Matovič ponúkol Sieti kontrolu účtov

Najskôr vyčíta financovanie a potom ponúka spoluprácu. Líder OĽaNO Igor Matovič sa pustil do strany Sieť. V nedeľňajšej relácii V politike na TA3 spochybnil jej financovanie a nepriamo obvinil, že ju sponzorujú finančné skupiny.

05.07.2015 18:54
Igor Matovič, OĽaNO Foto: ,
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.
debata (39)

Za Sieť mal byť v diskusii pôvodne jej predseda Radoslav Procházka. Ten však uprednostnil akciu v Levoči, a tak ho zastúpil podpredseda strany Andrej Hrnčiar. Politológ Matovičovo vystúpenie hodnotí, že politik sa vrátil do raného stredoveku, kde bojovalo dobro a zlo.

„Keď sa prejdete po Slovensku, tak strana má 1 500 bilbordov, desiatky megabordov, kvantum ľudí, exkluzívne kancelárie na najdrahšej adrese a to sú výdavky 200– až 300-tisíc eur mesačne. Ja sa pýtam, odkiaľ na to tá strana berie,“ pustil sa Matovič do Hrnčiara. Pripomenul, že Sieti zo 700-tisícového úveru z minulého roka zostalo iba 60-tisíc eur.

Prečítajte si glosu Martina Krna Veľký zjednotiteľ.

„Pán kolega tu vytvára zvláštnu atmosféru ešte predtým, než podáva ruku na spoluprácu,“ reagoval Hrnčiar. Doplnil, že ako prvá strana si pri vzniku zobrali 700-tisícový úver, ktorý Procházka založil vlastným majetkom. Sieť už požiadala o jeho navýšenie. Financovanie strany je podľa Hrnčiara viacdruhové, ide o úvery, príspevky od členov a aj od sponzorov a darcov. Pripomenul, že peniaze idú z účtu na účet, podpisujú sa zmluvy, ktoré sú overené u notára. Potom vrátil smeč Matovičovi. Hrnčiar OĽaNO považuje za najbohatšiu stranu, ak sa rozpočíta príspevok štátu na počet členov. „Vy ste štyria členovia, tak ste najbohatším hnutím. Bolo by dobre povedať, koľko percentuálne z tej sumy, ktorú dostanete, preperiete alebo preženiete cez vlastnú rodinnú firmu,“ tvrdil podpredseda Siete.

Jediný zdroj príjmov, ktorý má strana OĽaNO, je podľa jej šéfa zo štátneho rozpočtu, za výsledok v minulých voľbách. „Šetríme a šetríme a nemusíme si brať čierne peniaze od žiadnych pokútnych sponzorov, od žiadnych finančných skupín, na kampaň po Slovensku,“ obhajoval sa Matovič s dôvetkom, že hoci od júla platí nový zákon, podľa ktorého si strany musia otvoriť účet na každú kampaň, tak to nezabráni tomu, aby Sieť podporovali finančné skupiny.

„Napríklad cez médiá, ktoré vlastní, dá tam naoko výraznú zľavu a tým pádom tou zľavou bude financovať tú politickú stranu,“ povedal Matovič. Hrnčiar k tomu povedal, že sa svojím konaním vymedzili aj proti Pente, aj proti J&T.

Matovič navrhol Hrnčiarovi, aby si navzájom urobili kontrolu účtov. „Keď budem vidieť, že vaše financovanie je čisté, urobím všetko pre našu spoluprácu, a napadlo mi riešenie, ako si nájsť cestu medzi stranou Sieť a hnutím OĽaNO. Poverte si vášho človeka, ktorý bude môcť kontrolovať akékoľvek finančné operácie v našom hnutí, my si nášho človeka dáme do vašej strany, takým spôsobom odkryjete karty,“ navrhol Matovič.

Politológ Michal Horský hodnotí vyjadrenia Igora Matoviča ako škandalózne. „Za neuveriteľný až insitný považujem jeho návrh, že by so stranou Sieť, ktorej lídra obviňuje z korupcie a zatajovania daní už rok, že by si vymenili kontrolných inšpektorov, ktorí by garantovali transparentnosť,“ reagoval Horský. Podľa politológa sú Matovičove vyjadrenia návratom do raného stredoveku a podľa vzoru manicheistickej sekty, ktoré delia našu politickú scénu na bojovníkov za dobro proti zlu.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Sieť