Praktiky šmejdov dostali červenú

Vidinou výhodného nákupu sa dôchodca dá zlákať na prezentáciu unikátnej novinky - masážneho gélu. Cez telefón ho príjemný hlas pozýva na prednášku, kde sa o produkte dozvie viac, a on neodolá. Zúčastní sa akcie v priestoroch firmy.

02.07.2015 14:00
debata (2)

Dá sa presvedčiť, že ide o produkt „vysokej kvality“ a za „výhodnú cenu“ a gél si hneď zakúpi. Doma však zistí, že nemá také účinky, ako mu to bolo prezentované. Chce teda tovar vrátiť, žiadať naspäť peniaze, žiaľ, takúto možnosť nemá. Prevádzka, v ktorej sa akcia konala, je už zrušená a dôchodca sa nemá kde sťažovať. Podobných prípadov posledné tri mesiace pribúda, od augusta by sa už nemali zopakovať.

Spotrebitelia sú veľmi často zdržanliví pri oznamovaní nekalých obchodných praktík.
Petra Blehová, Slovenská obchodná inšpekcia

Parlament tento týždeň schválili novelu zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorá zriadenie dočasných prevádzok zakazuje. Ak novelu podpíše prezident, prezentačné a predajné akcie budú musieť obchodníci organizovať už len na pôde vlastných priestorov.

„Slovenská obchodná inšpekcia nás upozornila, že má problémy s jednorazovými prevádzkami, ktorými šmejdi obchádzajú zákon, a inšpektori ich nemôžu sankcionovať, keďže tieto akcie nepodliehajú ohlasovaniu,“ vysvetlil poslanec Smeru Anton Martvoň, ktorý s ďalším poslancom vládnej strany Ottom Brixim stojí za zákazom dočasných prevádzok.

Firmy si priestory prenajímajú aj na pár hodín a usporadúvajú tam medicínske, zdravotnícke či gastronomické dni. V rámci nich prezentujú rôzne alternatívne zdravotnícke pomôcky alebo iný tovar, ktoré ponúkajú na predaj. Ak je zákazník neskôr nespokojný s výrobkom, ktorý tam kúpil, nemá ho kde vrátiť alebo vymeniť.

„V tomto prípade ide o bežný predaj, pri ktorom nie je možné tovar vrátiť. Kúpim, zaplatím a je moja vec, čo som si kúpil,“ vysvetľuje riziká takejto kúpy Miroslav Tulák, výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov. Ten iniciatívu poslancov víta a tvrdí, že zmena legislatívy mohla prísť aj skôr.

Okrem toho akcie, ktoré sa konajú v dočasných priestoroch, organizátor nemusí nahlásiť Slovenskej obchodnej inšpekcii. „Novým fenoménom obchádzania zákona a vyhýbania sa povinnosti oznamovania predajných akcií je zriaďovanie a následné zrušenie stoviek prevádzkarní na celom území Slovenska,“ potvrdila Petra Blehová z komunikačného odboru Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Takéto praktiky inšpekcia zaznamenala dosiaľ vo dvoch bratislavských spoločnostiach. Od augusta však bude platiť, že v dočasných priestoroch sa takéto prezentácie konať nemôžu.

„Keď bude akcia usporiadaná v takomto priestore, ktorý skutočne prevádzkový nie je, tak to spadá pod zákon o podomovom a zásielkovom predaji. Znamená to vyššiu ochranu spotrebiteľov, ktorú zatiaľ nemali,“ doplnil Tulák. Takto podpísaná zmluva sa bude považovať za uzatvorenú mimo prevádzkových priestorov a spotrebitelia si budú môcť uplatniť svoje práva.

Podnety zo strany poškodených SOI zatiaľ neeviduje. „Spotrebitelia sú veľmi často zdržanliví pri oznamovaní nekalých obchodných praktík,“ mieni Blehová, podľa ktorej kupujúci nevedia o svojich právach alebo ich odradia vysoké náklady z prípadnej súdnej dohry.

Na vyčíňanie šmejdov pravidelne upozorňuje aj denník Pravda, na ktorý sa obrátili viacerí spotrebitelia, ktorí si voči pochybným predajcom nedokážu uplatniť spotrebiteľské práva. Tí totiž v snahe obísť zákony často menia svoje praktiky. Koncom minulého roka sme upozorňovali na podvodníkov, ktorí po telefóne lákali ľudí na predaj uhlia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #Šmejdi