Projekt lietajúceho auta má zvýšiť imidž Slovenska

Slovensku má priniesť medzinárodnú prestíž, desiatky pracovných miest a jedinečné pracovisko výskumu a vývoja. Rezort školstva poskytne súkromnej firme na projekt lietajúceho auta stimuly na výskum a vývoj vo výške takmer šesť miliónov eur. Peniaze firma investuje do výskumu a vývoja prototypu, ktorý bude môcť jazdiť na cestách i lietať vo vzduchu. Peter Paliatka, vedúci Ústavu dizajnu Slovenskej technickej univerzity, tvrdí, že podpora zo strany ministerstva je nezvyčajná, tento unikátny projekt si ju však podľa neho zaslúži.

02.07.2015 20:00
debata (47)
AeroMobil je hybridný dopravný prostriedok,... Foto: Aeromobil.com
aeromobil, lietajuce auto AeroMobil je hybridný dopravný prostriedok, ktorý dokáže brázdiť po cestách ako bežné autá, ale aj lietať vo vzduchu.

Dotáciu šesť miliónov eur dostane spoločnosť AeroMobil R&D po tom, ako zaslala žiadosť o poskytnutie finančnej dotácie ministerstvu školstva. V marci rezort zverejnil oznámenie o predkladaní žiadostí o stimul pre výskum a vývoj. Touto cestou chcel dotovať projekty v rámci automobilového priemyslu, biomedicíny či biotechnológií.

Finančnú pomoc napokon odsúhlasil na výskum a vývoj AeroMobilu, túto stredu ju schválila vláda. Ministerstvo tvrdí, že na oznámenie reagovalo deväť spoločností. Na otázku, či aj oni dotáciu získajú, rezort neodpovedal. Odôvodnil to tým, že schvaľovací proces sa ešte neskončil. „Ja si nespomínam, že by takýto obnos peňazí niekto v minulosti dostal len tak. Vždy to išlo formou grantov. Nemyslím si však, že by rezort nemohol podporovať takéto výnimočné projekty, ale mal by sa nájsť nejaký jednotný princíp,“ mieni vedúci ústavu dizajnu Peter Paliatka, podľa ktorého by malo ministerstvo financie smerovať do vypísania viacerých grantov.

Napriek tomu tvrdí, že unikátny AeroMobil si takýto stimul zaslúži. „Ten projekt dvíha intelektuálnu a technickú úroveň Slovenska. Píše sa o ňom všade vo svete a je to pre nás dobré zviditeľnenie,“ dodal Paliatka. Podľa neho sa o AeroMobile hovorí na celom svete od Japonska až po zamestnancov americkej NASA. „Túto jeho hodnotu je len ťažko finančne vyčísliť,“ doplnil.

Zo šiestich miliónov firma investuje 80 percent nákladov do výskumu a 60 percent do vývoja auta. Z vlastných investuje dva milióny eur. „Cieľom je vytvorenie unikátneho pracoviska výskumu a vývoja a v pláne je vytvorenie niekoľkých desiatok vysokokvalifi­kovaných pracovných miest,“ uviedol hovorca spoločnosti AeroMobil D&G Štefan Vadocz. Pôjde približne o 40 pracovných pozícií pre odborníkov z oblasti strojárstva, dizajnu, automobilového a leteckého priemyslu.

AeroMobil je hybridný dopravný prostriedok,... Foto: Aeromobil.com
aeromobil, lietajuce auto AeroMobil je hybridný dopravný prostriedok, ktorý dokáže jazdiť po cestách aj lietať vo vzduchu. Jeho vývoj trval vyše dvadsať rokov.

Výskum a vývoj kľúčových častí auta by sa mal uskutočniť v Žiline a Bratislave. Ide o súčiastky pohonov, brzdy, prvky karosérie a tie, ktoré sú potrebné na prechod z módu lietadlo na auto. Výsledkom projektu by mal byť prototyp AeroMobilu, ktorý bude možné certifikovať na použitie v cestnej a leteckej doprave.

Práve vytvorením nových pracovných miest zdôvodnil poskytnutie dotácie pred vládou aj rezort školstva. „Ďalší rozvoj lokálnych aktivít spoločnosti AeroMobil bude predstavovať významný zlomový moment, kedy kombinácia expertízy a skúseností z automobilového priemyslu a leteckého odvetvia jednoznačne vytvorí prostredie na vznik vysokokvalifi­kovaných pracovných miest, ktoré budú schopné zvyšovať pridanú hodnotu v priemysle,“ píše v stanovisku ministerstvo. Podľa neho sa tak Slovensko priblíži k takým projektom, akými boli pre Fínsko Nokia, pre Kaliforniu Tesla či pre Estónsko Skype.

Peniaze z kasy rezortu školstva bude mať spoločnosť možnosť čerpať nasledujúce tri roky. „Na čerpanie prostriedkov je potrebné ešte uzatvorenie zmluvy s definíciou konkrétnych podmienok využitia týchto zdrojov,“ spresnil Vadocz.

AeroMobil je hybridný dopravný prostriedok, ktorý dokáže brázdiť po cestách ako bežné autá, ale aj lietať vo vzduchu. Jeho vývoj trval vyše dvadsať rokov. Prvý prototyp vznikol v 90. rokoch. Za jeho zrodom stojí dizajnér Štefan Klein. Vozidlo je vhodné pre dve osoby, pričom riadiť ho môže len držiteľ vodičského preukazu a potrebný je aj pilotný preukaz. Spoločnosť odhaduje štart predaja od roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #lietajúci automobil #veda a výskum