Pokuty pre cestných pirátov majú byť vyššie

Pre tých, ktorí extrémne prekračujú rýchlosť a šoférujú opití, pripravil rezort vnútra novú "zbraň" - vyššie pokuty. Navrhuje ich v novele zákona o cestnej premávke, ktorý by mal vstúpiť do platnosti od 1. januára. Včera ho ministerstvo posunulo do medzirezortného pripomienkovania. Dopravný analytik však upozorňuje, že výška pokút situáciu na cestách nezmení. Pomôcť by podľa neho skôr mohlo verejné zahanbenie takýchto vodičov v podobe väzenia.

01.07.2015 13:00
dopravná značka, príkazová značka, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

Aj Pravda začiatkom júna upozorňovala, že v navrhnutej novele zákona nie sú zahrnuté žiadne alternatívne tresty, i keď sa k nim odborníci skôr prikláňajú. Podľa polície však prax ukázala, že vodiči radšej za priestupok zaplatia, ako by si ho mali odpracovať.

A tak budú tí, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky, platiť viac. Sumy sa zvyšujú najmä vtedy, keď v obci pôjdu viac ako 100 km/h, a mimo nej keď prefrčia rýchlosťou vyše 150 km/h. Vyššie pokuty dostanú aj tí, ktorí na diaľniciach jazdia viac ako 190 km/h.

Od januára by mali namiesto súčasnej najvyššej sankcie, ktorá je stanovená do 800 eur, dostať v riadnom konaní pokutu až do 1000 eur a v blokovom konaní sa maximálna pokuta vyšplhá z terajších 650 eur na 800 eur. „Návrhom sa teda zvyšujú pokuty pre superturbo cestných pirátov. Ostatné pokuty ostávajú zachované,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra. Sankcie za rýchlosť sú podľa rezortu vnútra rozdelené do troch úrovní, pričom tretiu tvoria tie pre cestných pirátov.

Ďalšia úroveň sa týka tých, ktorí v obci prekročia rýchlosť najviac o 20 km/h alebo mimo nej o 30 km/h. Im by mala byť uložená pokuta do 100 eur. Do druhej úrovne patria vodiči, ktorí pôjdu v obci rýchlejšie o 21 až 50 km/h a mimo nej o 31 až 60 km/h. Tí zaplatia od 150 do 600 eur.

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského represia v podobe vyšších pokút nikam nevedie. „Aj dnes poznáme trestný čin – ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, ale mne sa nezdá, že by tých opilcov bolo na cestách menej. Neviem, či sú takéto postihy správny krok,“ mieni analytik, podľa ktorého by bolo riešením dočasne ich zatvoriť za mreže. „To by bol spravodlivý trest pre všetkých a bola by to pre nich väčšia hanba,“ dodal. Návrh novely zákona len predpokladá, že vodič, u ktorého psychiater zistí závislosť, musí sa podrobiť odbornému poradenstvu.

Zmeny v zákone reagujú na skúsenosti, ktoré polícia získala od zavedenia takzvaného inštitútu objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla do praxe. To znamená, že na úsekoch ciest, kde policajti nedokážu vodiča zastaviť, ho len pri spáchaní priestupku odfotia. Fotku spolu s pokutou dostane majiteľ vozidla, ktorý musí sankciu uhradiť. „Rozšíri sa okruh dopravných priestupkov, za ktorých porušenie budú zodpovední držitelia vozidla v rámci objektívnej zodpovednosti,“ priblížil tlačový odbor rezortu vnútra. Podľa neho ich bude po novom možné postihovať aj za porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá, ale rovnako aj nedodržanie povolenej rýchlosti pred železničným priecestím. Prechádzať ním je dnes možné najviac rýchlosťou 30 km/h.

Zmeny v novele zákona o cestnej premávke

  • Rozšíri sa okruh dopravných priestupkov v rámci objektívnej zodpovednosti. Po novom sa za priestupok bude považovať porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici či nedodržanie najvyššej povolenej rýchlosti (30 km/h) pred železničným priecestím.
  • Sankcie za prekročenie rýchlosti budú rozdelené do troch úrovní. Výška pokuty bude závisieť od výšky prekročenia rýchlosti. Každá úroveň bude mať určený svoj rozsah možnej pokuty.
  • Za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h sa zvyšuje horná hranica možnej pokuty. V riadnom konaní bude možné uložiť pokutu od 500 do 1 000 eur (dnes do 800 eur), v blokovom a rozkaznom konaní od 250 do 800 eur (dnes do 650 eur).
  • Deti budú mať povinné prilby aj v prípade, že sú prepravované na cyklosedačke.
  • Deti do 10 rokov budú môcť po novom jazdiť na bicykli aj po chodníku.
  • Deti do 12 rokov sa nebudú môcť prepravovať ako spolujazdci na motocykloch, trojkolkách či štvorkolkách.
  • Sprísňujú sa podmienky na udelenie vodičského preukazu u osôb, ktoré nie sú držiteľmi žiadneho vodičského oprávnenia a boli v posledných piatich rokoch prichytené pod vplyvom alkoholu. U týchto ľudí sa preskúma ich zdravotná spôsobilosť vo vzťahu k závislosti od alkoholu a absolvujú odborné poradenstvo.
  • Zákaz jazdy nákladných vozidiel nad 7,5 tony v nedeľu a v dňoch pracovného pokoja sa zúži na čas od 7. h do 22. h (dnes platí od 0.00 do 22. h).
  • Držitelia vodičského oprávnenenia skupiny B budú môcť viesť aj traktory s maximálnou rýchlosťou do 40 km/h a snežné skútre.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #cestný zákon #pokuty za dopravné priestupky