Vyšší príspevok na jasle nebude pre všetkých

Rozdelia rodičov na dve kategórie, jedným pomôžu viac, iným menej. Rodičom detí, ktoré budú chodiť do súkromných jaslí alebo škôlok, bude štát ochotný uhradiť náklady až do výšky 280 eur. V prípade obecných si stanovil strop len 80 eur. Únia materských centier hovorí o rozdelení rodičov a upozorňuje na znevýhodnenie mestských jaslí.

02.07.2015 12:00
matka, dieťa, rodina Foto:
Rodičom detí, ktoré budú chodiť do súkromných jaslí alebo škôlok, štát uhradí náklady až do výšky 280 eur.
debata (3)

Od januára sa mení príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý poberá rodič dieťaťa do troch rokov, ak sa vrátil do práce. Horná hranica príspevku sa dvíha z 230 eur na 280 eur, ale nie je pre všetkých.

Podľa návrhu ministerstva práce, ktorý je teraz v pripomienkovacom konaní, sa stropy budú výrazne líšiť podľa toho, kam rodičia svoje deti umiestnia. Ak si vyberú súkromné zariadenie, štát im od januára pomôže sumou najviac 280 eur mesačne. V prípade obecného bude maximum 80 eur. Koľko konkrétne rodičia dostanú, bude závisieť od poplatkov v jasliach či škôlkach.

Ministerstvo práce v rozdielnych hladinách problém nevidí. Zdôvodňuje to inými cenami v predškolských zariadeniach, z ktorých privátne sú jednoznačne drahšie, a tiež ich financovaním.

„Materské školy, ktoré sú zriadené obcou, sú na rozdiel od súkromných financované z výnosu dane, ktoré obce dostávajú. Výšku príspevku rodičov za pobyt dieťaťa v materskej škole určuje obec,“ konštatovala Monika Benková z tlačového odboru rezortu. O 280 eurách minister práce Ján Richter hovorí, že táto suma by mala pokryť aj náklady na súkromné škôlky, azda okrem Bratislavy.

V súčasnosti neexistuje takéto delenie. Úrady práce uhrádzajú náklady na škôlku alebo jasle pre deti do troch rokov podľa nákladov všetkým rodičom maximálne do výšky 230 eur. Súkromné jasle vyjdú mesačne na 200 až 400 eur, obecné na 200 až 300 eur, ceny sa v regiónoch líšia.

Únia materských centier upozorňuje, že dve hranice príspevku by mohli rozdeliť rodičov. „Je výborné, že sa príspevok zvyšuje z 230 na 280 eur, len by som to až tak nedelila. Je na rozhodnutí rodičov, či si dajú dieťa do štátnej, alebo súkromnej škôlky, prípadne jaslí. Môže to spôsobiť problém, pretože celkovo už začíname vnímať spoločnosť rozdelenú na bohatších a chudobnejších, alebo teda strednú a vyššiu vrstvu, a toto by to mohlo prehĺbiť,“ myslí si Daniela Konečná z Únie materských centier.

Štedrejší prístup štátu k súkromným jasliam môže ovplyvniť rozhodovanie rodiča. „Všetci rodičia pozerajú aj na peniaze. Pôjdu tam, kde to pre nich bude výhodnejšie. Ak by im príspevok vyšiel na súkromné jasle a u nás by mali doplácať, tak určite by nám rodičia zobrali nejaké deti. Potom by sme boli ukrivdení,“ reagovala Ľubica Kohárová z mestských jaslí v Banskej Bystrici, v ktorých je mesačný poplatok 230 eur, u súkromníkov v tomto krajskom meste rodičia platia od 250 do 300 eur mesačne.

„Teraz sme so súkromnými jasľami v našom meste tak na rovnakej úrovni, čo sa týka platenia. Máme plno, pretože sme mestské jasle, máme svoju práčovňu, svoju kuchyňu a personál,sme všetko detské sestry. Rodičia u nás vidia výhody. Ale keby platili v mestských jasliach viac ako v súkromných, tak si to ani neviem predstaviť,“ uzavrela Kohárová.

V budúcom roku sa bude tiež zvyšovať materské. Pracujúce ženy by počas 34 týždňov čerpania materskej dovolenky mohli dostávať celú svoju predchádzajúcu čistú mesačnú mzdu. Takú ambíciu má aspoň minister práce Ján Richter. A uskutočniť by ju chcel vo dvoch postupných krokoch. „Môj zámer je zabezpečiť matkám po dobu materskej plnú náhradu stratenej mzdy,“ vyhlásil Richter.

Prvý krok k splneniu tohto cieľa by sa mal zrealizovať v januári 2016. Práve vtedy, ako si to vládny Smer predsavzal v prijatom druhom sociálnom balíčku, sa má materská dávka zvýšiť zo súčasných 65 na 70 percent bývalej hrubej mzdy mamičky.

A keďže z nej netreba platiť dane a odvody, už táto zmena zaručí matkám mesačný príjem vo výške viac ako 91 percent ich pôvodnej výplaty v čistom. Zvýšenie materského obsahuje novela zákona o sociálnom poistení, ktorú ministerstvo tento týždeň predložilo na pripomienkovanie.

Richter však už teraz ohlásil aj ďalšie plánované dvíhanie materského. „V treťom sociálnom balíčku, ktorý bude naším volebným sľubom, budem presadzovať ďalších päť percent,“ vyjadril sa v tejto súvislosti. V čistom by to potom matkám pridalo na príjme ešte viac, až okolo sedem percent. Celkovo by tak dostávali viac ako 98 percent, teda takmer plnú stratenú mzdu. To by sa však zrejme stalo realitou až po marcových parlamentných voľbách.

Sociologička Monika Čambáliková víziu ministra víta. Rovnako ako ďalšie prorodinné opatrenia balíka, pomáhajúce ľuďom zladiť ich pracovný a rodinný život. „Jediné, čo mi prekáža, je ich načasovanie na predvolebné obdobie, keďže realizovať ich de facto bude musieť až budúca vláda,“ zdôrazňuje.

Podľa Čambálikovej sú však takéto praktiky bežné a využívajú ich aj pravicové vlády. Ba niektoré ani vlastné sľuby napokon nesplnia. Známy je extrémny príklad, keď tesne pred voľbami 2002 vtedajšia koalícia Mikuláša Dzurindu schválila až 22 „príjemných“ sociálnych zákonov, no okamžite po voľbách, keď sa opäť dostala k moci, ich v skrátenom konaní zrušila.

Dĺžka materskej dovolenky sa nemení, zostáva 34 týždňov. „Slovensko je z hľadiska jej dĺžky už teraz na špici Európy. Európske organizácie nám ju skôr odporúčajú skrátiť, čo však tiež neznamená, že to budeme akceptovať,“ zdôvodnil hovorca sociálneho rezortu Michal Stuška.

Čo sa má zmeniť v materských a rodičovských dávkach

  • Od januára 2016 sa mesačný príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov zvýši z terajšieho maxima 230 na 280 eur. Táto suma bude určená pre rodičov, ktorí dieťa umiestnia v súkromnom zariadení alebo sa o dieťa bude starať opatrovateľka so živnosťou. Rodičia, ktoré dieťa dajú do obecných jaslí alebo škôlky, dostanú 80 eur mesačne. Ak sa o dieťa stará napríklad starý rodič bez živnostenského oprávnenia, táto štátna dávka zostane na úrovni 41,1 eura, tak ako je to dnes. Odpadnúť má byrokracia pri vyplácaní príspevku.
  • Zvýši sa tiež materská dávka zo súčasných 65 na 70 % pôvodnej hrubej mzdy matky (čo predstavuje vyše 91 % mzdy čistej).
  • Tretí sociálny balíček chce Smer predstaviť v decembri, už teraz však avizuje ďalšie zvýšenie materského zo 70 na 75 % hrubej mzdy (čo je zhruba 98 %, teda takmer celá čistá mzda), predpokladanú účinnosť opatrenia zatiaľ nespresnil.
  • Súčasná dĺžka materskej dovolenky 34 týždňov sa meniť nebude.
  • Rodičovský príspevok (aktuálne 203,20 eura mesačne) sa zatiaľ okrem bežnej valorizácie meniť nebude.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jasle #rodičia #príspevok na starostlivosť o dieťa