Ľudia budú môcť poznať číslo preukazu príslušníka SIS

Príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) bude povinný umožniť osobe, ktorej preukazuje svoju príslušnosť, oboznámiť sa s jeho evidenčným číslom. Služobný preukaz si však nebudú môcť ľudia odfotiť ani natočiť na kameru. Spätne si však môžu overiť, či išlo o skutočný oficiálny služobný preukaz. Za týmto účelom má každý občan právo obrátiť sa priamo na SIS. Agentúru SITA o tom informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

02.07.2015 20:45
debata (3)
Vzor preukazu príslušníka Slovenskej... Foto: SIS
sis, preukaz Vzor preukazu príslušníka Slovenskej informačnej služby.

„Podobne ako v prípade iných služobných preukazov ani pri našich preukazoch sa nedá vylúčiť ich falšovanie alebo pokusy o iné zneužitie. Za obdobie pôsobenia našej spravodajskej služby ich je rádovo len niekoľko, skôr sa vyskytujú prípady vymyslených tvrdení, že niekto tvrdí, že je príslušníkom spravodajskej služby, alebo že disponuje preukazom príslušníka,“ uviedol Zvara a dodal, že zverejnenie vzoru služobného preukazu tak prispeje k objasňovaniu takýchto prípadov.

Upozorňuje však, že zákon umožňuje použiť služobný preukaz iba v prípade preukazovania príslušnosti k spravodajskej službe v rámci plnenia pracovných povinností. „Akékoľvek iné použitie preukazu je neoprávneným použitím a vedenie našej spravodajskej služby má k takýmto prípadom nulovú toleranciu,“ uviedol hovorca.

Ak sa objaví pokus preukaz falšovať alebo inak zneužiť, platná legislatíva definuje mechanizmus, ktorý umožňuje vyšetrovanie a stíhanie podobných prípadov, keďže služobný preukaz je verejnou listinou. Občanov, ktorí sa dostanú do kontaktu s osobou, ktorá sa im preukáže preukazom príslušníka SIS a budú mať podozrenie na jeho zneužitie, spravodajská služba vyzýva, aby zavolali na telefónne číslo 02–44 25 90 21. To je k dispozícii nonstop.

SIS uvádza, že predná strana preukazu je tmavá sivá až čierna. V hornej časti je výrazný biely nápis „Slovenská informačná služba“. Na ľavej strane zvislo sa nachádza číslo príslušníka, ktoré ja zároveň aj číslom služobného preukazu. Fotografia tváre príslušníka je umiestnená mierne vľavo, kým pravej strane dominuje znak SIS. Na spodnej strane je umiestnený výrazný nápis „Služobný preukaz“. Preukaz je pokrytý špeciálnou fóliou, v ktorej je zakomponovaných niekoľko osobitných ochranných holografických prvkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #preukaz #SIS