Branci v školách sú signálom zlyhania rezortov, tvrdia osobnosti verejného života

Skutočnosť, že v slovenských základných a stredných školách prednášajú príslušníci neregistrovaných paramilitárnych organizácií šíriaci pseudovedecké historické bludy, nie je iba zlyhaním úsudku konkrétnych riaditeľov a učiteľov škôl v Ludaniciach, Preseľanoch či Humennom. Je to zároveň silným signálom systémového a dlhodobého zlyhania rezortov v práci s mládežou. V otvorenom liste pre ministra školstva Juraja Draxlera, ministra obrany Martina Glváča a ministra vnútra Roberta Kaliňáka to uvádza viacero osobností verejného života.

03.07.2015 16:55
debata (33)

Pod list sa podpísali napríklad publicista Radovan Bránik, analytik Mário Nicolini, vysokoškolský pedagóg Juraj Mesík, Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky, sociológ Fedor Gál, prezident Euroatlantického centra Martin Čapliar či obranný analytik Jaroslav Naď.

Osobnosti upozorňujú na to, že členovia neregistrovaných organizácií predvádzali v školách ukážky prepadov vozidiel a nácvik streľby zo samopalov, pričom mnohí z nich boli cvičení v Rusku. „Problém prenikania podobných vplyvov do škôl nevyriešia školské inšpekcie, aj keď je nepochybne potrebné, aby boli z vážnych zlyhaní riaditeľov a pedagógov vyvodené nekompromisné dôsledky,“ píšu v liste osobnosti, podľa ktorých sa však systémové riešenie nemôže opierať iba o represiu.

Základom riešenia podľa nich musí byť systematické podchytávanie záujmu chlapcov aj dievčat o ozbrojené zložky a ich činnosť ešte v čase, keď sú relatívne jednoducho pozitívne ovplyvniteľní. „V tomto náš štát zatiaľ systematicky zlyháva. Extrémisti v školách sú iba vrcholom ľadovca, no pod hladinou sa ukrýva ich dlhoročná koncepčná snaha o získanie sympatizantov medzi prvovoličmi a mládežou prostredníctvom atraktívnych aktivít s využitím zbraní, vojenskej taktiky a skupinovej identity. V terénnej práci a propagande na sociálnych sieťach sú zatiaľ neprekonateľní,“ uvádza sa v liste.

V otvorenom liste tiež upozorňujú, že koncepčný materiál Biela kniha o obrane Slovenskej republiky definuje ako jednu z priorít udržania a zvyšovania obranyschopnosti našej krajiny „spoluprácu pri rozvoji branného povedomia občanov, ich pripravenosti na obranu štátu a porozumenie problematike obrany, posilňovania vlastenectva a hrdosti na ozbrojené sily a rozvíjanie tradícií a historického odkazu boja za slobodu a demokraciu.“

Podobne Koncepcia boja proti extrémizmu na roky 2015–2019 označuje za spoločný strategický cieľ predchádzať a zamedziť radikalizácii vedúcej k extrémizmu formou skorej intervencie a systematickým vzdelávaním jednotlivých cieľových skupín. Z koncepcie vyplýva, že je potrebné sústrediť sa na základné a stredné školy, keďže trestných činov extrémizmu sa dopúšťajú najmä osoby so stredoškolským alebo základným vzdelaním.

„Žiaľ, tieto priority zostávajú zatiaľ iba na papieri. Vláda SR ponecháva zbytočne voľný priestor pre pôsobenie paramilitárnych zoskupení a extrémistov a neposkytuje účinnú protiváhu ich náboru založenému na obdive mladých chlapcov a dievčat k vojenstvu, zbraniam, túžbe chrániť vlasť a potrebe patriť do určitej skupiny. Následkom toho je nebývalý nárast počtu príslušníkov a podporovateľov radikálnych zoskupení a zvyšujúca sa podpora pre ne od stále širších vrstiev obyvateľstva,“ dodávajú signatári listu, podľa ktorých by každoročne mal každý chlapec alebo dievča dostať šancu stretnúť sa naživo s vojakom, policajtom, hasičom alebo záchranárom. Štát by tak získal príležitosť pôsobiť ako protiváha voči usilovnej terénnej propagácii fašizmu, nacizmu a rôznych variácií antidemokratických ideológií a ich nositeľov.

Tento program by mal tiež veľký význam pre formovanie pozitívneho vzťahu k hodnotám, na ktorých je založená moderná demokratická a slobodná spoločnosť. Osobnosti v liste žiadajú, aby ministri obdobie školských prázdnin využili na prípravu koncepčného programu spolupráce školstva s bezpečnostnými zbormi.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #obrana #školy #extrémizmus #extrémisti