Paneurópska škola môže opäť prijímať študentov práva, Draxler kritizuje jej vedenie

Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy môže opäť prijímať nových študentov. Rozhodol o tom súd. Škola napadla rozhodnutie ministra školstva Juraja Draxlera o pozastavení akreditácie žalobou na ministra. Súd jej vyhovel.

02.07.2015 14:06 , aktualizované: 16:40
paneuropska vysoka skola, ruzinov Foto: ,
Paneurópska vysoká škola v Bratislave.
debata (6)

Právnická fakulta o tom informuje na svojej webovej stránke.

Nových študentov môže právnická fakulta prijímať do prvého ročníka bakalárskeho a magisterského štúdia v dennej i externej forme. Pozastavenie akreditácie Fakulty práva PEVŠ bolo podľa názoru školy nezákonné.

Dekan fakulty práva Jaroslav Ivor tiež uviedol, že rozhodnutia ministra neobsahovali žiadne odôvodnenia, z ktorých by vyplývalo, čo fakulta porušila. Draxler podľa Ivora iba odkázal na nedostatky, ktoré boli vo vyjadrení Akreditačnej komisie. Nešpecifikoval však, ktoré nedostatky považuje za tak dôležité, aby pozastavil práva fakulty. Podľa Ivorovho názoru, ak by si krajský súd zistil, že dôvody a rozhodnutie ministra sú zákonné, tak by takéto rozhodnutie nevydal.

„Toto je rozhodnutie súdu, ktoré má zabrániť vzniku škôd v súvislosti nezákonným rozhodnutím," tvrdí Ivor. Vykonateľnosť nasledujúceho rozhodnutia krajského súdu nastúpi podľa Ivora až po samotnom rozhodnutí. Prvákov v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia v nasledujúcom školskom roku sa teda akékoľvek rozhodnutie krajského súdu už týkať nebude.

Škola podala žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutí ministra školstva, vedy výskumu a športu Juraja Draxlera. Krajský súd v Bratislave v stredu rozhodol „o povolení odkladu vykonateľnosti rozhodnutí ministra“ až do doby právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej.

Akreditáciu škole pozastavili v máji

Minister školstva pozastavil Paneurópskej vysokej škole v Bratislave právo udeľovať absolventom študijného programu „právo“ akademický titul v dennej aj v externej forme štúdia v máji. A to v prípade bakalárskych aj magisterských študijných programov.

Akreditačná komisia na základe opakovaných podnetov zistila, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol akreditovaný. Študijný program totiž poskytovali na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie, teda mimo sídla školy a fakulty a predovšetkým v Českej republike. Obsah študijného programu bol pozmenený a uskutočňovali ho inak, než bol akreditovaný.

K absolventom Paneurópskej vysokej školy mala výhrady aj Česká advokátska komora, ktorá ich nebrala za koncipientov a nechcela pustiť k advokátskym skúškam. "Nechceme študentom vytvárať prekážky v uplatnení, ale u niektorých škôl máme pochybnosti o kvalite výučby, prekáža nám tiež, že pobočky nemajú akreditáciu k výučbe českého práva,“ upozornila hovorkyňa Českej advokátskej komory Iva Chaloupková.

Draxler: Vedenie školy ohrozuje budúcnosť študentov

Rozhodnutie Paneurópskej vysokej školy obrátiť sa na súd vníma minister školstva Juraj Draxler ako nešťastné a nepremyslené. Vedenie vysokej školy podľa neho ohrozuje budúcnosť študentov, ktorí chcú nastúpiť do prvého ročníka bakalárskeho stupňa a ktorí by chceli pokračovať na magisterskom stupni štúdia.

Draxler povedal, že rozhodol v súlade s vyjadrením Akreditačnej komisie a nevzniesol žiadne nové pripomienky. Ministerstvo školstva poslalo výhrady Paneurópskej vysokej školy na opätovné preskúmanie Akreditačnej komisie a tá dvojnásobne potvrdila svoje vyjadrenie. Nedostatky, ktoré Akreditačná komisia vyčítala škole, vedenie školy podľa Draxlera dobre poznalo, keďže boli uvedené v hodnotiacej správe Akreditačnej komisie.

Paneurópska vysoká škola už vypracovala správu o odstránení zistených nedostatkov a doručila ju ministerstvu 11. júna. V tejto správe sa podľa Draxlera píše, že nedostatky škola odstráni k začiatku akademického roka 2015/2016. Ak by teda komisia v tomto momente preskúmavala skutkový stav, nemá možnosť overiť odstránenie nedostatkov, keďže samotná škola hovorí, že ich ešte len odstráni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #akreditácia #Juraj Draxler #PEVŠ