Rádiá budú hrať viac slovenskej hudby, poslanci posunuli novelu do 2. čítania

V rádiách na Slovensku by sa malo hrať viac slovenskej hudby. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania.

01.07.2015 16:03 , aktualizované: 17:37
Martin Poliačik Foto: ,
Poslanec SaS Martin Poliačik
debata (52)

Ministerstvo kultúry návrhom zavádza povinné kvóty pre vysielanie slovenskej hudby v rádiách. Rozhlasoví vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, budú musieť v roku 2016 vyhradiť slovenskej hudbe najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent času z vysielania hudby.

Verejnoprávny Slovenský rozhlas má v roku 2016 hrať najmenej 30 percent a od roku 2017 35 percent slovenskej hudby. Ide o podiely za každý mesiac a SRo ich „bude musieť dosiahnuť v každej rozhlasovej programovej službe osobitne“. Z podielu odvysielaných slovenských hudobných diel má byť najmenej jedna pätina nových. Počítať sa budú iba tie slovenské piesne, ktoré zaznejú od 6:00 do 24:00.

Za slovenské hudobné dielo rezort kultúry považuje „hudobné dielo s textom alebo bez textu, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo najmenej jeden autor textu je, alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal na jej území trvalý pobyt; hudobné dielo s textom alebo bez textu, predvedené najmenej jedným výkonným umelcom, ktorý je alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal na jej území trvalý pobyt, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku“.

Novela obsahuje i ďalšie zmeny. Ich cieľom je i ľahší prístup sluchovo a zrakovo postihnutých k televíznemu vysielaniu a k distribuovaným slovenským audiovizuálnym dielam a audiovizuálnym dielam v slovenskej pôvodnej jazykovej úprave. Zároveň návrh rozširuje obmedzenia mediálnej komerčnej komunikácie cigariet a tabakových výrobkov aj na elektronické cigarety a ich náplne.

Poliačik: Bude sa hrať viac Kristín a Desmodu

Nezaradený poslanec Viliam Novotný konštatoval, že na slovenskej hudbe vyrástol a na Elán nedá dopustiť, ale rádiám by napriek tomu povinne neprikazoval, aby hrali slovenskej hudby viac.

Poslanec za SaS Martin Poliačik si myslí, že Slovenský rozhlas hrá slovenskej hudby dostatok a snaží sa ju propagovať. Upozornil, že príkaz na viac slovenskej produkcie v rádiách nepovedie k rozmanitosti a rozvoju slovenskej hudobnej scény, budeme akurát počuť viac hudby na spôsob Kristín a Desmodu. Slovenské rádiá podľa jeho slov môžu mať problémy napĺňať stanovené kvóty slovenskou hudbou, podobne ako vo Francúzsku, ktoré je niekoľkonásobne väčšie. Poslucháčov môžu kvóty podľa Poliačika zároveň obrať o množstvo kvalitnej hudby zo zahraničia.

Maďarič: Prečo by mali tantiémy ísť do zahraničia?

Minister kultúry Marek Maďarič by chcel zabrániť tomu, aby tantiémy za hranie hudby odchádzali zo Slovenska v drvivej miere zahraničným umelcom a považuje za prirodzené, aby rádiá hrali viac slovenských piesní. Podobne legislatíva stanovuje rozsah pôvodnej tvorby aj vo viacerých európskych štátoch.

„Áno, počúvali sme Elán, lebo má v textoch básnika,“ povedala nezaradená poslankyňa Magda Vášáryová. Problémom dnešnej slovenskej hudby a filmov podľa nej je, že „všetci chcú robiť úplne všetko“. Filmári si tak sami píšu scenáre, hudobníci si sami píšu texty a kvalita produkcie sa prirodzene znižuje. Vášáryová rozumie tomu, že susedné Rakúsko si chráni mediálny trh pred Nemeckom a Švajčiarskom, čo však chýba Slovensku, je podľa opozičnej poslankyne vízia, ako nakladať s mediálnym priestorom a rozvíjať slovenskú kultúru.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #opozícia #rádiá