SIS: Slovensko ohrozujú navrátilci

Slováci bojujúci na strane radikálov v Iraku či Sýrii znamenajú po návrate do Európy bezpečnostné riziko. Objavili sa aj podozrenia z korupčného správania zamestnancov Finančnej správy. Viacerí pracovníci colnej správy mali totiž brať úplatky od nelegálnych obchodníkov s alkoholom, cigaretami či pohonnými látkami. Vyplýva to zo Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2014, ktorej časť služba zverejnila na svojom webe.

03.07.2015 14:49 , aktualizované: 20:00
SIS, siska, Slovenska informacna sluzba Foto: ,
Sídlo Slovenskej informačnej služby v Bratislave.
debata (53)

Správu v piatok pred plénom parlamentu predniesol riaditeľ SIS Ján Valko. Podpredseda výboru pre kontrolu činnosti SIS Anton Martvoň (Smer) po rokovaní uviedol, že väčšina Slovákov, ktorí bojovali za Islamský štát, zahynula. „Bojovníkov bolo desať, už je to skoro nula, lebo zahynuli,“ povedal podľa agentúry SITA Martvoň. Ako ďalej uviedol, hrozbou sú predovšetkým navrátilci, ktorí bojovali za Islamský štát. „Veľa navrátilcov, vyše sto, je v Rakúsku, keďže je Schengen, vedia byť teoreticky hrozbou aj pre Slovensko. Spravodajské služby to monitorujú,“ dodal. Podľa neho vyše sto Slovákov bojuje aj na Ukrajine, no presné čísla sa dajú len ťažko zmonitorovať.

Upravená verzia správy však do takýchto konkrétností nezachádza. Uvádza sa v nej, že osoby bojujúce na strane radikálov v Iraku či v Sýrii sú po návrate do Európy rizikom. „Tieto osoby, ktoré zavŕšili proces svojho radikalizovania účasťou v násilnom konflikte, predstavujú extrémne riziko teroristických útokov proti cieľom v Európe,“ píše SIS. Navrátilci sú podľa nej zdrojom aj ďalšieho radikalizovania a náboru nových bojovníkov v štátoch EÚ.

Bezpečnostný analytik Ivo Samson zapochyboval, že takmer všetci slovenskí bojovníci sú mŕtvi. „To by táto správa musela uviesť konkrétne mená alebo viac detailov, aby sa tomu dalo veriť. Či to naozaj zodpovedá realite, je sporné,“ mieni analytik. Dodal, že tieto informácie majú skôr odstrašujúci charakter v zmysle, že „kto sa zúčastní týchto bojov, zomrie“. Analytik však súhlasí, že navrátilci sú vážnou hrozbou pre celú Európu.

Samson považuje zverejnený dokument SIS za konštatačný. „Je to úspešný pokus ako priblížiť spravodajskú službu občanom. Tá správa je konštatačná a píše sa v nej to, čo SIS robí,“ zhodnotil.

Okrem monitorovania bezpečnostnej situácie v zahraničí informačná služba hovorí aj o korupčných aktivitách v orgánoch Finančnej správy. U viacerých zamestnancov colnej správy mala upozorniť na podozrenie z korupčného správania. Pracovníci mali zneužiť svoje právomoci na vyberanie úplatkov od nelegálnych obchodníkov. SIS za uplynulý rok tiež evidovala prípady nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom. Tie sa mali týkať stavebných zákaziek. Venovala sa aj nelegálnej migrácii, ktorá Slovensku hrozila najmä zo strany Ukrajiny.

Za inú podobu správy tajnej služby sa prihovára analytik Milan Žitný. „Služba prejavuje v týchto správach veľmi slabé analytické schopnosti. Ukážkou by jej mala byť česká správa. Tá najprv popíše fenomén a následne sa z neho robí analytický rozbor, odkiaľ problém pramení, čo je jeho príčinou,“ kritizuje Žitný, podľa ktorého by mala mať správa vyššiu informačnú hodnotu.

SIS zverejňuje svoju výročnú správu od roku 2012. V minulosti bývalo zvykom, že ju zverejnili vždy na konci nasledujúceho roka. „Novinkou je, že na základe dohody riaditeľa spravodajskej služby, predsedu parlamentu a členov výboru na kontrolu činnosti SIS bude výročná správa za rok 2014 zverejnená už teraz v júli 2015,“ informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

O čom informovala tajná služba

  • Informačná služba nezaznamenala konkrétne bezpečnostné hrozby pre Slovensko v oblasti terorizmu ani zapojenie Slovákov do teroristických aktivít. Neboli sme ani možným cieľom útokov džihádistov.
  • Hlavnou prioritou SIS bola nelegálna migrácia. V uplynulom roku sa vo zvýšenej miere snažili vstúpiť aj zotrvať na Slovensku Ukrajinci, ktorí často porušili aj vízový režim.
  • Na Slovensku aktívne pôsobia balkánske a ruskojazyčné organizované zločinecké skupiny. Balkánske skupiny sa venujú obchodovaniu s drogami a ruskojazyčné pašovaniu tovaru a migrantov cez ukrajinsko-slovenskú hranicu.
  • Extrémisti svoje aktivity prejavovali najmä na internete. Vo virtuálnom priestore tiež najčastejšie šírili nenávistné postoje voči Rómom.
  • SIS zaznamenala viaceré prípady podozrení na korupčné aktivity v orgánoch finančnej správy.
  • U viacerých zamestnancov colnej správy upozornila na podozrenie z korupčného správania, zneužívali svoje právomoci na vyberanie úplatkov od nelegálnych obchodníkov s alkoholom, tabakovými výrobkami či pohonnými látkami.
  • najmä významných štátnych stavebných zákaziek a čerpania dotácií od štátu a nenávratných príspevkov z fondov EÚ.
  • Venovala vysokú pozornosť otázke navrátilcov z bojov v Iraku a Sýrii. Tieto osoby predstavujú extrémne riziko teroristických útokov v Európe.
  • Priniesla informácie o organizovanej skupine, ktorá mala na Slovensko dovážať minerálne oleje s deklarovaným použitím na iné účely, ako sú pohonné hmoty. Tie mali byť na Slovensku ďalej nelegálne distribuované a využívané ako motorová nafta bez odvedenia spotrebnej dane.
  • Najviac informácií a analýz vypracovala SIS z oblasti bezpečnosti a z nej sa najčastejšie venovala organizovanému zločinu.

Zdroj: Správa o činnosti SIS 2014

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #SIS #kríza na Ukrajine #dodávky plynu