Harabinov senát narazil na kolegov

V prípade policajnej inšpekcie už existujú dve odlišné rozhodnutia senátov Najvyššieho súdu. S jedným prišiel pred časom senát Štefana Harabina, ktorý označil policajnú inšpekciu za nezákonnú. Najnovšie iný senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo v podobnom prípade uviedol, že policajná inšpekcia má oporu v zákone.

02.07.2015 19:26
najvyssi sud Foto: ,
Senát Najvyššieho súdu včera o policajnej inšpekcii rozhodol inak ako Harabinov senát.
debata (12)

Tento senát zároveň upozornil na vlaňajšie uznesenie päťčlenného dovolacieho senátu Najvyššieho súdu, ktorému predsedal tiež Štefan Harabin. Z neho vyplýva, že inšpekčná služba ministerstva vnútra mala oporu v Trestnom poriadku aj v zákone o Policajnom zbore, teda je zákonná. Paradoxne tak ďalší Harabinov senát tento rok rozhodol úplne opačne.

Včera prišlo k situácii, že Najvyšší súd opäť rozhodoval o sudcovi Milanovi Vargovi, o ktorom pred pár týždňami Harabinov senát vyniesol verdikt, že Varga bol nezákonným sudcom, lebo v Česku šoféroval pod vplyvom alkoholu, za čo ho odsúdili. Až na to, že v tom čase to nebol na Slovensku trestný čin. Harabinov senát na Najvyššom súde tak na základe spochybnenia sudcu Vargu umožnil prepustenie recidivistu, ktorý sedel za sexuálne zneužívanie, na slobodu.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec je presvedčený o tom, že rozpornými rozhodnutiami dvoch senátov by sa malo čo najskôr zaoberať Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu. Borec tiež naznačil, že Harabin ako šéf kolégia by mal skončiť. „Členovia (kolégia – pozn. red.) by mali zvážiť aj otázku zachovania dobrej povesti a dôstojnosti Trestnoprávneho kolégia za ďalšieho pôsobenia jeho súčasného predsedu,“ vyhlásil Borec.

Podľa stanoviska rezortu spravodlivosti minister Borec trvá na tom, že súčasný predseda Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu svojimi zmätočnými, právne nepodloženými vyjadreniami a vo svojej podstate svojvoľnými argumentmi nepomáha spravodlivosti, naopak, vytvára podmienky na oslobodzovanie už v súlade s právom usvedčených zločincov. „Preto apeluje dovnútra justície, aby sa všetky kompetentné osoby uvedenou situáciou zaoberali a zvážili možnosti, ako v tejto situácii prispieť k ochrane dôveryhodnosti Najvyššieho súdu,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Vážnosť situácie potvrdzujú aj snahy obvinených či obžalovaných policajtov, ktorí argumentujú verdiktom Harabinovho senátu, že policajná inšpekcia je nezákonná. Najnovšie tak urobil včera na Krajskom súde v Žiline advokát expolicajta Jána Antošku, ktorého okresný súd odsúdil za viacero lúpeží. Rovnako policajt známy z videa, ako brutálne zasahuje proti vodičke v Petržalke, povedal, že rozsudok využije pri svojej obhajobe. Čelí zločinu obmedzovania osobnej slobody.

Minister vnútra Robert Kaliňák k prípadu Antošku a jeho odvolávaniu sa na Harabinov senát pre Pravdu uviedol, že „ten, čo sa bráni, používa všetky možné argumenty“. Minister verí, že prípadov, keď sa obžalovaní budú odvolávať na sporný verdikt Najvyššieho súdu, nebude pribúdať. Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská, naopak, pripustila, že aj ďalší expolicajti sa budú snažiť využiť túto možnosť. Zdôraznila však, že rozhodnutie Harabinovho senátu nie je záväzné pre iné súdy. „Obhajoba môže tým argumentovať, môže sa o to opierať, ale senát Najvyššieho súdu nemá právomoc vyhlásiť určitý orgán, v tomto prípade policajnú inšpekciu za protiprávnu,“ povedala Kurilovská.

Celý problém spustilo oslobodenie policajta odsúdeného za korupciu. Senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina v rozsudku dôvodil tým, že inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá policajta vyšetrovala, nemá oporu v zákone.

Minister Kaliňák v stredu po rokovaní vlády uviedol, že výklad Harabinovho senátu „je mimo“. „To je svojvoľný rozsudok v snahe riešiť si svoje osobné problémy, ako ostatne vždy v histórii pána Harabina,“ povedal Kaliňák.

Ministerstvo vnútra včera opäť zopakovalo, že pripravuje právnu analýzu rozsudku Najvyššieho súdu.

Generálna prokuratúra však nečakala na podnet ministra a začala konať už minulý týždeň. Jej šéf Jaromír Čižnár vydal rozhodnutie, aby trestný odbor Generálnej prokuratúry pripravil analýzu rozhodnutia Najvyššieho súdu, či spĺňa podanie na dovolanie.

„Jedinou cestou, ako zrušiť inkriminované rozhodnutie, ktorého právne účinky stále trvajú, je podanie mimoriadneho opravného prostriedku, samozrejme, ak budú splnené zákonné podmienky,“ povedala včera hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová v súvislosti s diskutovaným rozsudkom.

Policajná inšpekcia ročne vyšetruje stovky policajtov. Napríklad v roku 2013 bolo vznesené obvinenie 146 policajtom za 187 trestných činov. Vlani bolo obvinených 112 policajtov za 129 trestných činov. V tomto roku je obvinených podľa rezortu vnútra okolo 60 policajtov.

Otázkou môže byť, či sa expolicajti, ktorých už v minulých rokoch riešila policajná inšpekcia, môžu dožadovať odškodnenia či nápravy na súde. Kurilovská si však nemyslí, že by sa mali teraz odškodňovať alebo žiadať obnovu konania. „Trestné konanie vždy prebieha v rámci Trestného poriadku s dozorom prokurátora a v konečnom dôsledku o vine a treste rozhodol súd,“ dodala Kurilovská.

Súd rozhodnutie odložil

Odvolaním proti trestu pre expolicajta Jána Antošku, ktorému okresný súd za sériu lúpeží vymeral deväťročné väzenie, sa včera zaoberal Krajský súd v Žiline. Proti verdiktu sa odvolal prokurátor i obžalovaný expolicajt. Jeho advokát vzniesol pri odvolaní viacero argumentov, okrem iných aj nedávne rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu, ktorý vyhlásil, že inšpekcia ministerstva vnútra je nezákonná. Práve tá totiž vyšetrovala aj lúpeže, z ktorých bol bývalý policajt z Liptovského Mikuláša obžalovaný.

Obhajoba tvrdí, že nebolo rešpektované právo obžalovaného na spravodlivý súdny proces a že dôkazy vykonané pri vyšetrovaní neboli získané v súlade so zákonom, spochybňuje výpovede korunného svedka, ako aj jednej zo svedkýň. Antoškov obhajca k týmto dôvodom včera pridal aj nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu o nezákonnosti inšpekcie.

„Použili sme ho ako jeden z argumentov. Ale nerád by som bol, aby sa celá naša obhajoba skĺzla, že argumentujeme len tým posledným rozhodnutím Najvyššieho súdu. Toto je len akoby čerešnička na vrchole, že okrem toho je aj ďalšia nezákonnosť podľa názoru Najvyššieho súdu,“ povedal právnik Jiří Martaus. Rozsudok žiadal zrušiť a obžalovaného Antošku oslobodiť.

Či námietka týkajúca sa inšpekcie ministerstva vnútra u krajského súdu zaváži, nie je zatiaľ známe. „V tejto veci bolo zaujaté stanovisko zo strany prokuratúry, že ide o ojedinelé rozhodnutie Najvyššieho súdu. V obdobných veciach rozhodovali iné senáty Najvyššieho súdu, ako aj Ústavný súd a žiaden súd dosiaľ nespochybnil inšpekciu ministerstva vnútra,“ myslí si krajský prokurátor Milan Cisarik.

Senát krajského súdu rozhodnutie posunul zatiaľ na 9. júla. Obhajoba totiž namietala aj spôsob pridelenia prípadu sudkyni, ktorá ho pojednávala na okresnom súde. Krajský súd sa s touto námietkou nevyrovnal. „Krajský súd v Žiline odročil pojednávanie z dôvodu preverenia nejednotného názoru sudcov krajského súdu v otázke zákonnosti sudcov okresného súdu,“ povedal hovorca žilinského súdu Jozef Michňa.

Proti rozsudku pre expolicajta sa odvolal aj žalobca. Prokuratúre sa trest zdal neprimerane mierny. „Navrhoval som uloženie trestu vyššieho ako deväť rokov,“ povedal Cisarik. Antoška bol kriminalistom, v Policajnom zbore bol desať rokov. Pred dvoma rokmi, práve pre podozrenia z páchania lúpeží, bolo po ňom vyhlásené pátranie. Policajti ho vlani v auguste našli v dome u rodičov. Podľa polície sa však odmietal vzdať a strieľal na policajtov, pričom jedného z nich mala strela zasiahnuť a ľahšie zraniť. Vyšetrovateľ ho obvinil z pokusu vraždy.

Okrem štyroch lúpeží, za ktoré už súd vyniesol zatiaľ stále neprávoplatný rozsudok, mal expolicajt spáchať aj ďalšie lúpeže, ktorých vyšetrovanie sa skončilo a o podanom návrhu na obžalobu by mala prokuratúra rozhodnúť pravdepodobne do konca augusta. Vyšetrovanie trestného činu pokusu vraždy má byť ukončené koncom tohto mesiaca. (jal)

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Juraj Draxler