Slovensko bude spolupracovať s Poľskom pri výrobe obrnených vozidiel

Slovensko a Poľsko plánujú spoluprácu pri výrobe armádnych obrnených vozidiel a pri opravách húfnic. Dohodu o spolupráci vo vojenskej oblasti medzi oboma krajinami podpíše premiér Róbert Fico počas piatkovej návštevy Poľska s tamojšou premiérkou Ewou Kopaczowou, informoval vo štvrtok úrad slovenskej vlády.

02.07.2015 17:22
vrtuľník, helikoptéra, Sikorski, Black Hawk Foto:
Slovensko už rozhodlo o nákupe viacúčelových vrtuľníkov Black Hawk (na fotke) aj vojenských dopravných lietadiel C-27J Spartan.
debata (43)

Transportéry Rosomak Scipcio budú určené pre slovenský a poľský trh, ako aj pre odberateľov v ďalších krajinách. Slovensko, ktoré za súčasnej ľavicovej vlády odštartovalo najväčšiu modernizáciu armády od vzniku štátu, potrebuje obnoviť tiež vozový park pre pozemné vojsko.

Scipcio je vozidlo postavené na kolesovom podvozku transportéru Rosomak, ktorý vychádza z fínskeho obrnenca Patria. Bojovú vežu pre stroj dodáva slovenská firma EVPÚ. Vozidlo je obdobou obrnených transportérov Pandur, ktoré má vo výzbroji česká armáda.

Okrem spoločnej výroby obrnených vozidiel budú Slovensko a Poľsko spolupracovať tiež pri generálnych opravách húfnic Dana, a to na základe knoh-how, ktoré vlastní Slovensko.

Slovensko už rozhodlo o nákupe viacúčelových vrtuľníkov Black Hawk, ako aj o vojenských dopravných lietadlách C-27J Spartan. Štát vypísal tender na nákup armádnych radarov a so Švédskom jedná o prenájme stíhačiek, ktoré by nahradili dosluhujúce ruské stroje MiG-29.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #armáda SR