších krajinách na juhu Európy očakávajú teploty až okolo 40 stupňov, u nás sa pravdepodobne tak vysoko nevyšplhajú, ale nebudú to len nejaké horúčavy na pár dní, ktoré preruší dážď, aby sa trochu ochladilo. Podľa predpokladov odborníkov môžu trvať až dva týždne bez prerušenia.

„Slovensko sa dostane do prúdenia horúceho vzduchu trochu neskôr ako západná Európa, pravdepodobne na konci tohto a začiatkom budúceho týždňa. Vysoké teploty budú určite trvať viac ako desať dní. U nás asi prekročíme hranicu 35 stupňov , môžu dokonca vzniknúť nové teplotné rekordy,“ predpokladá Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Doteraz platný rekord vznikol len nedávno, v roku 2012. V tom roku 1. júla namerali v Želiezovciach 37,8 stupňa , v Boľkovciach 37,6 stupňa a Dudinciach 37,5 stupňa. Najnižšie teploty vzduchu boli 1. júla namerané pred viac ako polstoročím. A rekordný dážď bol v prvý júlový deň tiež veľmi dávno, v Piešťanoch v roku 1954 napadalo 80 mm zrážok.

Súčasná vlna horúceho vzduchu sa do Európy dostala zo severnej Afriky. Nad naším územím príliš nevychladne, pretože toto prostredie bude stále prehrievať slnečné žiarenie. Slnko bude svietiť po celý deň, teda 15 hodín aj viac. Dni sú teraz veľmi dlhé, vlastne najdlhšie v roku, pretože od letného slnovratu uplynul len krátky čas. Noci sú naopak veľmi krátke, nebude dosť času, aby rozpálený vzduch vychladol.

Ako bude?

  • Streda – Prevažne polooblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 25 až 30 stupňov.
  • Štvrtok – Jasno až polooblačno. Denná teplota 26 až 30 stupňov.
  • Piatok – Jasno až polooblačno. Denná teplota 25 až 31 stupňov.
  • Sobota – Prevažne jasno a teplo. Denná teplota 27 až 33 stupňov.
  • Nedeľa – Prevažne jasno a veľmi teplo. Denná teplota 28 až 34 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Teplé prúdenie prinesie nad naše územie nielen tropické horúčavy, ale aj vzduch s nižším obsahom stratosférického ozónu. Až do začiatku budúceho týždňa bude očakávané množstvo ozónu približne 10 až 15 percent pod dlhodobým priemerom, čo je už silne podnormálny stav. Ľudia by sa mali preto vyhýbať pobytu na slnku medzi 11. a 15. hodinou, používať ochranné krémy, slnečné okuliare a ľahké odevy. V týchto dňoch treba tiež počítať s vyššou aktivitou kliešťov. Treba používať repelenty a po pobyte v prírode sa poriadne prehliadnuť.

Terajšie počasie pripomína situáciu na začiatku júna. Aj vtedy bolo dva týždne mimoriadne teplo. V polovici júna sa zase ochladilo a toto ochladenie trvalo až do konca mesiaca. Akoby sa vytrácala tradičná premenlivosť počasia, ktorá u nás bola kedysi pravidlom. Podľa Pavla Faška každá etapa počasia má trvať 3 až 7 dní, a potom sa má jeho charakter zmeniť. Ale toto pravidlo neplatí už viac rokov po sebe. Aj zimy, ktoré sme tu v posledných rokoch mali, sa vyznačovali zvláštnosťami. V jednej časti severnej pologule bola zima nepríjemná, to sa stalo dva roky po sebe v Spojených štátoch, a naopak v Európe bola mierna. A to trvalo celú zimu, nezmenilo sa to. Striedanie počasia je nezvyčajne pomalé.

„Myslím si, že je to dôsledok globálneho otepľovania. V scenároch klimatickej zmeny, ktoré vznikli pred 20 rokmi, sa uvádzalo, že sa budú posúvať jednotlivé klimatické pásma severnejšie, a tento scenár sa pravdepodobne napĺňa. Veľmi teplý charakter počasia, ktorý bol príznačný v minulosti pre nízke zemepisné šírky, teraz už nie je výnimkou na dlhší čas ani u nás. Zdá sa, že posun klimatických pásiem sa začína zreteľne prejavovať,“ dodal klimatológ.

Tých, čo idú na dovolenku, takéto počasie poteší, ale pre praktický život to nebude dobré. Už teraz je veľký deficit zrážok a horúčavy túto situáciu ešte zhoršia. Ak majú ľudia možnosť, mali by čo najviac zavlažovať, lebo rastliny trpia. A určite neurobia chybu, keď nachystajú napájačky pre zvieratá. Aj vtáctvo, ktoré lieta po záhradách bude mať čoraz väčšie problémy nájsť si zdroj vody.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy