Borec: Harabin vytvára podmienky pre prepustenie usvedčených zločincov

Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR by sa malo čo najskôr zaoberať rozpormi, ktoré vznikli pri rozhodovaní ich senátov. Myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec. Reagoval tak na piatkové rozhodnutie senátu trestného kolégia.

02.07.2015 17:59
debata (15)

V stanovisku ministerstva spravodlivosti, ktoré obdržal denník Pravda, sa uvádza: „Minister spravodlivosti Tomáš Borec trvá na tom, že súčasný predseda Trestnoprávneho kolégia NS SR svojimi zmätočnými, právne nepodloženými vyjadreniami, a vo svojej podstate svojvoľnými argumentmi, nepomáha spravodlivosti, ale, naopak, vytvára podmienky pre oslobodzovanie už v súlade s právom usvedčených zločincov. Preto apeluje dovnútra justície, aby sa všetky kompetentné osoby uvedenou situáciou zaoberali a zvážili možnosti, ako v tejto situácii prispieť k ochrane dôveryhodnosti Najvyššieho súdu SR.“

Obmedzené možnosti, ktoré zákon dáva priamo ministrovi spravodlivosti, si minister stále ponecháva otvorené, a to aj napriek niektorým výkladom, ktoré spochybňujú možnosť disciplinárne stíhať senát za svojvoľné rozhodnutie, uvádza sa ďalej v stanovisku Ministerstva spravodlivosti SR.

Osobitne vo vzťahu k problematike policajnej inšpekcie poukazuje ministerstvo najmä na tú časť dnešného stanoviska členov senátu, v ktorom jeho členovia upozorňujú na uznesenie päťčlenného dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR z roku 2014, ktorému predsedal Štefan Harabin, a ktorý bol v tomto prípade aj spravodajcom. Z tohto uznesenia z 27. októbra 2014 vyplýva, že v danej veci inšpekčná služba MV SR bola oprávneným orgánom s kompetenciou v zmysle Trestného poriadku a zákona o Policajnom zbore.
15 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Tomáš Borec #trestnoprávne kolégium