V horúčavách je alkohol za volantom dvojnásobne nebezpečný

Alkohol za volantom je v letných horúčavách ešte nebezpečnejší ako inokedy. Okrem iných faktorov spôsobuje u ľudí s vyšším krvným tlakom zastreté vedomie, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť havárie. Napriek tomu opitých vodičov jazdí čoraz viac, pribúda aj tých, ktorí si za volant sadnú až s tromi promile.Odborníci varujú, že alkohol je väčším problémom ako iné drogy, a to nielen u šoférov, ale v celej spoločnosti.

04.07.2015 12:00
alkohol Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Alkohol narobil problémy aj 42-ročnému Petrovi z Tuchyne, ktorý pri odbočovaní nedal prednosť oproti jazdiacemu autu. Nehoda sa stala pred pár dňami v obci Pruské v okrese Ilava. Peter po nej nafúkal 3,08 promile alkoholu. Opakovaná dychová skúška po 20 minútach mala ešte vyššiu hodnotu, a to 3,19 promile alkoholu.

Ak si v takomto stave sadne za volant vodič so zvýšeným krvným tlakom, následky môžu byť oveľa horšie. Mnohí ľudia ani nevedia, že majú vysoký tlak a neliečia sa. Pri šoférovaní sa im pritom zvýši ešte viac. „V stresoch počas dopravnej špičky bežne stúpa krvný tlak aj ľuďom, ktorí ho majú inak v norme. A keď si takí ľudia vypijú, často sa to skončí tragicky,“ upozorňuje Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti.

„V kombinácii s alkoholom hrozí, že vznikne zastreté vedomie. Intoxikácia alkoholom plus zvýšený krvný tlak vedú k tomu, že človek vlastne prestáva vnímať situáciu na ceste. Letné mesiace sú rizikové, pretože prichádza ku kombinácii viacerých činiteľov. Keď si niekto vypije v horúčave, je to väčšia záťaž pre organizmus,“ zdôraznil Okruhlica.

Od začiatku roka do konca mája dopravní policajti odhalili viac ako 3 500 opitých šoférov za volantom. Za prvých päť mesiacov roka zapríčinili vodiči pod vplyvom alkoholu 522 dopravných nehôd. Policajti už na prázdninové mesiace ohlásili zvýšenie hliadok.

V Trenčianskom kraji preverovali vodičov tak, že diaľnicu v smere z Trenčína do Bratislavy pri odpočívadle Hrádok prehradili a všetci sa museli podrobiť kontrole. „Čo sa alkoholu týka, nenechajú sa zahanbiť ani cyklisti. V máji ich policajtom nafúkalo až 51. Rekordérom bol cyklista, u ktorého pri dychovej skúške namerali hodnotu 3,69 promile,“ povedala Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne. Celoslovenským rekordérom je však cyklista, ktorého hliadka zastavila vlani neďaleko Piešťan. Mladý muž nafúkal takmer sedem promile. Pre niekoho sú už hodnoty nad štyri promile smrteľné. Muž vraj predtým vypil liter alebo liter a pol slivovice.

Ani fakt, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu sa stalo trestným činom, tento problém nezmiernil. Je zrejmé, že počet zistených prípadov alkoholu za volantom by bol ešte vyšší, keby bolo viac dopravných kontrol. Pritom na Slovensku je nulová tolerancia výšky alkoholu v krvi či dychu vodiča.

Podľa dopravnej psychologičky Eleny Pipiškovej alkohol nie je len problémom vodičov, ale celej spoločnosti. To, že si šoféri vypijú, svedčí o ich nezodpovednosti a podceňovaní situácie, ale je to len zlomok celého problému. „Je to o tolerancii k alkoholu a jeho dostupnosti. Všade máte samé reklamy na alkohol. Celá spoločnosť má problém s konzumáciou alkoholu a mala by sa postaviť proti tomu ráznejšie a tvrdšie, keď inak nie, tak nejakou kampaňou. Ako je kampaň proti drogám alebo fajčeniu, rovnako by mala nastúpiť razantná kampaň proti alkoholu,“ vraví dopravná psychologička.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že v tejto oblasti vykonáva množstvo aktivít. Pripomína národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 až 2020, ktorý definuje úlohy pre orgány štátnej správy. Spomína rôzne preventívne aktivity, ako napríklad celoslovenskú súťaž pre siedmakov základných škôl s názvom Najlepšia protidrogová nástenka či edukačné aktivity pre žiakov aj verejnosť na tému prevencia závislostí. Alebo projekt Úradu verejného zdravotníctva zameraný na prevenciu rizík v dopravnom správaní tínedžerov.

Preventívne akcie polície aj ministerstva zdravotníctva však zatiaľ radikálne zmeny nepriniesli. Rezort ani neuviedol, či robí kampane pre ľudí, ktorí už vodičské preukazy majú. V niektorých krajinách bojovali proti alkoholu za volantom spotmi s drastickými ukážkami tragédií, ktoré môžu opití vodiči spôsobiť.

Pretrvávajúcu toleranciu celej spoločnosti k pitiu potvrdzuje aj vžité spojenie alkoholu a dobrej nálady. Elena Pipišková však upozorňuje, že alkohol síce prinesie príjemné pocity, ale len po určitú hranicu, potom už začína byť problémom. Je presvedčená, že na Slovensku rastie počet alkoholikov.

Aj podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave v oblasti závislostí riešia na prvom mieste alkohol. Liečebne majú návaly aj v letných mesiacoch, čo v minulosti nebývalo. Dokonca tí, ktorí sa chcú dobrovoľne liečiť, musia čakať v poradovníku. „Keďže nejde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, takými sú len akútne abstinenčné delíriá, dávame tých, čo sa chcú dobrovoľne liečiť, do poradovníka až na september alebo október, taký je nápor,“ dodal Ľubomír Okruhlica.

Výpočet množstva alkoholu v krvi

Zostatkový alkohol v krvi môže vodičom poriadne skomplikovať situáciu. Ako odhadnúť zostávajúce množstvo alhoholu v krvi?
Výpočet množstva alkoholu v krvi:
hladina alkoholu [g/kg = ‰] = množstvo v dl × objem percenta alkoholu [%] × (muži 1,1; ženy 1,3) / telesná hmotnosť [kg] – doba od požitia [hod] × 0,2 výpočet platí do 10 hodín po požití alkoholu, neskôr je výsledok skôr orientačný Polícia zisťuje prítomnosť alkoholu v miligramoch etanolu na liter vydychovaného vzduchu. Napríklad 0,48 mg znamená 1 promile.

0,5 l piva (10 stupňové) 0,28 promile alkoholu čas odbúrania z krvi 2,5 hodiny
0,5 l piva (12 stupňové) 0,35 promile alkoholu čas odbúrania z krvi 3 hodiny
0,2 dl vína 0,4 promile alkoholu čas odbúrania z krvi 3,5 hodiny
0,2 dl umelého vína 0,55 promile alkoholu čas odbúrania z krvi 4,5 hodiny
0,05 dl alkoholu so 40 percentami 0,4 promile alkoholu čas odbúrania z krvi 3,5 hodiny
0,1 dl alkoholu so 40 percentami 0,6 promile alkoholu čas odbúrania z krvi 5 hodín
     

Tabuľka platí pre muža stredného veku s hmotnosťou 80 kg (ženy či maloletí odbúravajú alkohol pomalšie)

Rýchlosť odbúravania alkoholu v tele je od 0,085 g (ženy) do 0,1 g (muži) alkoholu na 1 kg telesnej hmotnosti na 1 hodinu.

Pravdepodobnosť nehody je pri požití alkoholu

pri množstve od 0,3 do 0,9 promile je 7-krát vyššia ako u triezveho vodiča

pri množstve od 1,0 do 1,4 promile je 31-krát vyššia ako u triezveho vodiča

pri množstve nad 1,5 promile 128-krát vyššia ako u triezveho vodiča

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #alkohol #dopravná nehoda #alkohol za volantom